×

Tinerii din Chișinău prezenți la Bruxelles au organizat un Flashmob cu drapele și lozinci pentru deschiderea negocierilor cu Republica Moldova

Tinerii din Chișinău prezenți la Bruxelles au organizat un Flashmob cu drapele și lozinci pentru deschiderea negocierilor cu Republica Moldova

Marian Cepoi, lider al clubului Moldova-UE, conduce un grup entuziast în sprijinul integrării europene a Moldovei”

Bruxelles, 14 decembrie 2023 – Astăzi, un grup de tineri din Bruxelles s-au adunat într-un flashmob impresionant pentru a susține deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Înarmați cu pancarte colorate și drapele ale Republicii Moldova și ale Uniunii Europene, acești tineri au strigat lozinci precum „Moldova este Europa!” și „Moldova este europeană!”, îndemnând liderii celor 27 de state membre UE să ofere voturi pozitive pentru inițierea procesului de negocieri.

Marian Cepoi, unul dintre organizatorii evenimentului și lider al clubului Moldova-UE, a subliniat importanța acestui flashmob în transmiterea mesajelor că Republica Moldova este un stat democratic și european, meritând să intre în familia Uniunii Europene.

Flashmob-ul a avut loc în contextul summitului Consiliului European care are loc în aceste zile la Bruxelles. Aici, liderii Uniunii Europene vor discuta mai multe subiecte politice și economice, inclusiv deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Pentru ca acest subiect să fie aprobat, este necesar votul unanim al tuturor celor 27 de lideri ai țărilor membre UE.

095ffa6ca0b80901ffc66817032294ce4ab982dad8bc8b6372e928a137ae2b1f-1024x768 Tinerii din Chișinău prezenți la Bruxelles au organizat un Flashmob cu drapele și lozinci pentru deschiderea negocierilor cu Republica Moldova

Republica Moldova a atins 94% din cerințele raportului pentru începerea negocierilor, iar cele 6% rămase includ rezolvarea problemelor din domeniul justiției și corupției. Cu sprijinul fervent al țărilor precum România, Polonia, Germania, Franța, Bulgaria, țările Baltice și Italia, Moldova își consolidează poziția în cursa către integrarea europeană.

Prim-ministra Georgie Meloni a transmis un mesaj puternic de susținere pentru începerea negocierilor de aderare la UE a Republicii Moldova și Ucraina, subliniind importanța unității în această chestiune. În ciuda sprijinului general, Ungaria și Austria rămân reticente, considerând că Kievul trebuie să rezolve încă unele probleme înainte de a începe procesul de aderare.

Concluzie

Este interesant să observăm sprijinul și implicarea tinerilor din Bruxelles în promovarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Acest gen de inițiative pot avea un impact semnificativ asupra sensibilizării opiniei publice și pot influența deciziile liderilor la nivel european. Desigur, susținerea din partea unor țări importante precum România, Germania, Franța și altele, este crucială pentru avansarea procesului de aderare.

Este notabilă, de asemenea, legătura dintre Republica Moldova și Ucraina în cadrul discuțiilor privind aderarea la UE. Este o strategie comună să le includă pe ambele țări în același pachet. Totuși, este important să se țină cont de specificitățile și progresele fiecărei țări în parte pentru a asigura un proces de aderare eficient și sustenabil.

Rezolvarea problemelor din domeniul justiției și corupției rămase reprezintă, desigur, un punct cheie, iar eforturile Republicii Moldova în acest sens sunt cruciale pentru a câștiga sprijinul unanim al țărilor membre UE. Reticența unor țări precum Ungaria și Austria în ceea ce privește Ucraina poate adăuga un element de complexitate în discuțiile la nivel european.

Flashmob-ul organizat de tinerii din Bruxelles este un semn al sprijinului puternic pe care Republica Moldova îl primește din partea comunității internaționale pentru aderarea la Uniunea Europeană. Este de așteptat ca liderii celor 27 de state membre UE să ofere voturi pozitive pentru deschiderea negocierilor de aderare în cadrul summitului Consiliului European de la Bruxelles din această săptămână.

Este interesant de urmărit evoluțiile la summitul Consiliului European și modul în care aceste chestiuni vor fi abordate și rezolvate în viitor.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul