×

Statuia lui Mihai Eminescu din scuarul ce-i poartă numele, din Chișinău, a fost doborâtă la pământ de către sub alternii Primăriei

Statuia lui Mihai Eminescu din scuarul ce-i poartă numele, din Chișinău, a fost doborâtă la pământ de către sub alternii Primăriei

Statuia poetului național al României, Mihai Eminescu, din scuarul ce-i poartă numele, din Chișinău, a fost dată jos de către sub alternii Primăriei.

Designerul Alext Bureț a publicat imagini cu statuia doborâtă la pământ. În imagini se poate observa că statuia este avariată și că capul poetului este desprins de corp.

De-a lungul timpului, primarul Ion Ceban a fost criticat foarte dur pentru că în loc să renoveze scuarul în stil eminescian, a acoperit scuarul cu pavaj, lăsând doar câțiva copaci. Cu toți știm că lui Mihai Eminescu ia plăcut foarte mult natura despre care a scris foarte multe poezii.

Primăria municipiului Chișinău a venit cu un comunicat despre renovarea scuarului, în care nu se face nicio referire la statuia poetului. În comunicat se anunță că, în perioada 8-10 decembrie 2023, vor fi executate lucrări silvotehnice în scuarul Mihai Eminescu.

„Activitățile presupun înlocuirea arborilor uscați, extragerea cioatelor, amenajarea alveolelor în corespundere cu cerințele privind plantarea arborilor cu balot și plantarea arborilor noi, specia tei (Tilia platyphyllus)”, se arată în comunicat.

De asemenea, proiectul dendrologic prevede extinderea spațiilor verzi din perimetrul scuarului pentru a pune în valoare zona și patrimoniul său arhitectural.

Reacții

Reacțiile la această știre au fost variate. Unii cetățeni au criticat dur decizia Primăriei de a da jos statuia poetului, considerând că este o insultă la adresa memoriei sale.

„Este o rușine ce se întâmplă în Chișinău. Statuia lui Eminescu este un simbol al orașului nostru și nu ar trebui să fie atinsă”, a declarat un cetățean.

Alți cetățeni au spus că înțeleg decizia Primăriei de a renova scuarul, dar că ar fi trebuit să găsească o modalitate de a păstra statuia poetului în siguranță.

„Este adevărat că scuarul are nevoie de o renovare, dar statuia lui Eminescu ar fi putut fi mutată în alt loc”, a declarat un alt cetățean.

Este de așteptat ca această știre să continue să genereze discuții în rândul cetățenilor din Chișinău.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul