Președinte Kazahstanului, Tokaev: trebuie investiții în economie, nu de arme nucleare. Putin: asta a spus și Saddam Hussein

URSS-2, varianta 2022

Cum cucerești a 10 cea mai mare țară din lume fără să tragi un foc de armă?

(Thriller geopolitic kazah cu multă dramă umană)

Deși pare banc, nu este. Următoarea întâmplare chiar s-a produs.

O conferință a principalilor lideri din țările foste sovietice, țări prietene cu Rusia.
Tokaev, proaspăt uns președinte în Kazahstan, își expunea viziunea de conducător.
Zise, pătruns de moment: Kazahstan trebuie să facă investiții în economie, are nevoie de prieteni, nu de arme ori arme nucleare.
Putin îl întrerupse neprotocolar de la alt microfon: asta a spus și Saddam Hussein.
Sala se zgudui de râs.
În ochii lui Tokaev se citi orice altceva în afară de haz!

Am povestit situația ca un preambul la ce urmează să vă explic mai jos. Scrie jurnalistul ProTV, Vitalie Cojocari

Textul(lung) va fi despre Kazahstan.

Acolo s-a domolit fumul incendiilor de pe ulițele Almatei. S-au liniștit focurile de armă dintre blocurile comuniste. A apărut internetul. Au început să se audă vocile unor jurnaliști kazahi, dar și ruși.

Acum putem înțelege ce s-a întâmplat.
Dacă nu complet, barem există niște repere mai clare.

Să începem.

Trebuie să spun din capul locului, în ciuda bogățiilor fantastice din subsolurile Kazahstanului, cetățenii de rând sunt săraci. Spre deosebire de “elită”.

Să nu vă păcălească clădirile luxoase din Astana(botezat Nur-Sultan după “tatăl națiunii”, Nursultan Nazarbayev), orașul a fost creat de o oligarhie autocratică de la conducerea țării pentru funcționari, milițieni, angajați ai diferitor companii energetice.

Oligarhia autocratică putred de bogată are afaceri cu petrol cu cele mai mari companii energetice din lume. Deține miliarde de dolari în conturi, dar și în imobiliarele din Londra.
Fiica lui Nazarbayev este proprietara celebrei case a lui Sherlock Holmes, care costă vreo 200 milioane de euro, scrie presa rusă.
Tokaev, noul președinte, are proprietăți imobiliare scumpe în Rusia, arată echipa de investigatori ai lui Navalnîi.
Alții s-au îmbogățit din criptovalută, scrie presa rusă.
În această țară se concentrează 18 la sută din puterea mondială de minare. Kazahstan este pe locul doi în lume după cantitatea de criptovalută creată.

Doar că, din ce spun jurnaliștii, clanurile de la conducere sunt rupte de realitățile oamenilor, iar corupția este definiția, nu excepția vieții sociale kazahe.

Un loc de muncă bine plătit în structurile statului ori în anumite companii se oferă doar pe relații de rudenie. Așa se face că nepoții, fiicele, verii, cumnații până la a 4-a sau a 5-a linie de rudenie a Nazarbaievilor(și a altor clanuri) au umplut toate coridoarele puterii.

Kazahii fără o legătură de sânge cu Nazarbayev(și alte clanuri) pleacă în Rusia, de unde trimit bani acasă, ori au un loc de muncă prost plătit în domeniul petrolier.

Un loc de muncă în extracția de gaz, de petrol este prost plătit pentru că această țară aproape că nu rafinează. Doar exportă. Foarte mult în Rusia.

Jurnaliștii mai spun că oamenii sunt sătui de clanurile care au condus Kazahstanul de peste 30 de ani și nu mai au pic de încredere. Mai ales că alegerile sunt o glumă proastă. Sunt câștigate cu 90% de Nazarbayev, iar de curând cu 70% de Tokaev, succesorul lui Nazarbayev. Cele 6 partide admise la alegeri sunt și ele controlate de clanurile înșurubate la putere, spun jurnaliștii din Kazahstan.

Protestele au avut o bază economică și socială reală.

Ca să economisească bani, foarte multe familii kazahe și-au trecut mașinile pe ceea ce am auzit că se numește ”benzina săracului”. Celebrul GPL este de vreo 5-6 ori mai ieftin decât în România.

Pâinea, uleiul, ouăle, întreținerea s-au scumpit mult în ultimii 2 ani. Mai ales în orașele de stepă aridă, acolo unde nu există agricultură și toată mâncarea se aduce de la distanțe mari.

