Republica Moldova își plânge primul Președinte, Mircea Snegur a murit

Republica Moldova își plânge primul Președinte, Mircea Snegur a murit

Președinta Maia Sandu anunță zi de doliu național și funeralii cu onoruri de stat pentru a comemora moartea lui Mircea Snegur

Chișinău, 14 septembrie 2023 – Republica Moldova se confruntă cu o pierdere profundă în urma decesului fostului său Președinte, Mircea Snegur, primul lider al țării după obținerea independenței.

Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj de tristețe și de apreciere pentru contribuția lui Snegur la promovarea independenței și suveranității Republicii Moldova.

În mesajul său, Președinta Sandu a spus: „Am aflat cu profundă tristețe despre moartea lui Mircea Snegur, Omul care a stat la leagănul Independenței Republicii Moldova. Domnul Snegur a trăit în vremuri istorice și a avut un rol esențial în promovarea independenței, libertății și suveranității noastre”.

Mircea Snegur a fost primul Președinte al Republicii Moldova, ocupând această funcție în perioada 1990-1996. În timpul mandatului său, el a jucat un rol crucial în procesul de independență al Moldovei, contribuind la consolidarea statalității țării.

Mircea Snegur s-a născut la 17 ianuarie 1940, în satul Trifănești, raionul Florești. La 3 septembrie 1990 este ales ales Președinte al RSS moldova de către sovietul suprem al republicii. De atunci și până la 1 decembrie 1996, deține funcția de Președinte al Republicii Moldova, când a pierdut alegerile în fața lui Petru Lucinschi.

Președinta Maia Sandu a adresat sincere condoleanțe familiei, rudelor și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit pe Mircea Snegur.

În semn de respect față de moartea fostului lider, Președinta Sandu a solicitat administrației prezidențiale să declare ziua de 16 septembrie zi de doliu național și să organizeze funeralii cu onoruri de stat pentru a-l comemora pe Mircea Snegur.

Această pierdere profundă aduce în prim-plan amintirea cuvintelor lui Mircea Snegur la 27 august 1991: „Trăiască Moldova independentă!” – un strigăt care a unit și a inspirat moldovenii în anii de Renaștere națională și care continuă să servească ca ghid în construirea unui viitor demn pentru copiii și Republica Moldova.

„Numele corect al limbii pe care o vorbim este româna, iar cei ce nu vor să înțeleagă – să consulte savanții, care știu mai multe despre etimologia și dezvoltarea limbii noastre”, Mircea Snegur.

Partajează acest conținut:

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *