×

Parlamentul European a adoptat astăzi, cu largă majoritate, o rezoluție prin care cere Consiliului European începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.

Parlamentul European a adoptat astăzi, cu largă majoritate, o rezoluție prin care cere Consiliului European începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.

Strasbourg, 13 decembrie 2023 – Parlamentul European a adoptat astăzi, cu largă majoritate, o rezoluție prin care cere Consiliului European să decidă, în cadrul reuniunii din 14 – 15 decembrie, începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.

Rezoluția a fost adoptată cu 468 voturi „pentru”, 99 „împotrivă” și 58 abțineri. Aceasta arată o susținere clară din partea europarlamentarilor din toate colțurile Uniunii Europene pentru începerea negocierilor de aderare cu cele două țări.

„Este o zi istorică pentru Moldova și Ucraina”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan, inițiatorul rezoluției. „Această rezoluție este o dovadă a angajamentului Parlamentului European față de integrarea europeană a acestor două țări. Considerăm că Republica Moldova și Ucraina sunt pregătite de începerea negocierilor de aderare, lucru confirmat de Raportul Comisiei Europene din luna noiembrie care a avizat începerea negocierilor”, a adăugat Mureșan.

Rezoluția Parlamentului European subliniază că este în interesul fundamental de securitate al Uniunii Europene să sprijinim integrarea europeană a țărilor din Vecinătatea UE, precum Moldova și Ucraina. Siguranța UE depinde de cât de sigure și stabile sunt țările din vecinătatea noastră. Cu cât Moldova și Ucraina sunt mai stabile și mai reformate, cu atât mai în siguranță suntem și noi, în interiorul UE.

De asemenea, rezoluția consideră că Politica de Extindere este în beneficiul tuturor cetățenilor europeni. Acest lucru a fost confirmat de precedentele valuri de extindere care au contribuit la dezvoltarea economică a Uniunii Europene, au întărit piața internă a Uniunii Europene și au consolidat poziția UE pe plan global.

Decizia finală privind începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina va fi luată de Consiliul European, în cadrul reuniunii din 14 – 15 decembrie.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul