Rusia va ataca Ucraina în următoarele zile?! Israel, Rusia, Italia, SUA, Anglia își evacuează cetățenii

SUA au avertizat cu privire la „posibilitatea foarte distinctă” a unei invazii rusești a Ucrainei în următoarele zile, care ar putea implica un atac copleșitor asupra Kievului și le-au spus tuturor americanilor rămași să părăsească țara în următoarele 48 de ore. Scrie The Guardian.

„Potrivit declarațiilor mai multor cetățeni ucraineni, diplomați ruși și angajați consulari din Ucraina au început să plece în Rusia. Acest lucru e scos în evidență și de dificultățile care apar când vrei să faci o programare la consulat sau la ambasadă”, a declarat sursa citată de RIA.

Potrivit acesteia, este un semn că Rusia a luat o decizie similară cu cele anunțate oficial de mai multe țări occidentale.

„Apropo, Serghei Lavrov a dat un indiciu privind posiblitatea acestui scenariu în timpul conferinței de presă după negocierile cu cu șefa diplomației britanice, Elizabeth Truss”, care a avut loc pe 10 februarie.

Joe Biden urmează să vorbească cu Vladimir Putin la telefon sâmbătă. Surse diplomatice au spus că Biden le-a spus liderilor aliați într-un apel că Vladimir Putin a luat decizia de a continua cu o invazie, dar Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională, a spus: „Nu am văzut nimic care să spună o finală. a fost luată decizia, [că] a fost dat ordinul de plecare.”

„Voi spune că modul în care și-a construit forțele și le-a pus în aplicare, împreună cu ceilalți indicatori pe care i-am colectat prin intermediul informațiilor, ne arată clar că există o posibilitate foarte clară ca Rusia să aleagă să acționeze. militar și există motive să credem că acest lucru s-ar putea întâmpla într-un interval de timp rezonabil de rapid”, a spus Sullivan.

„Acum, nu putem preciza ziua în acest moment și nu putem indica ora, dar ceea ce putem spune este că există o perspectivă credibilă că o acțiune militară rusă ar avea loc, chiar înainte de sfârșitul Jocurilor Olimpice. .” Jocurile Olimpice de iarnă din China se încheie pe 20 februarie.

Biden le-a spus altor lideri NATO și UE că SUA consideră că Putin a decis să efectueze o invazie a Ucrainei, care s-ar putea întâmpla în următoarele zile, potrivit surselor diplomatice.

Apelul lui Biden către aliați a urmat o întâlnire din camera de situație la Casa Albă pentru a discuta despre cele mai recente informații despre acumularea armatei ruse și despre gândirea lui Putin.

„Lucruri practice vor începe să se întâmple pe teren în urma acestei decizii, dar asta nu înseamnă că Putin încă nu se poate întoarce”, a spus un diplomat european, insistând că nu este prea târziu pentru a-l descuraja pe liderul rus. „Există alte puncte de decizie de-a lungul liniei.”

Sullivan a spus că cetățenii americani care se află încă în Ucraina ar trebui să plece în următoarele două zile.

„Dacă rămâneți, vă asumați riscuri fără nicio garanție că va exista vreo altă oportunitate de a pleca și nu există nicio perspectivă de evacuare militară americană în cazul unei invazii ruse”, a spus Sullivan.

„Dacă un atac rusesc asupra Ucrainei continuă, este probabil să înceapă cu bombardamente aeriene și atacuri cu rachete care, evident, ar putea ucide civili fără a ține cont de naționalitatea lor. O invazie terestră ulterioară ar implica atacul unei forțe masive fără preaviz. Comunicațiile pentru a aranja o plecare ar putea fi întrerupte și tranzitul comercial ar putea fi oprit.”

Vineri seara, ministerul rus de externe a acuzat țările occidentale că răspândesc informații false cu ajutorul presei, pentru a distrage atenția de la propriile lor acțiuni agresive.

Casa Albă a spus că Biden îi cheamă pe liderii transatlantici „să discute despre preocupările noastre comune cu privire la acumularea continuă a forțelor militare de către Rusia în jurul Ucrainei și coordonarea continuă atât în ​​ceea ce privește diplomația, cât și descurajarea”.

Un diplomat european a spus că SUA au cerut apelul urgent cu aliații NATO și șefii consiliului și comisiei UE, pentru a împărtăși noile informații.

Agențiile de informații occidentale cred că cel mai probabil obiectiv al unei ofensive rusești ar fi să încerce Kievul și să forțeze schimbarea regimului.

Ei cred, de asemenea, că semnalul pentru o astfel de invazie ar fi un atac cu steag fals, incluzând posibil acuzații de utilizare ucraineană a armelor chimice, care ar fi folosit ca pretext pentru intervenția rusă.

La câteva minute de la apelul lui Biden, Ministerul de Externe al Marii Britanii i-a îndemnat pe cetățenii britanici din Ucraina „să plece acum prin mijloace comerciale cât timp rămân disponibili”.

