Un an de Guvernare PAS. Realizările actualei Guvernări pentru pensionari, bugetari, diaspora, tineri, întreprinzători

Astăzi 11 iulie 2022, se împlinește exact un an de zile de când majoritatea cetățenilor ai Republicii Moldova și-au dat votul pentru schimbarea guvernărilor pro ruse și oligarhice pe cea pro europeană, votând Partidul Acțiuni și Solidaritate. PAS a obținut 63 de mandate în parlamentul de la Chișinău, cu o listă mare de promsiuni din campania electorală, au ajuns la guvernare pentru a realiza ce au promis, la doar două luni de la rezultate scutinului, Rusia crează o criză energetică mondială care a afectat grav și Republica Moldova. În ciuda provocărilor Guvernul PAS a compensat facturile la gaz și căldură și cel mai important a obținut ”Statutul de țară candidat la Uniunea Europeană”.

10 ACȚIUNI IMPORTANTE PENTRU MOLDOVA

Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană în timp record. Asta înseamnă multe schimbări care ne vor apropia de nivelul de trai european și sporirea sprijinului politic și financiar din partea Uniunii Europene pentru cetățenii noștri.

A majorat pensia minimă la 2000 de lei pentru toți cei cu stagiu deplin (+68%) și am mărit pensia medie cu 900 lei/lună. Am indexat pensia cu 14% pentru toți pensionarii și am majorat pensia pentru sute de mii de vârstnici, de la 1 aprilie 2022.

A plătit parțial facturile cetățenilor – am alocat compensații la gaze naturale și resurse energetice pentru 1 milion de gospodării, adică un ajutor aproximativ de 3.300 lei per familie pentru sezonul rece.

A început curățarea justiției. A fost numit un nou procuror-șef anticorupție din afara sistemului, care lucra procuror în Statele Unite ale Americii. Am votat legea care face posibilă condamnarea în absență a fugarilor și confiscarea averilor furate. Am pornit evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor, așa încât cei care protejează hoți să nu mai poată lucra în sistem.

A majorat de aproape trei ori fondul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii (de la 115 milioane la 338 milioane lei) și am alocat fonduri pentru garantarea creditelor în valoare de peste 1 miliard lei pentru sute de companii.

A fost crescut cu 40% numărul de medicamente oferite gratuit, printre acestea se regăsesc insulina și testele de glicemie.

A majorat cu +60% Fondul pentru subvenționare în agricultură și am simplificat procedurile de obținere a subvențiilor pentru micii agricultori.

A majorat salariul minim cu 60% pentru bugetari (de la 2200 la 3500 lei), iar salariul minim în sectorul privat a crescut cu 20% (de la 2935 la 3500 lei).

A lansat „Satul European” – program de stat pentru finanțarea proiectelor de infrastructură în localitățile din Moldova. Bugetul pentru 2022 este de peste 2 miliarde de lei; de 4 ori mai mult față de anul precedent.

A reformat Programul de Ajutor Social, ca ajutoarele să fie primite pe merit. Legea votată va duce la creșterea numărului de angajați dintre persoanele care beneficiază de ajutor social, dar pot să muncească. Asta va permite dublarea numărul familiilor cu copii care primesc ajutor social.

Acțiunile și Rezultatele pe Domenii:

Pentru veterani


Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial au primit o indemnizație unică de 10.000 de lei, odată cu rectificarea Bugetului 2022.


A oferit alocații mai mari (majorări între  250 și 550 de lei) pentru participanții la cel de-al Doilea Război Mondial, veteranii războiului din Afganistan, participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl și pentru cei care au luptat pentru integritatea Republicii Moldova în 1992.
Costul total al proiectului este de 36 de milioane de lei pentru acest an.


Am oferit ajutor pentru veteranii războiului de pe Nistru.

 • A fost oferită o alocație unică de 2500 de lei pentru veteranii războiul de pe Nistru, părinții sau văduvele acestora. De acest ajutor vor beneficia 20 705 de veterani.
 • Perioada de participare la acțiunile militare va fi inclusă în stagiul de cotizare pentru calcularea pensiei în mărime triplă.
 • Toți veteranii de război, indiferent de vârstă, vor primi alocația nominală pentru merite. Până acum oamenii care au primit distincții pentru acte de vitejie în războiul de pe Nistru așteptau să ajungă la vârsta de pensionare pentru a beneficia de alocația atașată acelei distincții.
 • Va fi acordat dreptul la ajutor material anual concomitent părinților şi văduvelor. Astăzi, doar una din aceste categorii poate beneficia de ajutor.

Pentru un mediu sănătos


A fost fondat Parcul Național „Nistrul de Jos”, al doilea parc național din Republica Moldova.
Acesta va proteja spațiul geografic terestru și acvatic din zonă, va contribui la dezvoltarea localităților și atragerea turiștilor. Potrivit specialiștilor, această zonă este unică din perspectiva diversității de plante și animale.


