×

Sondaj: Susținere pentru primirea R. MOLDOVA în UE este mai mare de câta Ucrainei, Estul vrea accelarea procesului de aderare, dar Occidentul doreşte o extindere mai lentă

Sondaj: Susținere pentru primirea R. MOLDOVA în UE este mai mare de câta Ucrainei, Estul vrea accelarea procesului de aderare, dar Occidentul doreşte o extindere mai lentă

București, 12 decembrie 2023 – Un sondaj de opinie realizat de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) pe șase țări europene, inclusiv România, arată că există susținere pentru primirea Ucrainei în Uniunea Europeană.

Conform sondajului, în România, 32% dintre respondenți sunt de acord cu aderarea Ucrainei la UE, în timp ce 29% sunt împotrivă. În Austria, singura țară unde procentul celor care resping aderarea Ucrainei este semnificativ mai mare decât al celor care o susțin, acest procent este de 52%.

Pentru Republica Moldova, media susținerii europene este de 30% DA vs. 28% NU. În general, sustinerea pentru aderarea la UE este mai ridicată în România și Republica Moldova decât în țările din Balcanii de Vest. Moldova este susținută cel mai mult de România, 55% este pentru aderarea la Uniunea Europeană.

În ceea ce privește extinderea Uniunii Europene în general, Occidentul pare să dorească o extindere mai lentă. În Austria, Germania și Franța, publicul nu este în favoarea unei lărgiri rapide a UE. În schimb, România (51%) și Polonia (48%) sunt de acord cu un calendar mai rapid.

Rezultatele sondajului sugerează că există un sprijin public pentru aderarea Ucrainei la UE, dar că Occidentul este mai reticent în a o accepta. Acest lucru se datorează, în parte, războiului din Ucraina, care a dus la o creștere a sentimentelor anti-ruse în Europa.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul