R. Moldova exportă 43% din totalul livrărilor de mărfuri în România.

Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. De-a lungul anilor, companiile moldovenești au reușit să-și diversifice piețele de desfacere. Acum, majoritatea mărfurilor produse în Republica Moldova ajung în statele membre ale Uniunii Europene. UE, căreia în 2021 i-au revenit 61% din exporturile Moldovei , este urmată la mare distanță de Turcia cu 10%, Rusia 9% și Elveția cu 4%

Exporturile companiilor moldovenești pe piața UE sunt în continuă creștere. Valoarea totală a exporturilor în 2021 a depășit suma de 1,9 miliarde de dolari americani, o creștere de aproximativ 17% față de 2020.

Uniunea Europeană a devenit piața de referință pentru companiile exportatoare din Republica Moldova. Cea mai importantă destinație de export este România, căreia îi revin 43% din totalul livrărilor de mărfuri din RM în UE, potrivit Biroului Național de Statistică. Republica Moldova exportă în statul vecin în principal componente pentru industria de automobile, semințe de floarea soarelui și vase din sticlă, folosite pentru transport și ambalare.

Firele, cablurile și conductoarele electrice dețin întâietate în topul produselor exportate în UE cu o valoare de peste 505 milioane de dolari. Pe următoarea poziție se află părțile componente ale pieselor de mobilier cu 161,5 milioane de dolari, urmată de semințe și fructe oleaginoase cu 154,7 milioane de dolari. Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. Potrivit Biroului Național de Statistică, 61% din valoarea totală a exporturilor sunt direcționate către statele membre ale UE.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*