Polița de asigurare RCA s-a scumpit. Cât vor fi nevoiți să scoată din buzunari șoferii

Polița de asigurare RCA s-a scumpit, ca urmare a inflației tot mai accentuate ce se atestă în toate țările. Comisia Națională a Pieței Financiare informează șoferii că prima de referință aferentă asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) internă, stabilită în baza formulei de calcul ajustate, a intrat în vigoare, începând cu 2 septembrie 2022.

Astfel, prima de bază a poliței de asigurare RCA constituie acum 1350 de lei per an.

Revizuirea formulei de calcul prin aplicarea cotei factorului de încărcare aferent sistemului bonus-malus a dus la ajustarea primei de referință RCA, deoarece se atestă un deficit al încasării primelor de asigurare de către asigurători, afectând atât stabilitatea financiară a sectorului dat, dar și calitatea despăgubirilor.

De menționat că proiectul de hotărâre care prevede modificarea primei de referință a poliței de asigurare RCA a fost supus anterior, în mod transparent, începând cu 1 iulie curent, procedurii de consultări publice cu toate părțile interesate (transportatori, asigurători și reprezentanți ai asociațiilor de business din țară).

În ciuda situației economice dificile din țară și a ratei înalte a inflației în toate țările, autoritatea de supraveghere reiterează că ajustarea primei RCA este absolut necesară pentru protejarea drepturilor beneficiarilor de servicii de asigurare și menținerea stabilității sectorului de asigurări.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*