România a oferit sprijin bugetar direct în valoare totală de 10,3 milioane EUR, precum și energie electrică, lemn de foc pentru încălzire, turbă și combustibili, precum și alte forme de asistență.

România a oferit sprijin bugetar direct în valoare totală de 10,3 milioane EUR, precum și energie electrică, lemn de foc pentru încălzire, turbă și combustibili, precum și alte forme de asistență.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a efectuat prima vizită oficială în calitate de prim-ministru al țării sale în România și a fost primit de vicepremierul și ministru al apărării Nicolae-Ionel Ciucă.

Ciucă a salutat nivelul excelent al relațiilor bilaterale dintre cele două țări și a evidențiat sprijinul de neclintit al României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în fața acțiunilor agresive ale Rusiei.

Discuțiile s-au axat pe evoluțiile de securitate din regiune, în special pe impactul agresiunii rusești împotriva Ucrainei asupra Republicii Moldova, inclusiv asupra securității, energiei și economiei. Ciucă a reiterat sprijinul României pentru Republica Moldova la nivel european și internațional.

Ciucă și Recean au discutat despre integrarea europeană a Republicii Moldova și despre eforturile guvernului moldovean pentru consolidarea justiției, a statului de drept, pentru eficientizarea administrației și însănătoșirea mediului economic.

În relațiile bilaterale, România a demonstrat prin acțiuni că este cel mai sincer și de încredere partener al Republicii Moldova. De exemplu, România a oferit sprijin bugetar direct în valoare totală de 10,3 milioane EUR, precum și energie electrică, lemn de foc pentru încălzire, turbă și combustibili, precum și alte forme de asistență.

Ciucă și Recean au discutat despre necesitatea accelerării proiectelor de interconectare în domeniul energiei electrice pentru asigurarea independenței energetice a Republicii Moldova.

În ceea ce privește integrarea cât mai rapidă a Republicii Moldova în piața internă a Uniunii Europene, Ciucă a discutat cu Recean despre liberalizarea completă a comerțului sau reducerea tarifelor de roaming.

Ciucă a evidențiat sprijinul activ al României la Bruxelles și în relația cu statele membre pe toate palierele legate de integrarea europeană și a subliniat necesitatea continuării acestui sprijin.

În plus, România a aprobat o serie de documente, inclusiv un memorandum pentru construirea unui pod rutier peste râul Prut la frontiera dintre cele două țări și două memorandumuri pe tema modernizării și întreținerii podului rutier peste Prut, între localitățile Oancea și Cahul.

În concluzie, România va continua să fie alături de Republica Moldova în eforturile sale de a depăși crizele și presiunile hibride la care este supusă, precum și în îndeplinirea obiectivelor sale de reformă, consolidare a economiei și a securității.

România este al doilea investitor în Republica Moldova. Avem cifre care relevă că comerțul bilateral a crescut cu 1,2 miliarde de dolari în 2022, ceea ce înseamnă că a ajuns la cifra de aproximativ 3,6 miliarde de dolari. A declarat prim-ministrul Ciucă.

Partajează acest conținut:

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *