SIS avertizează! Cei care își vor pune ”Z” pe mașini, insigne, uniforme, instigă la ură, riscă DOSAR PENAL

Serviciul de Informații și Securitate avertizează cetățenii Republicii Moldova despre riscul promovării mesajelor care incită la ură, război, conflict, denigrare, promovarea semnelor și saluturilor interzise poate duce la deschiderea dosarelor penale pe numele celor care manifestă asemenea ilegalități. Avertizare vine în urma cazurilor de ură promovate de către politicieni, cetățeni prin intermediul rețelelor de socializare sau clipurilor video înregistrate în timp real, înscrierea literei ”Z” pe autoturismelor personale în orașul Bălți, vandalizarea mașinilor cetățenilor Ucraineni.

Serviciul de Informații și Securitate atestă un comportament iresponsabil al unor cetățeni care prin etalarea și propagarea unor drapele, embleme grafice, insigne, uniforme, sloganuri și formulele de salut, generează în societate riscuri de subminare a conviețuirii pașnice a poporului multietnic și multilingv al Republicii Moldova.

Astfel, în conformitate cu art. 9 lit. p) Legea nr. 619/1995 privind organele securității statului, art. 5 din Legea nr. 54/2003 privind contracararea activității extremiste, SIS a realizat acțiuni cu scop de profilaxie în raport cu unele persoane, care au proliferat în public embleme grafice și insigne tendențioase ce pot provoca situații de conflict, pe motive de ură ideologică, politică și națională.

Reamintim că orice îndemn la război sau ațâțare a vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice este interzis prin Legea nr. 54/2003 privind contracararea activității extremiste și poate cădea sub incidența art. 140, art. 176/1, art. 341, art. 346 Cod Penal.

În același timp, considerăm că unele persoane care au recurs la asemenea gesturi nu au conștientizat potențialul impact și consecințele negative ale acestor fapte pentru societate, în context, Serviciul de Informații și Securitate reiterează apelul către cetățeni de a se abține de la acțiuni ilegale care pot duce disensiuni sociale.

SIS, de comun cu organele de ocrotire a normelor de drept competente, va continua măsurile profilactice îndreptate spre prevenirea fenomenelor legate de discursul de ură și a altor activități ilicite menționate.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*