Raport! 100 de zile a guvernului: Majorarea salariilor personalului auxiliar din spitale – cu 57%. Pensia 2000 lei. Testele de la 700 la 300 de lei

Prim-ministra, Natalia Gavrilița a prezentat raportul de activitatea ale primilor 100 de zile a guvernului pe care-l conduce. Aceste sunte reușitele guvernării PAS în primele 100 de zile:

Voi prezenta programul Guvernului. Progamul include priorități majore-curățarea instituțiilor, reducerea sărăciei, creșterea pensiilor. atragerea investițiilor. Moldova e o țară mică și acțiunile Guvernului au un impact foarte mare asupra cetățenilor. (…) Văd în fața mea un Parlament cu oameni noi, la fel și componența Guvernului include oameni care au fost departe de politică, avem toate ingredintele pentru schimbarea clasei politice.

Guvernul actual poate demonstra că banii opriți din scheme și corupție pot ajuta oamenii acestei țări. Acest Guvern nu va fura, nu va crea legi care să permită furtul, nu va privatiza pentru fini proprietățile statului. Vom ținti confiscarea averilor celor corupți și cu acești bani vom construi școli, aziluri, case de cultură și drumuri. (…) Vom veni cu un pachet de măsuri pentru a susține păturile vulnerabile. (…) Avem nevoie să separăm Cultura și Mediu”, declara Natalia Gavrilița.

Procurarea a 400 mii de teste antigen rapide și aplicarea lor

Diminuarea tariful pentru testul PCR , dfe la 700 lei , la 300 lei

Completată componenșa CNESP cu specialiști în medicină- nu mai puțin 50% din comisie 

Cadrul de măsuri de protecție baza incidenței infecție. Și gradului de alertă

Măsuri pentru susținerea angajatorilor și salariaților în perioada pandemiei

Actualizarea protocoalelor clinice naționale a pacienților COVID-19

Acces la vaccin anti-Covid, datorită donațiilor și achizițiilor

Loturi de ventilatoare și echipamente pentru spitale

Sistem electronic ce din 15 octombrie permite descărcarea certificatului COVID-19

Sistem pentru completarea online a fișei epidemiologice 

Majorarea salariilor personalului auxiliar din spitale – cu 57%

HORECA – TVA 6%

Cei care se vaccinează – 2 zile libere 

Am relansat relațiile cu vencinii și am pornit procesele care vor duce la construcția de noi poduri peste Nistru și peste Prut. Am asigurat funcționalitatea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. Am semnat contracte cu partenerii externi pentru reabilitarea drumurilor. În cele 100 de zile, Guvernul s-a curățit de oamenii compromiși. Am stopat scheme de sute de milioane de lei de la agențiile de stat și am transmis materialele la procuratură”, a declarat prim-ministra Gavrilița.

Măsuri sociale

De altă parte, șefa Guvernului afirmă că în prezent ne confruntăm cu criza prețurilor și nflație peste ratele normale în toate țările.

„Sunt mai multe motive, dar toate sunt o consecință a pandemiei. Anul trecut guvernele au alocat bani pentru companii și cetățeni pentru a-i ajuta să treacă mai ușor peste lockdown. Mai puțin în Moldova. Materialele de construcție au crescut exponențial în ultimul an. Cresc prețurile la produsele alimentare, multe zone fiind lovite de secetă fără precedent”, spune Gavrilița.

Prim-ministra afirmă că agricultorii moldoveni sunt beneficiarii acestei situații, dar majoritatea cetățenilor sunt afectați direct de creștere.

 Cât despre măsurile întreprinse de Guvern, Gavrilița enumeră:

  • pensia minimină a crescut la 2000 de lei, 183.000 de pensionar au atins acest plafon promis, iar creșterea medie a fost de 366 de lei pe lună.
  • oamenii cu stagiu incomplet au primit 398 de lei mai mult.
  • creșterea alocațiilor sociale între 250 și 500 de lei pe lună.
  • extinderea acoperiii programului de ajutor pentru periaoda rece a anului.
  • crearea unui mecanism pentru a atenua

Gazele naturale

A treia criză pe care a gestionat-o noul Guvern a fost criza gazelor naturale. „Guvernul a pus în situația să inițieze măsuri de urgență și achiziționeze din surse alternative, am anunțat stare de alertă și stare de urgentă și am achiziționat în premieră gaz de pe piața spot-europeană. Am primit volume de balansare de la prietenii noștri din unele țări și am avut discuții constructive cu prietenii din alte țări. Am semnat contractul cu Gazprom la o formulă de preț pe care o considerăm avantajoasă”, spune Gavrilița.

Reforma justiției

„Planul nostru de bază este curățarea justiției, curățarea instituțiilor de stat și crearea unei structuri instituționale”, spune Gavrilița. Și a enumerat măsurile întreprinse:

– Anularea offshore:

– Inițializare concept evaluare externă judecători;

– Avansarea în implementarea acordului de asociere;

– Ne apropiem de Europa și punem în ordine legile și instituțiile țării;

– Am obținut angajamentul din partea UE de a susține moldova;

– Am accesat granturi de 36,4 milioane de euro;

-Am obținut 60 de milioane de euro pentru depăși criza energentică;

– Am relansat relațiile cu vecinii și am pornit discuțiile cu privire la construcția unor noi poduri;

– Am asigurat funcționalitatea gazoductului Iași-Ungheni Infrastructura trebuie să fie un motor pentru dezvoltarea țării și vom pune aici mai multe resurse în viitor. Scrie Agora.md

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*