×

Tu știi de ce se retrage cartea de identitate Românească 🪪 când primești un pașaport CRDS?

Tu știi de ce se retrage cartea de identitate Românească 🪪 când primești un pașaport CRDS?

Tu știi de ce se retrage cartea de identitate 🪪 când primești un pașaport CRDS?

Dacă nu, îți spunem noi: pentru că cetățenii români POT AVEA, conform legii, UN SINGUR DOMICILIU ‼️

Astfel, pașaportul CRDS se eliberează cetățenilor români care și-au stabilit domiciliul în străinătate, nemaifiind posibilă păstrarea/emiterea cărții de identitate, întrucât aceasta face dovada domiciliului în Romania. Informează Departamentul Consular al Ministerului de Afaceri Externe al României.

‼️ Este important să știi că îți poți restabili oricând, în mod liber, domiciliul în România 🇷🇴, prin depunerea unei cereri pentru eliberarea cărţii de identitate, care va face dovada domiciliului în România, ocazie cu care pașaportul CRDS va fi anulat.

Cetăţeanul român care şi-a stabilit domiciliul în străinătate poate depune cerere pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic sau a unui paşaport simplu temporar, cu menţionarea statului de domiciliu (Pașaport CRDS).

Pașaportul CRDS reprezintă un document pe baza căruia cetățeanul român poate face dovada identității, cetățeniei, calității, precum și a dreptului titularului de a călători în străinătate.

Ce beneficii aduce un pașaport CRDS?

Principalele beneficii:

  • pentru cetățenii români care nu mai dețin documente de identitate valabile: în baza certificatelor de stare civilă (fără termen de valabilitate) şi a dreptului de ședere, pot obține pașaportul pentru cetățeni români cu domiciliul în străinătate, cu care pot face dovada identității și a cetățeniei în fața oricărei persoane fizice sau juridice din România sau din străinătate și își pot exercita dreptul la liberă circulație în străinătate.

  • pentru cetățenii români care nu au avut niciodată domiciliul în România şi care astfel nu sunt obligate formal să dețină un act de identitate, care să ateste domiciliul din România, pașaportul pentru cetățeni români cu domiciliul în străinătate face dovada identității și a cetățeniei în fața oricărei persoane fizice sau juridice din România sau din străinătate și își pot exercita dreptul la liberă circulație în străinătate.

  • minorii care au dobândit statutul de cetățean român cu domiciliul în străinătate pot călători spre statul de domiciliu însoțiți de un singur părinte, fără nicio formalitate suplimentară; (nu este necesară declarația de acord a celuilalt părinte).

  • se acordă facilități fiscale pentru persoanele care au deținut un pașaport CRDS pentru o perioadă neîntreruptă de cel puțin 12 luni și își restabilesc ulterior domiciliul în România; (scutire de taxe vamale).

  • dobândirea statutului de cetățean român cu domiciliul în străinătate permite votul la secțiile din statul de domiciliu, fără a fi necesară parcurgerea altor formalități (înregistrarea pe platforme on-line).

  • înregistrarea în Registrul Electoral ca cetățean român cu domiciliul în străinătate asigură reprezentarea în Parlamentul României.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul