Patru Judecători suspectați de corupție pasivă și activă, urmează să fie arestați. CSM a aprobat cererea procurorului general-interimar

Patru Judecători suspectați de corupție pasivă și activă, urmează să fie arestați. CSM a aprobat cererea procurorului general-interimar

CSM aprobă urmărirea penală a patru judecători pentru corupție: Suspensiuni din funcție și acuzații grave*

Chișinău, 14 noiembrie 2023* – Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a emis acordul pentru urmărirea penală a patru judecători într-o ședință extraordinară desfășurată astăzi. Decizia vine în urma sesizărilor depuse de procurorul general interimar, Ion Munteanu.

Membrii CSM au aprobat cu opt voturi „pro” și zero „contra” măsurile de „aducere silită, reținere, arestare și percheziționare” pentru cei patru judecători. Trei dintre aceștia sunt suspectați de trafic de influență și corupere pasivă, în timp ce al patrulea este acuzat de corupere activă. Toți patru au fost suspendați de drept din funcție.

Hotărârile CSM pot fi contestate la Curtea Supremă de Justiție. La ședință au participat și procurorul general interimar, Ion Munteanu, și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

Este important de menționat că judecătorii din Republica Moldova beneficiază de imunitate funcțională, neputând fi trași la răspundere pentru hotărârile lor, cu excepția cazurilor în care este probată rea-voința sau neglijența gravă. Urmărirea penală împotriva unui judecător poate fi inițiată doar de procurorul general, cu acordul CSM, iar procurorii sunt obligați să solicite permisiunea CSM pentru percheziții, reținere sau arestare.

În cazul infracțiunilor de corupție, spălare de bani și îmbogățire ilicită, acordul CSM nu este necesar, precum și în situația infracțiunilor flagrante. Acest caz subliniază importanța luptei împotriva corupției în sistemul judiciar și necesitatea aplicării legii în mod riguros pentru a asigura integritatea și corectitudinea justiției.

Partajează acest conținut:

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *