PREMIERĂ! Europa a votat Embargoul total şi imediat asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear şi gaz din Rusia. UE nu va mai cumpăra produse energetice rusești

A model of the natural gas pipeline is seen in front of displayed word EU and Russia flag colours in this illustration taken March 8, 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Securitatea energetică a devenit una dintre problemele acute ale Uniunii Europene. Războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina n-a demonstrat cât de riscantă este dependența de gazul și petrolul rusesc.
Uniunea europeană a impus astăzi mai multe sancțiuni Rusiei pentru declanșarea războiului din Ucraina, pentru au votat 513, abțineri 19 și 22 au votat împotrivă.

Europa are mare nevoie să se pregătească din timp pentru a asigura necesarul de gaz natural pentru iarna viitoare, astfel încât să poată preveni orice sincope ar putea apărea în aprovizionarea cu gaz. Am votat în procedură de urgență, propunerea Comisiei privind securizarea aprovizionării cu gaz natural prin asigurarea stocurilor anuale.

Amendamentele au fost semnate de zece de eurodeputați Unul dintre aceste amendamente era semnat şi de românii Marian Jean Marinescu, Gheorghe Falcă, Eugen Tomac, Ramona Strugariu şi Traian Băsescu.

Astfel, pentru prima dată, statele membre sunt obligate să asigure umplerea depozitelor de gaz în procent de 80% în 2022 și 90% din 2023. Pentru fiecare an, data limită este 1 noiembrie iar pe parcursul anului sunt stabilite ținte și termene intermediare. Întrucât spațiile de depozitare sunt bunuri strategice, tot pentru prima dată devine obligatorie certificarea operatorilor rețelei de depozite tocmai pentru a înlătura riscul oricăror influențe interesate în afectarea securității aprovizionării cu gaz. Pentru a putea îndeplini aceste obligații, statele membre pot elimina tarifele de transport pentru cei care folosesc depozitele de stocare și pot oferii compensații financiare pentru participanții la piață care înregistrează pierderi.

Pentru ”embargoul total şi imediat asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear şi gaz” deputații UE au aprobat cu 413 voturi pentru, 93 împotrivă şi 46 de abţineri.

Creșterea cantității de gaz natural stocat este obligatorie pentru perioada de iarnă când consumul crește, iar Uniunea riscă să fie vulnerabilă în fața șantajului energetic.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*