Când peste noapte GPL-ul s-a vândut la preț dublu, mulți nu au mai răbdat și au ieșit în stradă. A fost acea picătură.

Nu au fost primele proteste social-economice din ultimii ani. Au existat și alte tulburări populare, care au fost reprimate dur de forțele de ordine.

Ce s-a schimbat acum?

În primul rând, protestele s-au extins mult mai rapid și au cuprins orașele mari. Mai ales Almata(fostă capitală, i se mai spune și Alma-Ata).

Spre deosebire de Astana, Almata este inima țării, cel mai mare oraș. Un oraș vibrant, boem, european, cu o comunitate puternică de oameni dispuși să iasă în stradă pentru idealuri democratice.

Au dat jos statuile cu Nazarbayev, simbol al clanurilor și au strigat ”Șal ket”, în kazahă înseamnă ”pleacă, bătrâne!”. Cu referire la ”tatăl națiunii” a ajuns la 81 de ani care conduce Kazahstanul de pe vremea lui Gorbaciov.

S-a mai întâmplat ceva diferit. Forțele de ordine au fost suspect de nepăsătoare. Nu au ieșit să reprime protestele. Nu au ieșit să păstreze ordinea publică.

Din prima zi a anului până pe 7 ianuarie 2022 Kazahstanul a fost sat fără câini.

Surprinzător pentru un stat oligarh-autocratic, condus până nu demult cu o mână de fier.

Unde erau polițiștii, gardienii, KGB-iștii locali când se distrugeau magazine, obiective importante ale statului? Întrebările nu au un răspuns.

Pe lângă protestatarii pașnici, supărați pe nedreptăți, au apărut și niște băieți stranii.

Erau îmbrăcați în negru, ”cagulați”, tineri, energici, dar cu alte preocupări.

Din acțiunile lor reieșea că nu clanurile conduse de Nazarbayev, Tokaev erau problema. Ci magazinele, băncile, televiziunile, aeroporturile, micile afaceri, dar și toate vitrinele din sticlă.

Un caz a făcut carieră pe rețelele sociale. O femeie care avea un magazin de bijuterii în Almata povestea cu lacrimi și arăta într-un video că a ieșit la proteste, a dus cu mașina ei apă și mâncare manifestanților. Când s-a întors și-a găsit afacerea distrusă, toate bijuteriile îi erau furate de vandali.

Jurnaliștii mai povestesc că, de regulă, respectivii erau în grupuri mici de câte cinci, unul dintre ei fiind șeful.

Cine erau acești oameni? De ce deturnau scopul protestelor? Cine îi comanda?

Tokaev a declarat că erau teroriști. Ar fi fost 20 de mii la număr. Au fost aduși din afara țării. Ulterior, președintele Tokaev și-a șters postarea de pe Twitter în care spunea asta. Nu a venit cu probe convingătoare. Un “terorist” arătat la televizor s-a dovedit a fi un artist kirghiz ajuns la un concert în Almata și surprins de evenimente într-un loc nepotrivit.

Jurnaliștii, ONG-iștii din Kazahstan și Rusia, care își permit să vorbească deschis, au alte explicații.

O parte din vandali ar fi fost cetățeni eliberați din închisori. Asta o spune o sursă extrem de credibilă din spațiul ex-sovietic. Este vorba de Gulagu Net, o organizație cu cele mai bune surse când vine vorba de penitenciare.

Jurnaliștii din Kazahstan povestesc că în orașe au apărut în număr mare și tineri locuitori din ”aule”.

Aici trebuie să fac o paranteză și să vă explic ce înseamnă ”aul”, rusește ”аул”.

Cuvântul ”aul” a intrat în limba rusă din limba kazahă, dar este de origine turcă. Înseamnă, simplist vorbind, sat. Doar că este mai mult. Este un sat rupt de lume, în care nu există internet, telefon, curent electric. Un sat cu condiții de ev mediu, în care relațiile de rudenie sunt cele care conduc comunitatea, nu relațiile civile ale statului modern.

Este ușor să deosebești un kazah din oraș de unul din aul, explică jurnaliștii. După vorbă, după port, după haine. Este ca și cum în București ar veni mii de mineri… Știți voi.

Rupți de oraș, obișnuiți cu sărăcia, putând fi puși la respect doar de o forță brută, respectivii indivizi erau paraleli cu protestele. Au distrus magazine și bănci, televiziuni și aeroporturi.

