Rusia a folosit o bombă termobarică în Ucraina, aceste arme sunt interzise în războiul convețional

Grupurile pentru drepturile omului și ambasadorul Ucrainei în Statele Unite au acuzat luni Rusia că îi atacă pe ucraineni cu bombe cu dispersie și bombe cu vid, arme care au fost condamnate de o varietate de organizații internaționale. Scrie Reuters.

Amnesty International și Human Rights Watch au spus că forțele ruse par să fi folosit muniții cu dispersie interzise pe scară largă, Amnesty acuzându-le că au atacat o grădiniță din nord-estul Ucrainei, în timp ce civilii s-au adăpostit în interior.

Oksana Markarova, ambasadorul Ucrainei în Statele Unite, a declarat reporterilor, după întâlnirea cu membrii Congresului SUA, că Rusia a folosit o armă termobarică, cunoscută sub numele de bombă cu vid, în invadarea țării sale.

„Au folosit bomba cu vid astăzi”, a spus Markarova după o întâlnire cu parlamentarii. „…Devastarea pe care Rusia încearcă să o facă Ucrainei este mare”.

O bombă cu vid, sau o armă termobară, aspiră oxigen din aerul înconjurător pentru a genera o explozie la temperatură ridicată, producând de obicei o undă de explozie de o durată semnificativ mai lungă decât cea a unui exploziv convențional și este capabilă să vaporizeze corpurile umane.

Nu a existat nicio confirmare oficială că arme termobarice au fost folosite în conflictul din Ucraina. CNN a raportat că una dintre echipele sale a zărit un lansator de rachete multiplă termobaric rus în apropierea graniței cu Ucraina, sâmbătă după-amiază.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*