Rusia presează pentru o întâlnire Vladimir Putin – Maia Sandu. Moscova își intensifică retorică pe dosarul transnistrean

Viceministrul rus de Externe, Andrei Rudenko, a declarat într-un interviu pentru agenția rusă de presă Tass că nu există condiționalități pentru ca președintele Republicii Moldova să vină într-o vizită la Moscova.

Diplomația rusă a afirmat în numeroase rânduri în ultimele luni că șefa statului de la Chișinău, Maia Sandu, trebuie să aibă o întâlnire la cel mai înalt nivel cu președintele rus Vladimir Putin, într-o încercare imagologică de a o prezenta pe liderul pro-european venind la Moscova. Scrie G4Media.ro

„În ceea ce privește posibila vizită a Președintelui Republicii Moldova Maia Sandu în Rusia, partea rusă a comentat deja de multe ori această problemă – se va putea vorbi despre o vizită atunci când va exista o agendă semnificativă pentru aceasta”, a declarat Rudenko.

Oficialul rus a mai menționat că Moscova se așteaptă ca autoritățile de la Chișinău să ia măsuri pentru reluarea discuțiilor din dosarul transnistrean în format 5+2 implică Moldova, Transnistria, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Rusia, Ucraina, precum și SUA și Uniunea Europeană în calitate de observatori.

„Sperăm ca Chișinăul să adopte o abordare constructivă și să manifeste o reacție pozitivă la recenta inițiativă a conducerii transnistrene de a intensifica dialogul dintre părți, precum și să ia măsuri pentru reluarea discuțiilor 5+2”, a spus el.

În același timp, Rusia speră să vadă pași concreti ai conducerii din Republica Moldova în dialogul dintre cele două țări, a adăugat Rudenko.

„Partenerii noștri moldoveni își declară disponibilitatea de a construi un dialog bazat pe principiul pragmatismului, de a rezolva problemele deschise ale relațiilor bilaterale în cadrul acestuia. Împărtășim această atitudine”, a declarat Rudenko.

„Ne așteptăm ca declarațiile părții moldovenești vor fi susținute de pași practici”, a mai adăugat oficialul rus.

El a atras atenția asupra faptului că anul trecut a fost bogat în evenimente din viața politică internă a Republicii Moldova, care au avut impact asupra relațiilor ruso-moldovenești, inclusiv asupra alegerilor parlamentare din țară.

Dialogul politic dintre Rusia și Moldova a fost întrerupt pentru scurt timp din cauza alegerilor din republică, dar este restabilit treptat, a declarat joia trecută și purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

„A fost o anumită pauză, din cauza proceselor electorale din această țară. Restabilim treptat dialogul politic cu Chișinăul. Contactele bilaterale capătă un caracter regulat și durabil”, a spus ea.

Mișcările sinusoidale ale Moscovei

În ultimele luni, oficialii de la Moscova și-au intensificat retorica unor întâlniri cu puterea pro-europeană de la Chișinău. În ciuda acestei deschideri la dialog, Moscova nu a ezitat să șantajeze energetic Republica Moldova, impunându-i un contract energetic în termeni foarte grei pentru Chișinău. De asemenea, Moscova cere în prezent plata în avans, iar la orice întârziere amenință cu sistarea gazelor în plină iarnă.

Totodată, Rusia și-a intensificat retorică prin care fortează Chișinăul să se așeze la masa tratativelor cu Tiraspolul, după ce doi ani de zile, pe toată durata pandemiei regimul separatist de la Tiraspol a refuzat orice dialog. În prezent, Tiraspolul a blocat accesul fermierilor moldoveni la terenurile lor din stânga Nistrului și a stopat pocesul de înregistrare a mașinilor din regiune cu numere neutre oferite de Chișinău.

De altfel și liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselsky, cel care a dobândit un nou mandat „prezidențial” pentru următorii cinci ani, a declarat recent că i-ar fi trimis scrisori Maiei Sandu pentru reînceperea dialogului. În replică, Maia Sandu i-a transmis acestuia că dosarul transnistrean se află în gestiunea Guvernului, mai precis a Biroului pentru Reintegrare din cadrul acestuia.

Pune Like / Distribuie Știrea

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*