NEMERENCO: În Republica Moldova au fost raportate 1497 evenimente adverse la 1 milion și 384.372 mii administrări de vaccin

Nu este de speriat că avem mai multe îmbolnăviri. Este un val care se rostogolește prin toată regiunea și nu îl putem evita. Vedeți ce se face în țările din jur. A scris pe facebook, ministra sănătății, Ala Nemerenco.

Nu este de neînțeles că avem din nou, ca în primăvară, așa o presiune pe spitale și personalul medical.

Dar o să rezistăm – suntem pregătiți. Dar este grav, foarte grav că pierdem vieți omenești. Spitale noi o să putem construi, personalul își va reveni, însă acești oameni sunt pierduți pentru totdeauna. Ieri – 27 decese. În jur de 95% din pacientii din terapia intensivă nu sunt vaccinați.

Anul trecut nu a existat vaccin. În valul din primăvară abea începusem să vaccinăm. Astfel șansele erau altele. Acum însă, există un acces larg la o gamă atât de variată de vaccinuri – Pfizer, Astra Zeneca, Sinovac, Sinopharm, Jonhson & Jonhson.

Da, vaccinurile au și efecte adverse post imunizare. Ca și orice medicament. Până în prezent în Republica Moldova au fost raportate 1497 evenimente adverse la 1 milion și 384.372 mii administrări de vaccin, dintre care doar 120 moderate (febră >38.5, reacții alergice), 1377 ușoare (durere locală, febră <38.5, oboseală, dureri musculare și articulare) și niciuna gravă.

În lume s-au administrat deja 6 miliarde 27 milioane vaccinuri.

Eu personal am pierdut rude apropiate în această pandemie pe care le deplângem în fiecare zi. Am pierdut colegi cu care am făcut facultate sau am activat alături. Ei nu au avut șansa să ajungă pînă la vaccin. Dumneavoastră toți aveți această șansă.

De când e lumea medicii tratează și previn boli. De o sută de ani omenirea utilizează vaccinurile pentru a scapă de multe îmbolnăviri. Cum s-a ajuns aici, într-o țară cu cea mai vaccinată populație din regiune, să nu se creadă în vaccin?

Așa un comportament este echivalent cum un bolnav cu o infecție gravă nu ar accepta un antibiotic salvator. Sau un pacient cu criza hipertensivă ar alege să facă un accident cerebrovascular refuzând un prim-ajutor medicamentos. Sau cineva cu un atac cardiac nu ar apela la 112.

Vaccinul vă crează un grad de apărare prin imunitatea specifică pe care o dezvoltă. Și noi, și copiii noștri am trecut prin aceasta. De multe ori.

Aveți grijă de sănătatea voastră și a celor dragi. Gândiți pozitiv și protejați-vă. Viața e una.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*