Natalia Gavriliță! Prețul gazului va crește. Negociem un preț mai mic de 650 dolari, respectiv va crește și prețul pentru cetățeni

Natalia Gavriliță: Mesajul meu către cetățeni este: Moldova va avea gaz, întrebarea este la ce preț?

Săptămâna trecută am văzut că prețul pentru un an calendaristic varia între 600-650 de dolari. Noi încercăm să negociem un preț mai mic de achiziție.

În toată această perioadă, Guvernul Republicii Moldova a fost în discuții cu autoritățile din Rusia. Cert este că Moldova va avea gaz natural, întrebarea e la ce preț. Am fost mereu în discuții cu administrația prezidențială din Rusia, negocierile nu sunt simple, de aceea, la anumite nu am putut da mai multe detalii.

Domnul Kozak a fost invitat la Chișinau, însă nu vine la Chișinău, dar, joi, vicepremierului pentru reintegrare Vladislav Kulminski va pleca la Moscova pentru a discuțiile.

Totodată, suntem în discuții cu alte Guverne din România, Polonia, Ucraina ș.a. De asemenea, Guvernul începe procurarea gazelor din surse alternative prin compania Energokom, iar pentru asta vom modifica bugetul. Noi nu putem lăsa țara fără gaz. Cert este că prețul va crește, iar Guvernul a gândit un mecanism de compensare a păturilor social-vulnerabile.

Am planificat o discuție cu domnul Krasnoselski, unde vreau să decidem cum vom comunica în această perioadă de criză. Nu este adevărat însă că aș fi intervenit le lângă cei din regiunea transnistreană ca să discute cu Moscova cu privire la problema gazelor.

Avem acces la gaze naturale prin patru punct de trecere. Gazoductul Iași-Ungheni este funcțional. Am primit anumite cantități mici de balansare a presiunii. Există capacitatea, conducta este funcțională, însă dimensiunea nu permite primirea capacităților necesare. Accesarea gazelor prin Rusia și prin conductele din sudul țării, a declarat prim-ministra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*