×

Trei drumuri regionale rămân blocate din r. Taraclia și Cantemir. Toate drumurile naționale au fost deszăpezire, se circulă în condiții de iarnă

Trei drumuri regionale rămân blocate din r. Taraclia și Cantemir. Toate drumurile naționale au fost deszăpezire, se circulă în condiții de iarnă

La moment traseele naționale sunt practicabile, se circulă în condiții de iarnă. În sectorul Cantemir sunt blocate 3 drumuri regionale: G131 R35 – tronsonul Bobocica – G132; G134 R34 – tronsonul Doina – Coștangalia – G132; G140 R32 – Taraclia – Copceac – Cairaclia – frontiera cu Ucraina, raionul Taraclia. 


Eforturile de curățare și presurare a materialului antiderapant sunt în plină desfășurare pe toate traseele naționale. Circulația pe 3 drumuri regionale G131, G134 din raionul Cantemir și G140 din raionul Taraclia rămâne blocată din cauza vântului puternic.

Administrația de Stat a Drumurilor a alocat resurse semnificative pentru a face față condițiilor meteo dificile. Astfel, 371 de utilaje speciale și 340 de muncitori rutieri sunt implicați în acțiuni de întreținere. Au fost împrăștiate 3977,5 tone de sare tehnică, 878,5 tone de material antiderapant a fost presărat mecanizat și alte 424,7 tone – în mod manual.

Aeroportul Internațional Chișinău a revenit la programul obișnuit. Cursele aeriene au fost reluate, decolările și aterizările au loc în regim normal. Pe parcursul zilei, deoarece se vor realiza procedurile de degivrare a aeronavelor, pot fi înregistrate unele întârzieri.

Totodată, în această dimineață, 7885 de consumatori din 29 de localități mai erau deconectați de la rețeaua de energie electrică. Din cauza precipitațiilor, pe parcursul nopții, au avut loc noi accidente în rețea, care au dus la deconectarea altor consumatori în raioanele Ungheni și Fălești, însă o mare parte dintre aceștia au fost reconectați. Conform datelor furnizate de RED Nord, 5522 de consumatori din 23 de localități mai rămân fără energie electrică în raioanele Rezina, Florești, Ungheni și Făleşti. La Rezina și Florești, reparația porțiunilor avariate se planifică pe parcursul zilei de 9 ianuarie, lucrările urmând a fi reluate concomitent cu deszăpezirea, deoarece sectoarele de rețea din câmp, cu multiple rupturi ale conductoarelor pe tronsoane și piloni avariați, nu pot fi accesate. În zona de operare a Premier Energy Distribution rămân afectate parțial șase localități și circa 2363 de consumatori, în raioanele Orhei și Criuleni. „Termoelectrica” și „CET-Nord” au raportat despre funcționarea stabilă a unităților de generare, fără observații la parametri normali. Infrastructura de transport și distribuție a gazelor naturale funcționează în regim stabil.

Sistemul 112 a recepționat 30 de apeluri privind deblocarea unităților de transport, fiind realizate 22 de intervenții cu succes.

Poliția de Frontieră activează în regim normal, punctele de trecere a frontierei menținând un flux echilibrat de persoane și mijloace de transport.
La punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni, direcția de intrare în Republica Moldova, acoperișul copertinei vechi s-a prăbușit din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Este important de menționat că în zona incidentului nu se află nimeni, iar accesul este restricționat.

Pe parcursul zilei de 08.01.2024 (intervalul orelor 00.00 – 06:00) la Poliție au fost înregistrate 118 apeluri 112 privind situații de risc determinate de condițiile climaterice nefavorabile. La ora 06:00, pe întreg teritoriul țării acționau 502 polițiști cu 202 unități de tehnică.

Din cauza condițiilor meteorologice periculoase, Comisiile Situații Excepționale (CSE) la nivel de raion sau municipiu au decis prelungirea vacanței de iarnă cu o zi sau două pentru elevii din mai multe localități. Ministerul Educației și Cercetării va monitoriza deciziile la nivel local și va furniza informații actualizate despre organizarea procesului educațional.

Peste 1,737 de elevi își vor desfășura lecțiile în regim online, iar în unele școli procesul didactic va avea loc în format mixt, deoarece, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, unii elevi nu pot fi transportați la instituțiile de învățământ.
Serviciul Vamal activează în mod obișnuit, cu excepția postului vamal Molovata, unde activitatea este sistată temporar din cauza rafalelor de vânt puternic.

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost înregistrate temperaturi de până la -18 °C, cantitatea de precipitații fiind de până la 32 l/m2.

Totodată, grosimea stratului de zăpadă a ajuns până la 26 cm în unele zone.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru astăzi, 9 ianuarie, cer variabil, fără precipitații. Pe drumuri se va semnala ghețuș, iar temperaturile vor varia între -5 și -10°C.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul