Sancțiuni DURE! SUA blochează 80 de miliarde a două bănci rusești și accesul afacerilor pe piața americană

Președintele rus Vladimir Putin al Rusiei a recunoscut două regiuni ale Ucrainei ca state independente și a susținut că această recunoaștere include toată regiunea Donbas. Parlamentul rus a autorizat, de asemenea, desfășurarea de forțe rusești suplimentare pe acest teritoriu ucrainean. 

După cum au precizat clar președintele Biden, aliații și partenerii noștri, vom impune Rusiei costuri semnificative pentru acțiunile Rusiei. Astăzi, Administrația implementează prima tranșă de sancțiuni care depășesc cu mult 2014, în coordonare cu aliații și partenerii din Uniunea Europeană, Regatul Unit, Canada, Japonia și Australia. Și așa cum a promis președintele Biden, am lucrat cu Germania pentru a ne asigura că conducta Nord Stream 2 nu va merge mai departe.

Președintele a dispus următoarele măsuri:

  • Blocarea totală a sancțiunilor asupra a două instituții financiare importante din Rusia. Secretarul Trezoreriei va impune sancțiuni de blocare totală asupra a două mari instituții financiare ruse deținute de stat, care oferă servicii cheie esențiale pentru finanțarea Kremlinului și a armatei ruse: Vnesheconombank și Promsvyazbank și filialele acestora. Colectiv, aceste instituții dețin active de peste 80 de miliarde de dolari și finanțează sectorul rus de apărare și dezvoltarea economică. Aceste măsuri le vor îngheța activele în Statele Unite, le vor interzice persoanelor și întreprinderilor din SUA să facă tranzacții cu ei, le vor exclude din sistemul financiar global și vor bloca accesul la dolarul american.
  • Interdicțiile extinse privind datoria suverană care restricționează persoanele și firmele americane de la participarea pe piețele secundare pentru noi datorii emise de Banca Centrală a Federației Ruse, Fondul Național de Avere al Federației Ruse și Ministerul Finanțelor al Federației Ruse.   Aceste interdicții vor tăia guvernul rus de la o cale cheie prin care strânge capital pentru a-și finanța prioritățile și vor crește costurile viitoare de finanțare. Acesta interzice Rusiei accesul la piețele și investitorii cheie din SUA.
  • Blocarea totală a sancțiunilor împotriva a cinci elite ruse și a membrilor familiei acestora: Aleksandr Bortnikov (și fiul său, Denis), Serghei Kiriyenko (și fiul său, Vladimir) și CEO-ul Promsvyazbank, Petr Fradkov. Acești indivizi și rudele lor beneficiază direct de legăturile lor cu Kremlinul. Alte elite ruse și membrii familiei lor sunt la cunoștință că ar putea fi luate măsuri suplimentare împotriva lor.
  • Astăzi, secretarul Trezoreriei va stabili că orice instituție din sectorul serviciilor financiare din economia Federației Ruse este o țintă pentru sancțiuni ulterioare. Peste 80% din tranzacțiile valutare zilnice ale Rusiei la nivel global sunt în dolari SUA și aproximativ jumătate din comerțul internațional al Rusiei se desfășoară în dolari. Prin această acțiune, nicio instituție financiară rusă nu este ferită de măsurile noastre, inclusiv de cele mai mari bănci. 

Aceste acțiuni vin în plus față de măsurile luate de aliații și partenerii noștri și reprezintă primul nostru răspuns la acțiunile Rusiei. După cum a precizat președintele Biden, Rusia va plăti un preț și mai mare dacă își va continua agresiunea.

Japonia

Sancțiunile Japoniei includ interzicerea emiterii de obligațiuni emise de Rusia în Japonia și înghețarea conturilor unor persoane din Rusia, precum și restricționarea călătoriilor în Japonia, a declarat Kishida.

„Acțiunile Rusiei aduc în mod clar atingere suveranității Ucrainei și contravin dreptului internațional. Criticăm încă o dată aceste acțiuni și îndemnăm cu tărie Rusia să revină la discuții diplomatice. Situația rămâne destul de tensionată și vom continua să o monitorizăm îndeaproape”, a spus el. 

