Rezultatele negocierilor: Rusia nu va ataca Kievul și Cernihiv. Ucraina a înaintat un Tratat de Pace în care să-i fie garantată securitatea teritorială

Astăzi în orașul Istanbul din Turcia a avut o nouă rundă de negocieri între delegațiile ucrainene și ruse, în urma discuțiile cele două părți implicate au făcut primii pași fragili spre încetarea războiului. Reprezentatul Kremlinului, Vladimir Medinski a declarat că Rusia face doi pași înapoi și va reduce drastic atacurile militare asupra orașelor Kiev și Cernihiv pentru a oferi posibilitatea unei întâlniri între președinții Volodymyr Zelensky și Vladimir Putin. Ucraina a propus un tratat de pace, Medinski a precizat că va fi transmis către Putin apoi vor veni cu un răspuns, a mai declarat că Rusia nu se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană.

Reprezentanții Ucrainei, David Arakhamia la negocierile de la Istanbul a propus un sistem de garanții care să fie garantată neutralitatea și integritatea Ucrainei de țările Consiliului de Securitate al ONU, precum și Germania, Canada, Polonia, Israel și Turcia ar trebui să devină garanți. În Ucraina va fi organizat un referendum în care cetățenii vor răspunde dacă sunt de acord cu propunerile și termenii stabiliți de către Rusia și Ucraina.

Garanțiile de securitate acordate Kievului ar trebui să fie similare cu articolul 5 din Carta NATO

📌Dacă Ucraina devine obiect de agresiune, după trei zile de consultări, garanții trebuie să ofere Ucrainei arme, asistență militară și să închidă cerul. Dacă aceste prevederi cheie pot fi consolidate, atunci Ucraina va fi în măsură să-și stabilească statutul actual de putere non-bloc și non-nucleară sub forma neutralității permanente.

📌 Problema așa-numitelor DPR și LPR a fost mutată într-un paragraf separat, care va fi discutat la întâlnirea dintre Vladimir Putin și Vladimir Zelensky.

📌 În noul tratat, este necesar să se stabilească pozițiile Ucrainei și Rusiei față de Crimeea, să se poarte negocieri bilaterale privind statutul Crimeei și Sevastopolului timp de 15 ani. În acest timp, ambele țări nu vor folosi forțele armate pentru a rezolva problema statutului peninsulei.

📌 – Dacă Ucraina face obiectul oricărei agresiuni sau operațiuni militare, avem dreptul de a solicita consultări internaționale în termen de 3 zile. Dacă aceste consultări nu conduc la o soluție a problemei, țările garante ar trebui să ne acorde asistență militară, arme și să închidă spațiul aerian deasupra Ucrainei. Aceasta este cerința noastră cheie.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*