Construcțiile capitale în spațiile verzi – interzise!
Administrația Publică Locală va elibera autorizație de amplasare doar pentru obiectivele şi instalațiile pentru practicarea sportului, jocurilor şi odihnei sau a obiectivelor cu caracter cultural-artistic și a unităților comerciale mobile, fără dreptul de a ridica construcții.
De asemenea, se interzice schimbarea destinației obiectivelor și a construcțiilor date în exploatare, aflate pe teritoriul spațiilor verzi. Astfel, nu va mai fi posibilă apariția în parcuri a blocurilor și altor clădiri.

Pentru transport și infrastructură


A fost adoptat Programul Național “Transport Modern”.
În termen de un an, se vor realiza următoarele acțiuni:

 • susținere pentru înnoirea parcului auto, prin acordarea de fonduri/sprijin pentru investiții/subvenții de la bugetul de stat;
 • combaterea transportului ilicit de pasageri;
 • digitalizarea și fiscalizarea domeniului prin implementarea unui sistem de management integrat în transport: e-Bilet, e-GPS, e-routing;
 • mărirea rutelor acolo unde este nevoie și stabilirea unor grafice conforme cu nevoile cetățenilor.

Autorizațiile de transport pot fi obținute într-un mod mai echitabil.
Au fost efectuate modificări la regulamentul privind eliberarea şi utilizarea autorizaţiilor de transporturi rutiere. Toți transportatorii rutieri vor dispune, în egală măsură, de autorizații, conform unui algoritm prestabilit.


Va fi construit un pod rutier peste Prut, la Ungheni.
Podul va avea o lungime de 261 metri și va reduce călătoria Chișinău-Iași-Chișinău, tur-retur, cu 1 oră și jumătate. Distanța de la Ungheni spre Iași va putea fi parcursă în 15 minute, călătoria fiind redusă cu 35 de minute.


A fost renovat podul transfrontalier de la Giurgiulești.
Lucrările de reabilitare a podului au durat aproximativ nouă luni, investiția fiind asigurată în totalitate de Guvernul României. Podul interconectează infrastructurile rutiere între cele două state și sporește rolul Republicii Moldova ca punct de legătură și comerț între UE și CSI.


Au fost identificați 150 milioane euro pentru construirea și modernizarea a 150 km de drumuri naționale cu sprijinul Băncii Europene de Investiții:

 • drumul M5, sectorul Criva–Bălți; 
 • drumul de ocolire a orașului Cimișlia, pe drumul M3.

Au fost identificați bani pentru reabilitarea căilor ferate din Republica Moldova cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, și anume tronsonul Bender-Căușeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești.


Operatorii aerieni naționali au fost excluși din lista neagră de siguranță a Uniunii Europene. Aceasta va permite companiilor aeriene locale să opereze eficient și în țările UE.


Calea Ferată din Moldova a întors toate datoriile salariale. În iulie 2022, salariile angajaților au fost majorate cu 89% (de la 4050 de lei, la 7654 de lei).


A fost votată noua lege a transportului feroviar, prin care statul va finanța investițiile și reconstrucția infrastructurii feroviare.


Am făcut schimbările legislative necesare, așa încât navele înregistrate sub pavilion moldovenesc să fie supuse controlului doar de societăți recunoscute de Comisia Europeană. Astfel, sub pavilionul național vor fi exploatate doar nave care au fost verificate, controlate și continuu monitorizate.


Începând cu septembrie 2022, 18 mii de locuitori din nordul țării vor avea apă bună la robinet, datorită unui proiect al Uniunii Europene care a pornit lucrările de renovare a rețelei de apă în municipiul Edineț.


Cu ajutorul sprijinului financiar din partea Uniunii Europene, va fi reabilitată și extinsă infrastructura de aprovizionare cu apă și canalizare în raionul Cahul, asigurând accesul cahulenilor la apă curată. Proiectul va fi dat în exploatare în anul 2025.


O nouă stație de epurare și un sistem de canalizare cu o lungime totală de aproximativ 21,2 km – la Cantemir, cu sprijinul UE. Au fost instalate 3 stații moderne de pompare a apelor uzate, ce vor deservi circa 5500 de locuitori.


Un nou pod plutitor va fi realizat, peste râul Prut care leagă localitățile Leova din Moldova de Bumbăta, România. Astfel, camioanele din Moldova vor putea ajunge și mai ușor în România și în Uniunea Europeană.


Mai multă ordine în construcții. A fost votată o lege care va îmbunătăți cadrul legal ce reglementează controlul de stat în construcții. Potrivit noilor prevederi, inspectorii Agenției Supraveghere Tehnică (AST) vor avea temei legal de a verifica construcția la fiecare dintre fazele principale ale edificării unei construcții, nu doar la final. 

