Procurorii au găsit în seiful unui ex-deputat, transfug din PCRM, 150 de mii de euro și 50 de mii de dolari.

Procuratura Anticorupție informează că, în perioada 02-03 februarie 2022 a efectuat mai multe percheziții la 13 ex-deputați în Parlamentul Republicii Moldova, vizați în cadrul unor cauze penale pornite pe faptul îmbogățirii ilicite investigate în conexiune cu anchetele penale efectuate de către procurorii anticorupție pe faptul coruperii unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova pentru părăsirea fracțiunii parlamentare din care făceau parte.


Menționăm că, procurorii au efectuat percheziții la domiciliile persoanelor vizate, în automobilele acestora, precum și la sediile deținute de rude ale acestora.


În rezultatul perchezițiilor efectuate au fost ridicate calculatoare, telefoane mobile, documente, înscrisuri de ciornă și alte probe, care urmează a fi examinate pentru a stabili relevanța pentru investigațiile efectuate pe aceste cazuri.


De asemenea, în locațiile unde au fost efectuate percheziții  au depistate mai multe sume bănești,  proveniența cărora va fi cercetată în cadrul urmăririi penale.       
Astfel, în rezultatul percheziții efectuate la unul dintre ex-deputați, în cadrul unui safeu metalic deținut la o instituție bancară au fost depistate și ridicate mijloace bănești în sumă de 65 000 euro și 30 000 dolari, respectiv într-un alt depozit bancar, la același deputat au fost depistați 20 000 dolari și 85 000 euro.


În cadrul altor percheziții la domiciliile ex-deputaților au fost depistate la fiecare dintre ei diferite sume de bani. Cea mai mică sumă a fost depistată la unul dintre ex-deputați în mărime de 500 euro, respectiv cea mai mare sumă de bani a fost depistată la domiciliul unui alt ex-deputat în mărime 34 700 dolari SUA și 44 300 euro.
În rezultatul perchezițiilor efectuate, au fost reținuți pentru un termen de 72 de ore, cinci ex-deputați în Parlamentul Republicii Moldova.


Totodată, informăm că, pe parcursul zilei de ieri 03 februarie 2022, procurorii anticorupție au înaintat învinuirea celor cinci ex-deputați reținuți, fiindu-le incriminată săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită (art.330/2 din Codul penal).
Subsecvent, procurorii anticorupție au înaintat demersuri de aplicare a măsurii preventive sub formă de arest preventiv pe un termen de 30 zile, care urmează să fie examinat pe parcursul zilei de astăzi, 04 februarie 2022, la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.
În partea ce îi privește pe ceilalți ex-deputați, informăm că, până la acest moment au fost recunoscuți și audiați în calitate de bănuiți pentru săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită 6 ex-deputați din Parlamentul Republicii Moldova, urmând a fi audiați încă 2 ex-deputați.
Remarcăm că, în procesul de audiere în calitate de bănuiți și respectiv învinuiți, aceștia au dat declarații, însă nici unul dintre ei nu recunoaște vinovăția în săvârșirea infracțiunii incriminate.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*