R. Moldova este foarte infiltrată de forțe rusești, și nu atât de rușii din Transnistria, cât de forțe rusești și de agentură rusească locală, din Chișinău

După eșuarea protestelor anti-guvernare, organizate de către ȘOR și Comuniștii lui Voronin, Republica Moldova este amenințată mai mult de forțele interne politice de la Chișinău, decât de forțele militare ale Federației Ruse, care luptă acum în războiul din Ucraina. Chiar dacă pericolul s-a diminuat considerabil după eșuare armatei ruse, de ocupa Odesa și retragere din orașul Herson, pericolul vine de la agenții ruși care sunt infiltrați în politicul moldovenesc.

O analiză făcută de doctorul în istorie, Armand Goșu.

Sunt amenințați! Mi se pare că pericolul e mai mic acum câteva luni, pericolul mare a fost în primăvara anului trecut, după 24 februarie, undeva până la recuperarea insulei Șerpilor și scufundarea crucișătorului Moscova. Fără insula șerpilor și crucișătorul Moscova, care era nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră, cu ele s-ar fi putut imagina un desant în zona Odesa spre Nikolaiev care să amenințe militar Republica Moldova.

Acum, fără ele e greu de imaginat că rușii care au ocupat și sau consolidat pe malul stâng al Niprului, reușesc să traverseze Nipru, să recucerească Hersonul, să avanseze la Nikolaiev pe care nu au reușit să-l cucerească în martie anul trecut (2022) și au fost la 4-5 km de Nikolaiev și de acolo să avanseze spre Odesa. Și de la Odesa să amenințe spre Tiraspol și Chișinău, de abia atunci Republica Moldova va fi cu adevărat în pericol militar.

De altfel Republica Moldova este amenințată de forțe politice interne. Vedem acum că Republica Moldova este foarte infiltrată de forțe rusești, și nu atât de rușii din Transnistria, cât de forțe rusești și de agentură rusească locală, din Chișinău, moldoveni sau ruși … care sunt dispuși să facă jocul rușilor.

Pe mine mă îngrijorează altceva, un procent foarte mare de moldoveni… Moldoveni, atenție… din rațiuni pe care eu pot să le înțeleg și să le explic, am trăit acolo și am stat mult de vorbă cu ei… mai degrabă din motivație anti-occidentale au ajuns să devină miniatura lui Putin. Astfel în momentul acesta, jumătate din societatea moldovenească, electoratul de acolo consideră că Putin are dreptate. Asta mi se pare teribil de îngrijorător. Mai e ceva, în Republica Moldova sunt vreo 200.000 de cetățeni ruși cu pașapoarte rusești, oricând se pot transforma în ”Coloana a Cincea”, riscurile sunt foarte mari

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*