Primul Guvern care va construi două Poduri la hotare în parteneriat cu vecinii săi. Ouăle și Carnea vor avea standarde noi de păstrarea și etichetare

Guvernul Republicii Moldova a adoptat astăzi mai multe proiecte de legi și ratificat acorduri care prevede construirea podului transfrontalier Moldova-Ucraina, noi standarde minime de etichetarea, păstrarea ouălor și cărnii. Majorarea compensații de la 2000 la 4000 de lei pentru cadrele didactice, organizarea evenimentelor festive de Ziua Recunoștinței. Anterior Moldova și România au început procedura de ratificare acordului de construirea unui noi pot peste râul intern Prut, în localitățile Ungheni.

Lege care prevede instituirea unor măsuri de suport pentru activitatea gospodăriilor țărănești

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi semnarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei privind construcția podului rutier transfrontalier peste râul Nistru, la frontiera moldo-ucraineană, în zona localităților Cosăuți – Yampil.

Podul va avea o lungime de 641 metri, două benzi de circulație, două benzi de siguranță, două piste pentru cicliști, două trotuare pietonale și o estacadă cu o lungime de 667 metri pe partea ucraineană.

Construcția podului rutier de frontieră va interconecta infrastructurile rutiere între state, pe traseul T-02-02 Mohyliv-Podilsky-Yampil-Kryzopil-Bershad-Uman (Ucraina) şi drumul naţional R14.1 R14-Cosăuţi – frontiera cu Ucraina (Republica Moldova). De asemenea, reţeaua de drumuri prin partea de est a Republicii Moldova va fi conectată la rețeaua de drumuri de circulaţie internaţională (AGR), fiind facilitat, astfel, comerţul pe pieţele interne şi internaţionale. 

Guvernul Ucrainei va asigura finanțarea pentru proiectul tehnic al podului, inclusiv construcția acestuia, precum și construcția infrastructurii conexe pe teritoriul său, iar Guvernul Republicii Moldova va asigura construcția infrastructurii rutiere conexe de pe teritoriul statului nostru. Cheltuielile pentru construcția drumului de acces spre pod pe teritoriul Republicii Moldova constituie estimativ 900 milioane de lei. 

Menționăm că negocierile pe marginea textului Acordului au fost desfășurate pe parcursul lunii noiembrie 2021.

Guvernul a aprobat noi cerințe de calitate și siguranță alimentară pentru produsele de origine animalieră, în special pentru carnea de pasăre și ouăle de consum din comerț. Noile modificări au scopul de a exclude riscul comercializării produselor alimentare periculoase și necalitative, apariția diferitor boli și toxiinfecțiilor alimentare.

Stabilirea standardelor minime de calitate pentru comercializarea ouălor de consum și cerințele de etichetare a acestora, metoda folosită la răcirea cărnii și modul de creștere a păsărilor.

Proiectul stabilește standardele minime de calitate pentru comercializarea ouălor de consum și cerințele de etichetare a acestora. De asemenea, va fi reglementat conținutul maxim de apă al carcaselor de păsări congelate sau congelate rapid, precum și va fi stabilit un mecanism al controalelor atât în laboratoare, cât și la toate etapele comercializării. Totodată, proiectul prevede anumite cerințe de etichetare care să menționeze metoda folosită la răcirea cărnii și modul de creștere a păsărilor. 

Perfecționarea cadrului normativ național va asigura inofensivitatea și calitatea produselor alimentare. Totodată, în acest mod, va fi sporită competitivitatea produselor alimentare de origine animalieră și va fi facilitată obținerea dreptului de export a acestora, fiind asigurată calitatea conform cerințelor Uniunii Europene

Cadrele Didactice vor primi compensație 4000 lei pentru un an de studii.

Cadrele didactice și de conducere din instituțiile de învățământ general vor primi compensații majorate, începând cu anul 2022. Guvernul a aprobat astăzi creșterea cuantumului compensației de la 2000 lei la 4000 lei pentru un an de studii. 

