Șomerii vor primi vouchere pentru formare profesională, iar ulterior, se vor putea angaja în câmpul muncii

Șomerii din țara noastră vor beneficia de vouchere pentru formare profesională. O astfel de hotărâre a fost aprobată, astăzi, de către Guvernul R. Moldova.

Voucherele vor fi acordate cetățenilor de către Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM) și vor fi folosite de șomeri pentru a se înscrie la cursuri de calificare, recalificare sau formare continuă. Acestea vor reprezenta contravaloarea costului cursului și nu va fi impozitată.

Prin introducerea voucherelor va fi simplificată modalitatea de selectare a prestatorilor de servicii de formare profesională, care actualmente sunt contractați conform procedurii de achiziții publice. Astfel, ANOFM va putea utiliza resursele alocate pentru instruirea șomerilor și să asigure formarea profesională a unui număr mai mare de persoane.

Persoanele șomere vor putea singure să își aleagă prestatorii de servicii din lista celor acreditați, astfel va fi extins numărul instituțiilor de instruire, precum și a ariei geografice în care se vor desfășura cursurile.

În anul 2021, la ANOFM au fost înregistrate 37 mii de șomeri, dintre care mai mult de 66% nu aveau calificare profesională. Până acum, la cursuri de formare profesională au participat 886 de persoane sau 2,4% din numărul total de șomeri înregistrați.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*