Premieră! Moldova și Ucraina s-au conectat cu succes la rețeaua electrică EUROPEANĂ

Republica Moldova și Ucraina s-au conectat cu succes la rețeaua energetică din Uniunea Europeană, după ce sa deconectat de la rețeaua energetică Rusia – Belarus. În perioada 24-26 februarie Moldova și Ucraina au făcut un test care a durat până în ziua de astăzi de deconectarea de la rețeaua Rusia-Belarus, apoi urma să se conecteze, dar Ucraina a fost atacată de Rusia și conectarea nu a mai avut loc.

În comunicatul Uniunii Europene se arată că lucrul de un an de zile a fost făcut în două săptămâni, conectarea la sistemul energetic european va aduce stabilitatea și siguranța alimentării cu energiei electrice a fiecărei case din Moldova și Ucraina. UE dă asigurări că va face tot posibilul asigurare și livrarea gazelor în cele două țări cu aspirații europene.

Republica Moldova va construi o rețea electrică de înaltă tensiune de circa 158 de km pe traseul Chișinău-Vulcănești care va face conectarea cu România, această rețea va putea importa energie electrică din țara vecină. Tot la Vulcănești se va construi o stație back to back, proiectul va costa 270 milioane euro.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*