Compensațiile pentru personalul didactic sunt prevăzute pentru procurarea de suporturi didactice (dicționare, crestomații, reviste de specialitate, auxiliare didactice, literatură artistică); a tehnicii de calcul (calculator/laptop/tabletă, componente PC, periferice PC, software pentru PC), a produselor software, a consumabilelor pentru calculatoare, pentru servicii de Internet, dar și pentru produse de birotică și papetărie.

Compensațiile vor fi acordate pentru toate cadrele didactice care activează în învățământul general public, inclusiv pentru cadrele de conducere care desfășoară activitate didactică. 

Modificarea Legii privind selecția, evaluarea performanțelor și cariera judecătorilor

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi modificarea Legii privind selecția, evaluarea performanțelor și cariera judecătorilor. Mai exact, este vorba de excluderea normei care prevede obligativitatea efectuării evaluării extraordinare a performanțelor judecătorilor în cazul în care aceștia urmează a fi numiți până la atingerea plafonului de vârstă. Astfel, judecătorii a căror mandat de cinci ani a expirat deja sau va expira până la 1 aprilie 2022 vor avea posibilitate să fie numiți până la atingerea plafonului de vârstă în baza evaluării ordinare, efectuată o dată la trei ani.

Lichidarea funcției de director general adjunct al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor

Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv propunerea de modificare a Hotărârii Parlamentului cu privire la instituirea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, care prevede lichidarea funcției de director general adjunct.

„Această inițiativă are drept obiectiv optimizarea cheltuielilor bugetare ale Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. În argumentarea sa, autorul susține că menținerea unei funcții manageriale în plus este inutilă, deoarece această funcție de director general adjunct există pentru asigurarea atribuțiilor directorului general în lipsa acestuia. Or, în absența directorului, aceste atribuții pot fi executate de către unul dintre consilieri, delegat de către directorul general, după necesitate”, a spus ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

De ziua Memoriei și Recunoștinței vor fi organizate activități de comemorare a eroilor căzuți în conflictul armat din 1992

De ziua Memoriei și Recunoștinței, la data de 2 martie curent, în mai multe localități vor fi organizate activități de comemorare a eroilor căzuți în conflictul armat din 1992 pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Executiv.

Documentul include Planul manifestărilor, care vor fi desfășurate în semn de recunoștință a statului și a societății față de meritele deosebite ale veteranilor conflictului armat din anul 1992. Conform planului, persoanele cu dizabilități de pe urma acțiunilor de luptă și familiile celor căzuți la datorie vor primi ajutor material anual, iar veteranii războiului vor beneficia de un examen medical complex și, în caz de necesitate, tratament spitalicesc și balneosanatorial.

De asemenea, urmează a fi organizate expoziții de documente și materiale istorice consacrate eroilor căzuți, competiții sportive și activități educativ-patriotice în cadrul instituțiilor de învățământ. Totodată, participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței țării se vor întâlni cu recruții, tinerii angajați ai Armatei Naționale, Serviciului de Informații și Securitate și instituțiilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne. Evenimentele se vor desfășura cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire și control a infecției COVID-19, stabilite în hotărârile Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică.

Legea care prevede instituirea unor măsuri de suport pentru activitatea gospodăriilor țărănești

Pentru a susține micul business din agricultură, Guvernul a aprobat în ședința de astăzi Avizul la proiectul de Lege care prevede instituirea unor măsuri de suport pentru activitatea gospodăriilor țărănești (GȚ). Astfel, proiectul vizează simplificarea procedurii de radiere din Registrul gospodăriilor țărănești și Registrul fiscal de stat a gospodăriilor țărănești care sunt inactive. Lista gospodăriilor țărănești inactive care urmează a fi radiate va fi determinată de Serviciul Fiscal de Stat (SFS). 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*