Premierul Moldovei Natalia Gavrilița spune DA aderării la UE, dar nu NATO. De 30 de ani cerem retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului

Natalia Gavrilița a acordat un interviu pentru euronews, în care a declarat că oferirea statutului de candidat ar fi un semnal foarte important pentru oamenii din țările care au depus cererea de aderare la Uniunea Europeană că sunt bineveniți în lumea liberă.

Este foarte regretabil ceea ce se întâmplă în Ucraina. Condamnăm războiul și susținem cu fermitate independența și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Trăim într-o regiune complexă, cu probleme de securitate și pentru Moldova, în special în ceea ce privește Transnistria și regiune separatistă. Dar în prezent nu vedem niciun pericol sau riscuri de răspândire în regiunea transnistreană. Continuăm cu formatele noastre de negociere. Moldova este o țară neutră. neutralitatea ei este consacrată în constituție și ne așteptăm ca toată lumea să acționeze în conformitate cu acest principiu”

Întrebată care este planul de acțiuni dacă trupele ruse nu reușesc să se oprească la frontieră moldo-ucraineană, prim-ministra a răspuns:

„Acesta este un scenariu ipotetic. În prezent suntem foarte concentrați pe gestionarea fluxurilor mari de refugiați. Avem peste două sute cincizeci de mii de oameni care au trecut granița din Ucraina. Avem o sută douăzeci de mii care sunt estimate. să fi rămas în Moldova, care este cel mai mare număr din Europa ca proporție a populației. Suntem la capacitatea noastră actuală și avem nevoie de mult ajutor și asistență internațională pentru a face față acestei crize umanitare masive. Așa că ne concentrăm cu privire la provocările cu care ne confruntăm acum, mai degrabă decât să discutăm un scenariu ipotetic”.

„Într-adevăr, avem regiunea separatistă a Transnistriei. Avem trupe rusești staționate acolo. Am cerut retragerea trupelor în mod constant în ultimii 30 de ani. În prezent nu vedem niciun risc sau plan de angajare. Dar, desigur, situația este incertă și depinde de evoluția din Ucraina.Dar așa cum am spus, suntem o țară neutră și ne așteptăm ca toți partenerii internaționali să acționeze în conformitate cu un principiu de neutralitate.Deocamdată, discutăm în cadrul formatelor actuale de negociere și avem nu vedeți niciun semn sau niciun plan de logodnă.”

Solicităm urgent coridoare verzi către alte țări, dar și asistență financiară pentru a menține cheltuielile pe care le suportăm în prezent.

”Moldova este, desigur, și țara cu cele mai limitate resurse și avem nevoie neapărat de asistență financiară și de asistență umanitară pentru a putea susține acest flux de refugiați.Și atâta timp cât armata acțiunile sunt în desfășurare, ne așteptăm ca acest lucru să continue. Așa că solicităm urgent coridoare verzi către alte țări, dar și asistență financiară pentru a menține cheltuielile pe care le suportăm în prezent și le-am suportat singuri în ultimele zece zile. Începând sa primească asistență umanitară. Deci povara asupra resurselor moldovenești a fost mare”.

Suntem pregătiți să facem temele necesare pentru a atinge standardele de aderare la Uniunea Europeană.

„Suntem conștienți că procesul de integrare europeană este un lung proces de transformare. În același timp, odată cu securitatea acestei regiuni, oferirea statutului de candidat ar fi un semnal foarte important pentru oamenii din țările care au depus cererea către aderă la Uniunea Europeană că sunt bineveniți în lumea liberă. Sunt bineveniți în Uniune, unde, știți, valorile democratice și statul de drept și respectarea drepturilor omului și respectarea dreptului internațional sunt principii fundamentale. Desigur, suntem pregătiți să facem temele necesare pentru a atinge standardele de aderare la Uniunea Europeană”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*