Oligarhii ruși Deripaska și Fridman se leapădă de Vladimir Putin și fac apel la pace

Oligarhii ruși Deripaska și Fridman fac apel la pace

  • Mikhail Fridman , fondatorul Alfa Bank, cea mai mare bancă privată din Rusia, a devenit primul oligarh care a vorbit împotriva ordinelor de invazie ale președintelui rus Vladimir Putin, potrivit mai multor agenții .
  • În scrisoarea trimisă vineri angajaților săi și revizuită și împărtășită pentru prima dată de Financial Times duminică, Fridman, originar din Ucraina, a cerut „încheierea vărsării de sânge” și a scris „războiul nu poate fi niciodată răspunsul”, deși a clarificat că nu Nu intenționez ca comentariile lui să fie „politice”.
  • Oleg Deripaska , care și-a construit averea pe materii prime rusești, a cerut în mod similar încetarea războiului într-o postare de duminică pe Telegram , cerând „pace” și ca negocierile să înceapă „cât mai curând posibil”. 
  • Potrivit celor mai recente estimări ale Forbes , Fridman are o valoare de 11,7 miliarde de dolari, iar Deripaska are o valoare de 4 miliarde de dolari. 
  • Comentariile celor doi oligarhi vin în timp ce lumea crește presiunea asupra penalizării oligarhilor ruși: un oficial de la Casa Albă a declarat sâmbătă că Occidentul intenționează să „vâneze” „iahturile, avioanele, mașinile de lux și casele de lux” ale oligarhilor ruși la nivel global.
  • Nici Deripaska, nici Fridman nu au fost loviți de cel mai recent val de sancțiuni, dar Deripaska se confruntă cu sancțiuni americane din 2018.

Miliardarul rus născut în Ucraina, Mikhail Fridman, a numit războiul din Ucraina o tragedie pentru ambele țări într-un e-mail adresat angajaților firmei sale de capital privat cu sediul la Londra, potrivit unor părți din e-mailul văzut de The Wall Street Journal.

„Această criză va costa vieți și va dauna două națiuni care au fost frați de sute de ani”, a spus domnul Fridman în e-mailul de vineri adresat personalului LetterOne Holdings. „Deși o soluție pare înfricoșător de îndepărtată, mă pot alătura doar celor a căror dorință fierbinte este ca vărsarea de sânge să se termine.”

Deținerile domnului Fridman includ companii de sănătate, tehnologie și energie, unele cu operațiuni în Rusia. E-mailul său către personal a menționat că el s-a născut și a trăit în vestul Ucrainei până la vârsta de 17 ani, iar părinții săi sunt ambii cetățeni ucraineni. „Dar mi-am petrecut o mare parte din viața mea ca cetățean al Rusiei, construind și dezvoltând afaceri”, a adăugat el. „Sunt profund atașat de popoarele ucrainene și ruse și văd conflictul actual drept o tragedie pentru amândoi”.

E-mailul domnului Fridman a citat miile săi de angajați din Rusia și Ucraina, adăugând că „războiul nu poate fi niciodată răspunsul”. Conținutul, confirmat de un purtător de cuvânt al LetterOne, a fost raportat anterior de Financial Times. Domnul Fridman nu a răspuns imediat la o solicitare de comentariu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*