Canada

În special, Canada va „interzice canadienilor să efectueze orice tranzacţii externe” cu teritoriile separatiste pro-ruse Lugansk şi Doneţk și va impune sancţiuni parlamentarilor ruşi care au votat în favoarea „deciziei ilegale de a recunoaşte aceste teritorii”, a declarat el în cursul unei conferinţe de presă, în urma anunţurilor de sancţiuni din partea Europei şi a Statelor Unite.

În plus, voi fi impuse „sancţiuni suplimentare” băncilor ruse susţinute de stat, iar Canada „va interzice orice tranzacţie financiară cu acestea”, a adăugat el.
„Este absolut inacceptabil că Rusia a invadat din nou Ucraina”, a susținut Justin Trudeau

Uniunea Europeană

Aprobarea finală a sancţiunilor va avea loc miercuri dimineaţă, precum şi intrarea lor în vigoare, odată ce vor fi publicate Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a anunţat marţi seara preşedinţia franceză a Consiliului UE, în urma unei reuniuni a ambasadorilor celor 27 de state membre UE pe lângă instituţiile europene.

Toți membrii Dumei de stat, camera inferioară a parlamentului rus, care a votat pentru recunoașterea independenței republicilor separatiste, vor fi loviți de sancțiuni UE, a anunțat Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru politică externă.

„Acest pachet de sancțiuni care a fost aprobat în unanimitate de statele membre va răni Rusia – și o va răni foarte rău”, a spus Borrell, într-o conferință de presă.

„Facem asta în coordonare cu partenerii noștri, Marea Britanie, SUA și Canada, cu care am fost în contact strâns în ultimele ore”, a adăugat el.

Potrivit CNN, propunerile ar urma să sancționeze 27 de persoane și entități, inclusiv politicieni, propagandiști, personal militar. Sancțiunile ar putea include și 351 de legiuitori ruși care au votat recunoașterea teritoriile și pe cei 11 care au propus-o, precum și instalarea trupelor rusești.

Germania

Conducta dintre Rusia și Germania a fost finalizată în septembrie anul trecut, dar nu este încă în funcțiune.

Marți dimineață, ministrul german al energiei, Robert Habeck, a decis retragerea solicitării de autorizare a conductei dintre Rusia și Germania.

„Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate intra în funcțiune”, a spus Scholz într-o conferință de presă la Berlin.

Anterior deciziei luate luni de Vladimir Putin de a recunoaște independența regiunilor separatiste din Donbas și cancelarul Austriei Karl Nehammer spunea că „certificarea (conductei) va fi atunci oprită (dacă Rusia invadează)”.

Marea Britanie

Premierul britanic Boris Johnson a afirmat că Rusia se îndreaptă către „statutul de paria” şi că lumea trebuie acum să se pregătească pentru următoarea etapă a planului lui Putin, spunând că Moscova pregăteşte terenul pentru o invazie pe scară largă a Ucrainei.

Marea Britanie a ameninţat că va opri accesul companiilor ruseşti la dolari americani şi lire sterline, blocându-le operaţiunile de strângere de capital la Londra şi că va dezvălui ceea ce Johnson numeşte „matrioşka” rusească în domeniul imobiliar şi corporatist.

Johnson a declarat parlamentului că cinci bănci – Rossiya, IS Bank, GenBank, Promsvyazbank şi Black Sea Bank – sunt sancţionate, precum şi trei persoane apropiate ale lui Putin: Timcenko şi cei doi fraţi Rotenberg – Igor şi Boris.

„Aceasta este prima etapă, primul episod al lucrurilor pe care suntem pregătiţi să le facem”, a spus Johnson.

„Orice bunuri pe care le deţin în Marea Britanie vor fi îngheţate, iar persoanelor în cauză li se va interzice să călătorească aici”, a spus Johnson despre persoanele sancţionate.

Unii parlamentari britanici i-au cerut lui Johnson să fie mai duri cu banii ruşi, cerând chiar ca oligarhii ruşi să fie expulzaţi din Marea Britanie şi banii ruşi să fie scoşi din City-ul londonez.

Sute de miliarde de dolari au intrat în City şi în teritoriile de peste mari ale Marii Britanii din Rusia de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, iar Londra a devenit oraşul occidental preferat al oligarhilor ultra-bogaţi din Rusia şi alte foste republici sovietice.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*