Ambasada Rusiei la Kiev a declarat că are în vedere să le spună personalului neesențial să plece, potrivit agenției de presă Tass . Alte ambasade au intensificat evacuările vineri.

Potrivit Walla News , Israelul a ordonat membrilor familiilor personalului diplomatic să plece din țară, iar Kyiv Post a raportat că SUA au cerut membrilor americani ai misiunii de monitorizare a Ucrainei condusă de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa să părăsească țara până Marţi.

Viceamiralul Nils Andreas Stensønes, șeful serviciului de informații norvegian , a declarat că Rusia are acum 150.000 de militari în jurul Ucrainei și a spus că decizia asupra atacului îi revine lui Vladimir Putin.

„Acum depinde în primul rând de președintele Putin dacă alege să facă acest lucru”, a spus Stensønes. „Este dificil de spus dacă este probabil sau nu probabil, pentru că este numai la latitudinea președintelui rus să ia această decizie.”

El a adăugat că rușii „au tot ce le trebuie pentru a face totul, de la o invazie minoră în est până la atacuri minore ici și colo în Ucraina, sau o invazie completă, cu, eventual, o ocupare a întregii sau părți a Ucrainei”.

Agențiile de informații occidentale sunt în mare măsură de acord că Putin a pus acum suficiente trupe pentru a încerca o invazie, un sentiment reflectat în avertismentele din ultimele 24 de ore din partea lui Biden și a premierului britanic, Boris Johnson.

O serie de scenarii de invazie sunt considerate posibile , dar există o convingere predominantă că orice intervenție militară ordonată de Putin ar fi concepută pentru a realiza schimbarea regimului la Kiev. Acesta ar putea vedea un atac fulger, care vizează încercuirea Kievului, cu intenția de a forța prăbușirea guvernului președintelui Zelenskiy și de a încerca să instaleze un regim pro-rus fără război urban.

Joe Biden vorbind la NBC

Johnson a subliniat joi că orice invazie ar echivala cu o greșeală masivă de calcul a lui Putin, deoarece Ucraina „va lupta și va rezista foarte puternic”. Orice credință la Kremlin că o intervenție rusă ar fi binevenită de orice altceva decât de o mică minoritate este greșită, subliniază miniștrii britanici.

Alerta ridicată urmează eșecul mai multor inițiative diplomatice de a conduce la o descoperire. Rapoartele sugerează că o mare parte din cele peste cinci ore de discuții pe care Emmanuel Macron a avut luni la Moscova cu Putin au fost preluate de lungi prelegeri istorice ale liderului rus, cu foarte puțină substanță asupra evenimentelor actuale.

Relatările oficialilor germani cu privire la discuțiile „format Normandia” de la Berlin între oficiali ruși, ucraineni, germani și francezi au fost dificile și nu au oferit perspective de dezamorsare a tensiunilor.

Cancelarul german, Olaf Scholz, urmează să viziteze Moscova pentru a-l vedea pe Putin marți, dar purtătorul de cuvânt a spus că nu ia noi inițiative diplomatice cu el.

Şeful comisiei de afaceri externe din Bundestag, Michael Roth, un fost ministru, a declarat pe Twitter: „Rusia a anexat efectiv Belarusul militar. Ceea ce se numesc „exerciții” este într-adevăr încercuirea Ucrainei și o amenințare concretă la adresa Poloniei și a statelor baltice. Situația rămâne periculoasă.”

După o întâlnire cu omologul său rus la Moscova, secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a spus că a fost asigurat că Rusia nu are intenția de a invada Ucraina și că i-a spus clar ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, că orice invazie ar fi ar avea consecințe tragice.

Wallace că desfășurarea de forțe de către Rusia ia oferit o serie de opțiuni, inclusiv o invazie și a adăugat că „era vital să nu se lase loc pentru o comunicare greșită sau calcul greșit”.

În timpul unei vizite în Australia, Blinken a avertizat că repercusiunile unei invazii ruse se vor revărsa în Asia, unde SUA și aliații săi se confruntă din ce în ce mai mult cu China.

„Dacă permitem ca aceste principii să fie contestate cu impunitate, chiar dacă în Europa se află jumătate din lume, asta va avea un impact și aici – alții urmăresc”, a declarat Blinken reporterilor din Melbourne.

„Alții se uită la noi toți pentru a vedea cum răspundem. De aceea, este atât de important să avem această solidaritate: să facem tot posibilul, prin diplomație, să încercăm să evităm un conflict și să prevenim agresiunea – dar, în egală măsură, să fim hotărâți dacă Rusia își reînnoiește agresiunea.”

Oficialii americani au declarat vineri că Pentagonul va trimite încă 3.000 de trupe de luptă în Polonia pentru a se alătura celor 1.700 care se adună deja acolo.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*