Rusia închide ”parțial” Facebook acuzând că „cenzurează” mass-media rusă

Rusia a declarat vineri că limitează parțial accesul la Facebook-ul Meta Platforms Inc, acuzând-o că „cenzurează” mass-media rusă, ultimul dintr-o serie de măsuri împotriva giganților rețelelor sociale din SUA.

Moscova încearcă de ani de zile să exercite un control mai strâns asupra internetului și tehnologiei mari, ceea ce criticii spun că amenință libertatea individuală și corporativă și face parte dintr-o represiune mai largă împotriva oponenților fericiți ai Kremlinului.

Autoritatea de reglementare a comunicațiilor de stat a declarat că Facebook a ignorat cererile sale de ridicare a restricțiilor asupra a patru instituții de presă ruse de pe platforma sa – agenția de știri RIA, Zvezda TV al Ministerului Apărării și site-urile gazeta.ru și lenta.ru.

Nu a fost imediat clar ce vor implica restricțiile Rusiei asupra Facebook. Anul trecut, Moscova a încetinit viteza Twitter, într-o mișcare punitivă.

„În conformitate cu decizia Parchetului General, începând cu 25 februarie, Roskomnadzor impune restricții de acces parțial pe rețeaua de socializare Facebook”, a spus autoritatea de reglementare, Roskomnadzor, într-un comunicat.

Facebook, care nu a avut niciun comentariu imediat, a supărat deja autoritățile ruse. Moscova amendează în mod obișnuit compania cu sume mici pentru ceea ce spune că nu șterge suficient de repede conținutul ilegal.

În decembrie, a emis o amendă mult mai mare de 2 miliarde de ruble (24,27 milioane de dolari) pentru ceea ce a descris drept o eșec repetat de ștergere a conținutului.

Moscova a crescut, de asemenea, presiunea asupra presei interne, amenințând că va bloca rapoartele care conțin ceea ce descrie drept „informații false” cu privire la operațiunea sa militară din Ucraina, unde rachetele rusești loveau Kievul și familiile stăteau în adăposturi. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*