O parte îndepărtată și întunecată a Kazahstanului a erupt în primele nopți ale anului 2022. Șocant este că au reușit să intre în depozitele cu arme ale poliției și au luat ce au crezut de cuviință.

Kasîm Tokaev, președintele Kazahstanului, a cerut Rusiei ajutor armat împotriva celor ”20 de mii de teroriști”.

Rusia nu a așteptat a doua invitație. În aceeași zi s-au pus în mișcare nenumărate avioane, elicoptere, tancuri, camioane. O armată de 3 mii de soldați ruși au pătruns în Kazahstan. Belarus a trimis 500 militari. Kirgistan, Armenia și Tadjikistan au mai trimis în total 450.

Toți au remarcat uimitoarea capacitate de reacție a rușilor. De parcă ar fi fost pregătiți pentru așa ceva. Cum s-ar spune, stăteau cu Kalashnicovul la picior.

Președintele Tokaev a mai anunțat că soldații vor trage în protestatari fără avertisment.

Protestele s-au terminat. Brusc. La fel cum au început. Străzile s-au golit de oameni, mai ales noaptea. În schimb, s-au umplut morgile.

Sute de oameni au început să-și caute rudele. O echipa de jurnaliști ruși de la Dojdi, o televiziune considerată agent străin în Rusia, a ajuns la una din morgile Almatei. Mare le-a fost surpriza să vadă soldați care păzesc intrarea. Când au observat că sunt filmați, au deschis focul spre jurnaliști.

Dar ce vor face soldații străini într-o țară în care protestele s-au terminat la fel de repede cum au început?

Nu știm. Știm doar că au ocupat punctele strategice și le vor controla.

Forța militară rusă ar putea să crească și nimeni nu a înaintat vreun termen de ieșire a lor din Kazahstan. Unii kazahi se tem deja că nu vor pleca niciodată. Prezența “pacificatorilor ruși” în Transnistria de 30 de ani ne arată că temerile lor nu sunt lipsite de temei.

Intrarea armatei ruse în Kazahstan amintește de ce s-a întâmplat în Crimeea și Belarus, au observat jurnaliștii. Este, de fapt, un hibrid al celor două situații.

În Crimeea soldații ruși, numiți вежливые люди/oameni politicoși, au venit într-o zi de aiurea, au ocupat punctele strategice și nu au mai plecat.

În Belarus, după ce au explodat protestele, Lukashenco, puternic contestat de populație, este sprijinit puternic de Moscova. A cedat în schimb mult din suveranitatea sa. Poate fi convocat la orice oră la Moscova și a devenit un fel de guvernator pentru Putin. Belarusul fiind, respectiv, o Gubernie.

În Kazahstan Moscova are o forță militară impozantă și bine pregătită. Are și conducerea țării la cherem. Tokaev este prins între nemulțumiri populare și o armată străină pe teritoriu. Va da raportul la Kremlin la fel cum o face Lukașenco?

Aici trebuie să vedeți o filmare de la sfârșitul lunii decembrie din 2021. A reapărut în public acum.

Îi vedem pe Lukașenco ieșind cu Nazarbayev dintr-o clădire. Cei doi sunt înconjurați de pază de corp. Lukașenco îl sprijină pe bătrânul Nazarbayev, care pare să se clatine și îl ajută să intre în vehiculul blindat.

La scurt timp, din clădire ies Putin și Tokaev. Tokaev, serviabil, îl lasă pe Putin să treacă în față, dar ultimul îi arată amabil să urce în mașină.

Întâlnirea dintre cei patru a avut loc în Sankt Petersburg. Este ultima dată când a mai fost văzut Nazarbayev în public.

Jurnaliștii ruși și kazahi au văzut un simbolism puternic în imagini. Mai ales că Rusia a arătat că poate.

Poate intra cu armata în a 10-a cea mai mare țară din lume fără să tragă un foc de armă.

Ce s-a întâmplat în Kazahstan era un plan dinainte desenat?
Totul a fost pregătit minuțios sau este o inspirație de moment? Nu știu.

La începutul lui 2022 Rusia trage linie. Are Crimeea și Estul Ucrainei. Controlează Belarus, iar mai nou și Kazahstan.

Unii ruși au văzut în aceste ”cuceriri” idealul refacerii URSS. Un fel de URSS-2, varianta din 2022. Mai ales că Putin a spus destul de răspicat: “destrămarea URSS a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut!”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*