România și Moldova ar trebui să construiască o Centrală Electrică la Ungheni. Moldova a fost prizoniera Rusiei este timpul să scape de ea

Jurnalistul român, Cătălin Striblea a declarat în podcastul lui Radu Țibulcă că Republica Moldova a fost supus unui sistem idiot creat de Rusia în domeniul energiei. Rusia a amenințat tot timpul, în special în perioada rece a anului sau în ajunul campaniilor electorale că va opri aprovizionare cu gaze naturale rusești și energie electrică de la Cuciurgani, din stânga Nistrului.

România trebuie să Treacă Prutul cu sistemul energetic de la Iași, la Ungheni, să interconecteze Chișinăul, inclusiv să construiască o Centrală Electrică ca să nu fie nevoită Moldova să fie aprovizionată, nici România să transfere curent electric la Cuciurgani. Astfel Chișinăul v-a avea independență electrică și nu va mai depinde de Rusia și regiunea separatistă de la Tiraspol.

Cătălin Striblea: De exemplu Moldova își lua curent prin Ucraina, chiar dacă era curent rusesc, să zicem, obținut prin niște acorduri din astea și le lua din Ucraina. Ucrainenii nu mai pot livra curent că nu mai este curent, le-au distrus ăia stațiile, stau pe generatoare. Deci demența rusească a fost să omoare tot ce înseamnă stații acolo.

Atunci trebuia să-i dea România curent. Eu în capul meu m-am gândit, noi avem o graniță cu Moldova aicea la Prut, bun, trebuie să avem niște fire. Firele alea trec de la Iași și se duc la Chișinău, așa am gândit după capul meu.

Nu e așa. Nu că nu e așa în curentul electric, ce în sistemul absolut idiot pe care influența rusească la pus la punc acolo.

Ca să intre curent electric în Republica Moldova, acest curent electric trebuie să ajungă la o centrală de la Cuciurgani, care este în Transnistria și noi România trimitem curent electric în Transnistria ca să nu rămână oamenii ăștia fără curent și Transnistria îl livrează către Moldova prin Cuciurgani.

Deci ca să vezi cum au funcționat ani de zile pentru că îți dai seama ce lipsă de voință politică a fost să se întindă cablul de la Iași la Ungheni.

Deci asta trebuia noi să facem, să luăm un cablu de la Iași, de pe malul Prutului românesc să-l aruncăm peste apă și să le dăm curent ălora de pe acolo, să aibă o centrală, nu la Cuciurgani, ci la Ungheni.

Asta era toată treaba, ori nimeni nu a vrut să construiască așa ceva pentru că dacă Doamne Ferește au ăștia vreo legătură cu România.

La fel cu gazul, dar am rezolvat-o. Cu gazul am făcut-o aicea a fost repede, ne-am prins, putem să le dăm repede un gazoduct, dar multă vreme ei își luau ca și noi prin diverși intermediari, dar cred că ei în mod direct își iau gaz din Rusia, cu niște contracte din astea cu care Rusia te lucrează.

Adică, dacă vrea într-o zi să te lase fără gaz să nu-l poți să-l plătești, nu poți să-l plătești. Moldova a fost prizoniera ei și cum să facă să fie cel mai bine politica sa lucreze cu oamenii ăștia.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*