Natalia Gavrilița! Gazul va fi importat prin Energocom. Guvernul va compensa parțial plata facturilor ”casnice”

După cum cunoașteți, ne confruntăm cu o criză majoră generată de creșterea dramatică a prețului la gaze la nivel global. În toată această perioadă, Guvernul a dus negocieri cu Gazprom, a căutat soluții de alternativă. Am comunicat la diferite etape detalii tehnice, dar suntem într-un proces de negociere și vă dați seama că unele detalii nu pot fi făcute publice.

Mesajul meu pentru cetățeni este că Moldova va avea gaz natural, întrebarea e doar la ce preț.

Am fost mereu în discuții cu administrația prezidențială din Rusia, au avut loc discuții telefonice la nivel înalt, dar, repet – negocierile nu sunt simple. În ceea ce ține de vizita dlui Kozak, el a fost invitat de Președinție, dar am fost informați că nu va veni săptămâna aceasta. Între timp, viceprim-ministrul Vlad Kulminski joi va pleca la Moscova pentru a continua discuțiile.

Intenția noastră e să ducem la bun sfârșit aceste negocieri cu o finalitate care convine ambelor părți și e fixată pe dimensiunea economică.

Noi înțelegem că există un context global și european specific, că prețul la gazele naturale a crescut vertiginos și că multe state europene au acum probleme de soluționat în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale.

În același timp, Moldova, în pofida schimbărilor de guverne, a fost un partener stabil al Gazpromului și și-a onorat obligațiunile prin contracte pe termen lung, cu volume stabile contractate.

Sunt anumite detalii legate de procesul de negociere cu Federația Rusă care nu pot fi făcute publice la moment, dar vor fi spuse la timpul potrivit.

Suntem în discuții cu alte guverne și cu companii pentru a identifica furnizori de gaz, am avut negocieri la acest capitol cu România, Ucraina, Polonia și alte țări. Chiar azi ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu se află în Polonia în discuții la tema crizei energetice.

Anterior vice-premierul Nicu Popescu a avut discuții la această temă la Bruxelles și București, iar joi va pleca la Kiev.

De asemenea, guvernul începe procesul de achiziționare a gazului din surse alternative prin compania Energocom. Un prim pas va fi modificarea bugetului pentru a rezerva bani pentru această achiziție.

Facem acest pas pentru că volumele de gaz livrate de Gazprom Moldovei în octombrie sunt mai mici decât cele necesare.

La ședința de guvern din această săptămână vom lua decizii care vor permite să creștem capitalul social al companiei Energocom ceea ce va deschide calea pentru a putea achiziționa gaze naturale din surse alternative.🔘

Indiferent de rezultatele acestor negocieri, noi nu putem lăsa țara fără gaz. De aceea inițiem acești pași pentru a asigura importul din surse alternative.

Situația în care ne aflăm arată cît de corectă a fost decizia țării noastre de a accelera construcția gazoductului Iași-Chișinău, în ultima săptămână acest gazoduct a fost folosit și am primit anumite volume de gaz de balansare a presiunii și suntem recunoscători României pentru suportul oferit în acest proces.

De asemenea suntem recunoscători Ucrainei pentru dialogul permanent în soluționarea problemelor de aprovizionare cu gaze naturale.

Ceea ce e clar la această etapă este că prețul de achiziționare al gazelor naturale va crește, respectiv va crește și tariful. Este un proces inevitabil în actualele condiții de piață și ceea ce poate face Guvernul ca să ajute oamenii în perioada care vine este un mecanism de compensare a creșterii de tarif, țintit pe păturile vulnerabile ale populației.

Compensarea creșterii tarifare care este pregătită de Guvern are ca bază compensarea în funcție de venituri și compensarea în funcție de volumul consumat de gospodăria casnică, până la un anumit nivel. Schema aceasta este una în lucru, decizia finală poate arăta altfel, dar e cert că Guvernul va fi alături de cetățeni în această situație.

Azi am planificat o discuție telefonică cu dl. Krasnoselskii în care vreau să discut modul în care vom comunica pe parcursul acestei crize. Pentru Guvern e important ca toți cetățenii Republicii Moldova să treacă cu bine prin această iarnă, inclusiv cetățenii din regiunea transnistreană.

25Alexandru Burcă şi alţi 24

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*