Șantaj! Reprezentat: Gazprom nu va livra gaz de la 1 Decembrie, dacă Moldova nu va achita datoria de 709 milioane dolari

Reprezentantul oficial al Gazprom, Serghei Kupriyanov, a acuzat și amenințat într-un interviu pentru Tass că reprezentații Moldovei nu vor să recunoască și achite datoria pe care oare către Gazprom, ca urmare de la 1 decembrie nu vor mai furniza gaz. Kupriyanov a luat în derâdere Moldova și a întrebat retoric unde este gazul american.

Rusia șantajează Moldova de 30 de ani cu gazul pe care l-a vândut mereu scump și a jupuit cetățenii de bani după ce în 1992 au omorât moldoveni pe Nistru. Guvernul ar trebuie să renunțe la Gazprom, așa vor aduce obștescul sfârșit al regimului separatist și criminal rusesc de la Tiraspol.

Acestea sunt declarațiile delirante ale reprezentatului al companiei GazȘantaj din Rusia:

„În prezent, s-a dezvoltat o situație foarte dificilă cu furnizarea de gaze rusești către Moldova. Vina pentru aceasta este în întregime a autorităților moldovenești. Vorbim de criza neplăților din partea Republicii Moldova pentru gazul rusesc”.

„În prezent, corpul datoriei este de 433 milioane dolari, iar ținând cont de întârzierea plăților, suma totală a datoriei este de 709 milioane dolari. Din anumite motive, reprezentanții Moldovei nu doresc să recunoască suma acumulată de Reprezentanților Moldovei, de asemenea, nu le place prețul gazului, deși prețul este clar aici și transparent „.

„În ciuda datoriilor acumulate, partea moldovenească cere prelungirea contractului de furnizare a gazelor naturale pentru octombrie și noiembrie anul acesta. Gazprom se întrunește și la jumătatea drumului, a semnat un contract pentru octombrie și este gata să prelungească contractul pentru noiembrie dacă Partea moldovenească plăteşte integral proviziile pentru septembrie şi octombrie anul acesta”

Totodată, Kupriyanov a remarcat că „dacă plata aprovizionării cu gaze nu este achitată integral și, în consecință, nu este semnat un nou contract de la 1 decembrie a acestui an, atunci Gazprom va opri livrările de gaze către Moldova”.

”Fără politică”

Kupriyanov a subliniat că nu există o politică în situația cu aprovizionarea cu gaze către Moldova, Gazprom nu poate funcționa în pierdere.

„Aici nu este politică. Gazprom este o societate pe acțiuni și nu poate funcționa în pierdere, nu își poate permite să piardă plățile de impozit la bugetul RF. Există limite ale răbdării. Moldova însăși provoacă o criză”, a spus el.

Kupriyanov a adăugat că Gazprom nu înțelege informațiile apărute despre intenția existentă a autorităților moldovenești de a lichida întreprinderea Moldovagaz, de care atârnă datoriile Moldovei către Gazprom pentru gazul furnizat. „Trebuie să plătiți pentru bunurile primite la timp”,.

Pe 30 septembrie, Moldovagaz și Gazprom au prelungit contractul de furnizare a gazului până la sfârșitul lunii octombrie, adică pe durata consultărilor. Luna aceasta republica va importa gaze la prețul pieței – aproximativ 790 de dolari la 1.000 de metri cubi. În același timp, anul trecut a plătit în medie 148,87 dolari pentru același volum, iar creșterea viitoare a prețului a stârnit îngrijorare în rândul publicului țării.

În negocierile cu Gazprom, autoritățile moldovenești cer să scadă prețul, așteptându-se să plătească în medie 200-300 de dolari la 1.000 de metri cubi.

În schimb, Chișinăul propune să se discute despre rambursarea datoriilor istorice, precum și amânarea implementării prevederilor celui de-al treilea pachet energetic al UE, care afectează investițiile Gazprom în republică. 

Parlamentul moldovean, la propunerea guvernului, a introdus o stare de urgență în perioada 22 octombrie – 20 noiembrie din cauza lipsei de gaz în țară.

(Da-ți like și distribuiți știrea)

Pune un Like / Distribuie Știre

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*