
La fiecare început de vară suntem tot mai mult deranjați de puful plopilor, care se întâlnește pe toate străzile din capitală. Apar tot mai multe acuzații despre faptul că acest puf provoacă un disconfort major la persoanele care sunt alergice. În realitate, puful nu este alergen, acesta conține polenul altor plante alergizante. Pe lângă polen, acest puf mai conține praf și particule iritante din mediul înconjurător. Frunzele sale lipicioase atrag și țin praful, filtrând aerul.
Cu toate că multă lume este deranjată de acest fapt, plopii sunt niște copaci de prețuit. Studiile arată că aceștia sunt adevărate comori. Un hectar de plop produce de 40 ori mai mult oxigen decât un hectar de copaci de conifere. Un singur arbore matur, poate capta până la 20-50 kilograme de praf pe an. Plopul începe să producă puf abia la maturitate. Cu cât copacul este mai bătrân, cu atât este mai mare cantitatea de puf pe care o produce.
Cel mai frecvent tip de reacție alergică, care apare la persoanele ce vin în contact cu puful de plop, este producția de anticorpi specifici IgE-mediate. Acești anticorpi, circulă în sânge până când se combină cu mastocitele pielii, ochilor, aparatului nazal, plămânilor. Are loc iritarea mucoasei nazale, oculare, dificultăți de respirație, conjunctivită, strănut, cefalee.
Cea mai eficientă metodă de prevenție a acestei alergii este de a evita contactul cu puful de plop, de a purta mască de protecție în exterior. Ar trebui, să faceți curățenie umedă acasă cât mai des posibil.
De reținut!
Puful de plop nu este alergen. El este doar conductorul polenului altor plante. Dincolo de micile neplăceri provocate de plop în zilele de înflorire, avantajele pe care le oferă acest arbore care „înghite” cantități uriașe de otrăvuri din aerul poluat al orașelor, sunt incomensurabile, iar el merită toată dragostea orășenilor și merită a fi păstrat în orice aglomeraţie urbană.
Lasă un răspuns