Ultima oră! R. Moldova și Bulgaria au semnat un contract de tranzitare gazelor naturale care vor fi procurate de Chișinău

Bulgaria va ajuta R. Moldova la livrarea de gaze naturale din alte țări vecine. Astăzi, cei doi președinți de țară, s-au întâlnit și au semnat contractul tranzit pentru gazele naturale care vor putea fi cumpărate în viitor din Azerbaijan și Grecia.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu: ,,Salut semnarea contractului de colaborare dintre Compania Energocom și Compania de transport a gazelor naturale Bulgartransgaz din Bulgaria. Accesul la surse alternative de energie ne va consolida independența energetică și ne va ajuta să fim mai rezilienți în actuala criză.

Deocamdată prețul pentru gaze, volumul de gaze, cât și perioada contractului nu se cunoaște. Urmează ca acestea să fie anunțate de către șefii de la companiile respective, Energocom și Bulgartransgaz”.

Președintele Republicii Bulgaria, Rumen Radev: ,,Posibil ca 15 miliarde de metri cub pe an să meargă de la sud spre nord, prin gazoductul dat. Separat 3 miliarde sunt destinate pentru conexiunea dintre Bulgaria și România. Capacitatea fizică de tranzit este suficientă pentru R. Moldova. Prin gazoductul dat, R. Moldova va avea acces pentru gaz lichefiat de la terminalele turcești și grecești. Moldova va putea face achiziții de la prestatorii de gaze aleși, iar Bulgaria va oferi transport al gazelor”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*