Presa rusă: Prețul gazului rusesc pentru Moldova ar putea crește la 500-600 de dolari la 1.000 de metri cubi. m.

Prețul gazului rusesc pentru Moldova în baza unui nou contract cu Gazprom ar putea crește la 500-600 de dolari la 1.000 de metri cubi. m. Acest lucru a fost raportat la TASS de o sursă apropiată negocierilor.

„Din 2021, prețul gazului în sezonul cald se calculează pe baza valorii de piață, când cererea de combustibil albastru scade odată cu costul gazului, iar în perioada de iarnă este legat de situația motorinei. piața de combustibil și păcură, care a permis republicii să economisească semnificativ”, a spus el. – Cu toate acestea, dacă privilegiile anterioare au fost aplicate tuturor volumelor de gaze, atunci, conform noilor condiții, în primul și al patrulea trimestru al anului republica va cumpăra 70% din volumele legate de prețul petrolului, iar restul – la valoarea de piață; în al doilea și al treilea trimestru – 30% legate de prețul petrolului, iar restul – la prețurile de piață.” Potrivit interlocutorului agenției, „ținând cont de situația de pe piață, modificările pot duce la o creștere de două ori a prețurilor față de vechea formulă, până la 500-600 de dolari la 1.000 de metri cubi”.

Noul contract dintre Moldova și Gazprom prevede plata datoriei istorice a republicii pentru livrările de gaze din anii trecuți, a spus sursa.

„Moldova, în baza unui nou contract cu Gazprom, care a fost încheiat pe cinci ani, s-a angajat să plătească o datorie istorică pentru furnizarea de combustibil albastru în ultimii ani. Datoria, ținând cont de penalități, s-a ridicat la 700 de milioane de dolari, iar Republica Moldova. partea a insistat asupra auditului său”, a spus el.

După cum a raportat anterior de către reprezentantul oficial al Gazprom, Serghei Kupriyanov, în prezent, corpul datoriei este de 433 de milioane de dolari, iar ținând cont de întârzierea plăților, suma totală a datoriei este de 709 de milioane de dolari.

Pe 29 octombrie  s-a aflat că Gazprom și Moldova au convenit asupra termenilor unui contract de furnizare a gazelor naturale, precum și asupra unei scheme de rambursare a datoriei țării. Potrivit acordurilor părților, acordul dintre Gazprom și Moldovagaz a fost prelungit cu cinci ani. După cum se indică în departament, furnizarea de combustibil albastru în cadrul noului contract va începe la 1 noiembrie.

Anterior, în timpul negocierilor, Gazprom a prelungit contractul pentru octombrie și a început să furnizeze gaze republicii la un preț de piață de aproximativ 790 de dolari la 1.000 de metri cubi. m. Compania rusă a anunțat apoi că este de acord să prelungească contractul pentru noiembrie dacă partea moldovenească achită integral livrările pentru septembrie și octombrie 2021. În caz contrar, transportul gazelor către republică de la 1 decembrie ar putea fi oprit.

Conde aduce la cunoștință că până la momentul publicării acestei știri autoritățile moldovenești nu au declarat care este prețul care va fi achitat pentru gazul cumpărat de la ruși.

Pune Like / Distribuie Știrea

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*