×

Sturza: Problema transnistreană este soluționată, nu există variante pentru Transnistria, decât să cadă la pace cu Chișinăul

Sturza: Problema transnistreană este soluționată, nu există variante pentru Transnistria, decât să cadă la pace cu Chișinăul

Omul de afaceri, Ion Sturza a declarat pentru Vocea Basarabiei, că regimul secesionist de la Tiraspol nu are altă cale, decât integrarea cu Chișinăul, altă soluție nu are. În ultimul an autoritățile de la Chișinău au rezolvat problemele cu aprovizionare cu gaz, energie electrică, găsind soluții prin conectarea la sistemul român de gaze dar și energetic, inclusiv cel european.

Ion Sturza: Problema transnistreană este soluționată, nu există variante pentru Transnistria, decât să cadă la pace cu Chișinăul și nu vice-versa, cum s-a încercat foarte mulți ani. Este puțin probabil , astăzi, așa cum își doreau în prima zi de ”Operațiune Specială” , rușii să ajungă în Transnistria în 4 – 5 zile, este foarte puțin probabil.

Mai mult ca probabil este alt scenariu, Federația Rusă va pierde acest război, nu în sensul că cineva va atenta la un metru pătrat de teritoriu al Federației Rusu, din perioada până în 91. Dar nu își va atinge scopurile să ocupe Ucraina și să integreze așa cum a integrat-o soldățeii verzi, Crimeea în 2014. Și atunci, această enclavă (teritoriul condus de regimul separatist) rămâne într-o situație dificilă.

Acum, sincer vorbind, preocupările Republicii Moldova ar trebui să fie cum să nu ajungem la o catastrofă umanitară în Transnistria, închipuiți-vă că malul drep și-a soluționat în mare parte problemele cu aprovizionare cu gaz, energie electrică. Lucrurile acestea se schimbă de la o zi la alta și atunci prinsă între Ucraina, care a pus deja o barieră foarte serioasă între Ucraina și Transnistria.

Ar trebui să avem un plan, ce se întâmplă dacă? Vorbim de 300.000 de oameni, care dacă rămân fără căldură, gaz, energie electrică, fără bani la buget, atunci unica cale a lor este să meargă spre malul drept al Nistrului.

O decizie înțeleaptă de la Chișinău, anume din considerentele umanitare, pentru ca astăzi acest flux mic de bani și gaz nu ar ajunge pe malul stâng, atunci acolo s-ar stânge lumina la propriu.

Federația Rusă livrează exclusiv tot gazul autorităților de la Tiraspol, fără a fi achitat.

Problema lor și a Federației Ruse, nu vă gândiți că Republica Moldova va achita acele 8 sau chiar 10 miliarde (de metri cubi de gaz) de malul stâng au fost consumate. Asta-i plata pentru Federația Rusă că au menținut statul acesta a Transnistriei. E foarte tragic și dureros pentru cetățenii de acolo, asta este rezultatul politicii rusești care are un preț în Transnistria.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul