Natalia Gavrilița! Dacă prețul la GAZ pe piața internațională scade și în Moldova va scădea. Rusia a impus un volum anume de gaze pe care să-l cumpărăm

În luna august când a fost Dimitri Kozak la Chișinău s-a discutat în tonuri pozitive și era o deschidere pentru prelungirea a contractului precedent, ca mai târziu Rusia să refuze să mai prelungească și a cerut un preț mai mare.

Contractul este secretizat dar există o clauză care specifică cumpărarea unui anumit volum de gaze naturale. În lunile noiembrie și decembrie vom plăti 430 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Dacă peste câteva luni prețul va scădea pe piața internațională, Republica Moldova poate renegocia contractul și să achite după formula și prețul de piață la acel moment.

Prețul se calculează după o formulă care include și prețul de piață la gazele naturale și în momentul în care acest preț scade, prețul va scădea. Este legat de condițiile de piață. Tariful îl stabilește Agenția de Reglementare în Energetică. Costul gazului este legat de prețul de piață.

Avem un anumit volum indicat în contract și este o prioritate pentru noi ca să creștem economia în așa fel să avem necesarul de volume mai mari de gaze naturale. Schimbarea consumul de gaze naturale este un obiectiv important pentru că arată și sănătatea economiei.

Trebuie să reamintesc că este o criză globală. Să ne gândim la competivitatea economiei oricum am obținut un preț mai mic de cât prețul de piață. A declarat prim-ministra Natalia Gavrilița, la Prime TV.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*