×

Președinta Maia Sandu la Summitul Inițiativei celor Trei Mări: Cooperare excelentă și oportunități noi pentru Republica Moldova

Președinta Maia Sandu la Summitul Inițiativei celor Trei Mări: Cooperare excelentă și oportunități noi pentru Republica Moldova

Președinta Maia Sandu și Președintele Klaus Iohannis discută despre cooperarea strânsă și beneficiile participării Republicii Moldova la Summitul Inițiativei celor Trei Mări

București, 6 septembrie 2023 – Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a reafirmat astăzi, în cadrul Summitului Inițiativei celor Trei Mări desfășurat la București, angajamentul ferm al țării sale față de consolidarea cooperării regionale și dezvoltarea economică durabilă. În timpul întâlnirii cu Președintele României, Klaus Iohannis, Președinta Maia Sandu a exprimat recunoștința pentru invitația de a participa la acest summit în calitate de stat participant asociat.

În discuțiile lor, cei doi lideri au subliniat excelenta cooperare dintre Republica Moldova și România și au pus în evidență beneficiile pe care le aduce participarea Moldovei în această platformă regională. Președinta Maia Sandu a declarat: „Am avut onoarea să mă întâlnesc din nou cu Președintele Iohannis, și îi mulțumesc pentru invitația de a participa la Summitul Inițiativei celor Trei Mări. Această inițiativă ne deschide noi oportunități importante. Prin accesul la proiecte de infrastructură, vom putea dezvolta legături solide cu alte țări din regiune și să facilităm dezvoltarea noastră economică.”

De asemenea, Președinta Maia Sandu a subliniat că participarea Republicii Moldova la Inițiativa celor Trei Mări va contribui la întărirea securității energetice și la dezvoltarea infrastructurii de transport în regiunea Mării Negre. Această inițiativă regională oferă o platformă esențială pentru consolidarea parteneriatelor și cooperarea în domenii precum energie, transport și tehnologie.

”Timp de un an și jumătate, fiind sprijinită de prieteni și parteneri, Republica Moldova a reușit să își reducă semnificativ dependența energetică de Rusia. Am diversificat sursele de aprovizionare cu gaze, ne-am conectat la rețeaua electrică europeană și dezvoltăm energia regenerabilă. Acum, în cadrul Inițiativei ​​vom avea acces la fonduri suplimentare pentru dezvoltarea infrastructurii.” A declarat Maia Sandu.

În contextul actual al relațiilor regionale și internaționale, colaborarea strânsă dintre Republica Moldova și România în cadrul Inițiativei celor Trei Mări demonstrează angajamentul ambelor țări pentru stabilitatea și prosperitatea regiunii. Summitul Inițiativei celor Trei Mări continuă să reprezinte un forum crucial pentru consolidarea cooperării între țările din Europa Centrală și de Est, și pentru promovarea dezvoltării durabile în această parte a continentului.

Această participare semnificativă a Republicii Moldova în Inițiativa celor Trei Mări marchează un nou capitol în relațiile regionale și deschide noi perspective de colaborare și dezvoltare pentru țară. Președinta Maia Sandu și Președintele Klaus Iohannis au confirmat astfel soliditatea parteneriatului strategic dintre cele două state și determinarea lor de a contribui la prosperitatea întregii regiuni.

Publică comentariul