Ucraina va adera la Uniunea Europeană, a declarat șefa Comisiei von der Leyen

Ucraina face parte din Uniunea Europeană, iar blocul dorește ca țara să adere, a declarat duminică șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o mustrare față de pretențiile președintelui rus Vladimir Putin asupra țării est-europene.

„Avem un proces cu Ucraina care, de exemplu, este integrarea pieței ucrainene în piața unică”, a declarat von der Leyen pentru Euronews , după ce a anunțat planurile ca Uniunea să furnizeze aproximativ 500 de milioane de euro în arme și alte ajutoare. Armata ucraineană în timp ce se luptă cu invazia Rusiei.

„Avem o cooperare foarte strânsă pe rețeaua energetică, de exemplu. Atâtea subiecte în care lucrăm foarte strâns împreună și într-adevăr, de-a lungul timpului, ne aparțin. Ei sunt unul dintre noi și îi dorim să intre”, a spus președintele Comisiei.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, a declarat pe Twitter duminică seara că a vorbit cu von der Leyen la telefon despre „decizii concrete privind consolidarea capacităților de apărare ale Ucrainei, asistența macrofinanciară și apartenența Ucrainei la #UE”.

Remarcile lui Von der Leyen ar putea stârni furie la Moscova, unde Putin a folosit ceea ce pretinde el este o unitate istorică între popoarele rus și ucrainean ca justificare pentru invazia sa neprovocată în Ucraina, precum și plângeri cu privire la legăturile tot mai mari ale Kievului cu Occidentul.

Totuși, decizia de a adăuga noi țări în UE aparține țărilor membre consacrate, care nu sunt întotdeauna de acord cu punctele de vedere ale Comisiei și au blocat discuțiile de aderare din cauza conflictelor bilaterale cu candidații. Ucraina nu este încă un candidat oficial pentru discuțiile de aderare la UE.

Între timp, negociatorii de pace ruși și ucraineni au convenit să se întâlnească lângă granița cu Belarus pentru discuții, când luptele intră în a cincea zi.

Von der Leyen a spus despre discuțiile de pace: „Desigur, este important ca partea ucraineană să fie de acord cu discuțiile de pace și că condițiile sunt bune pentru partea ucraineană. În general, este întotdeauna mai bine să ai discuții de pace decât să te lupți. Dar încrederea în președintele Putin este complet ruptă și erodata”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*