Nicu Popescu a primit chestionarul de Aderare la Uniunea Europeană de la comisarul pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi

Zi istorică pentru Republica Moldova, astăzi 11 martie 2022, ministrul de externe și al integrării Europene, Nicu Popescu a primit de la Olivér Várhelyi, chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova. Răspunsurile care vor fi indicate în chestionar vor arăta o radiografie a Republicii Moldova și o evaluarea de către Uniunea Europeană.

Nicu Popescu: Astăzi, la Luxemburg, domnul comisar pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi mi-a înmânat chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a Republicii Moldova. Răspunsurile pe care le vom oferi întrebărilor din acest chestionar vor reprezenta radiografia situației noastre de moment, aratând cât suntem de pregătiți pentru aderarea la Uniunea Europeană și, în același timp, ne vor indica unde trebuie să depunem eforturi suplimentare.

Țara noastră își accelerează parcursul european. Am reiterat că suntem parte a Europei nu doar geografic, dar și prin identitatea pe care o purtăm, valorile pe care le împărtășim, prin limba română, limba oficială a UE pe care o vorbim și prin istoria comună pe care o avem. Ne așteaptă o perioadă de muncă intensă așa că începând chiar de astăzi, când am primit chestionarul, instituțiile sunt pregătite pentru a furniza informațiile necesare în cel mai scurt timp.

Vom implica în acest proces nu numai autoritățile, ci și societatea noastră civilă pentru că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă un proiect de țară care vizează viitorul fiecăruia dintre noi. Odată în plus dorim să demonstrăm că suntem o țară în care democrația funcționează, reformele sunt posibile, procesele de transformare dau rezultate iar viitorul nostru european este ireversibil!

Pentru a adera la Uniunea Europeană trebuie ca fiecare țară să îndeplinească următoarele condiții:

  • stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului, respectarea și protecția minorităților;
  • o economie de piață funcțională și capacitatea de a face față presiunii concurențiale și forțelor pieței din cadrul Uniunii;
  • capacitatea de a-și asuma obligațiile care decurg din calitatea de membru, inclusiv de a adera la obiectivele uniunii politice, economice și monetare și de a adopta normele, standardele și politicile comune care constituie corpusul dreptului UE (acquis-ul comunitar).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*