Pentru tineri


Am dublat bursele pentru sportivii de performanță. Categoriile de burse vor fi între 6.000 de lei și 50.000 lei lunar.


Am lansat Programul „Start pentru Tineri”: statul va oferi granturi de până la 200 mii de lei tinerilor care își propun să se lanseze în afaceri.


Învățământ profesional tehnic mai atractiv: elevii vor beneficia de bursă lunară, de cazare, asigurare medicală și asigurare socială. În timpul studiilor, elevii din învățământul profesional tehnic vor putea fi instruiți în întreprinderi și vor primi indemnizații, care nu vor fi mai mici decât salariul minim din sectorul real (3500 lei).


Vouchere culturale: Din septembrie 2022, la împlinirea vârstei de 16 ani, fiecare tânăr va primi suma de 1000 de lei în contul său guvernamental, pentru a merge la concerte, teatre, muzee etc.


Autoritățile vor implementa practici de prevenire și combatere a fenomenului de „bullying”, ca urmare a reglementării acestei noțiuni în legislația națională.


Am alocat anul acesta 25 de milioane de lei, de cinci ori mai mult decât anul trecut, pentru reparația blocurilor sanitare în școli.


Actele de studii obținute în Republica Moldova sunt recunoscute deja în România. Tinerii se vor putea angaja în România și cu actele noastre de studii.

Pentru siguranță energetică


Proiectul „Eficiența Energetică în Republica Moldova”. Mai multe clădiri publice (grădinițe, școli și spitale), cu performanță energetică scăzută, vor fi izolate termic.
Astfel, va fi redus volumul de energie consumat, economisind circa 5,2 milioane de euro. Contractele de finanțare cu BERD (30 mln. euro) și BEI (30 mln. euro) au fost ratificate de Parlament. Valoarea totală a proiectului – 75,5 milioane de euro: cele două împrumuturi și componenta de grant. Durata de implementare a proiectului este planificată pentru perioada anilor 2022-2025.


SA „CET-Nord” va fi modernizată, printr-un grant de 15 milioane de euro din partea BERD (Proiectul „Sistemul termoenergetic al mun. Bălți (SA „CET-Nord”) – Faza II”). Parlamentul a ratificat acordul de împrumut. Astfel:

 • vor fi instalate puncte termice individuale la 166 blocuri locative (peste 22 mii apartamente);
 • va fi modernizat sistemul intrabloc de distribuție a agentului termic și a apei calde la 296 blocuri locative;
 • vor fi rambursate în proporție de 100% datoriile istorice pentru gazele naturale consumate la aceste blocuri;
 • va fi produsă apă caldă centralizată pentru aproape 200 mii apartamente din Bălți;
 • producția energiei termice la CET-Nord va crește cu 17%, iar producția energiei electrice – cu 34%.

A fost accelerată interconectarea energetică cu România. Au fost declarate „utilitate publică de interes național” lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești-Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești.
Declararea ca utilitate publică de interes național va accelera procesul de construcție și va permite interconectarea energetică între Moldova și România.


Energie electrică din cel puțin 2 surse!
Au fost votate modificări la legea privind energia electrică. Participanții la următoarele licitații vor fi obligați să achiziționeze energia electrică din cel puțin două surse, ca măsură de creștere a siguranței aprovizionării țării cu energie.


Republica Moldova a fost inclusă în rețeaua de energie electrică a Europei.
Republica Moldova și Ucraina au finisat procesul de sincronizare la rețeaua europeană de energie electrică ENTSO-E. Aceasta înseamnă că nu va mai depinde exclusiv de livrările de energie electrică din regiunea transnistreană.


Am plătit parțial facturile cetățenilor – am alocat compensații la gaze naturale și resurse energetice pentru 1 milion de gospodării, adică un ajutor aproximativ de 3.300 lei per familie pentru sezonul rece.


Începând cu august 2022, vom avea rezerve de gaze naturale în volum de 2 luni de iarnă, cu ajutorul unei finanțări de la BERD de 300 milioane euro. Aceasta ne va ajuta să asigurăm țara cu gaz în cazul în care Gazprom închide aprovizionarea cu gaze naturale. De asemenea, furnizorii de gaze naturale vor fi obligați să aibă stocuri de gaze naturale pentru cel puțin 2 luni de iarnă.


Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a devenit pe deplin funcțional.
După mulți ani de muncă, birocrație, procese, conducta Iași-Chișinău este funcțională și este deja folosită pentru a aduce gaze naturale în Moldova.


Noua lege a condominiului a fost votată, care va simplifica procedura de organizare a blocurilor de locuit și va simplifica modul în care se pot organiza adunările locatarilor. Urmare a votării acestei legi, vom putea implementa un proiect al  Uniunii Europene în valoare de 1.5 miliarde lei, pentru a îmbunătăți eficiența energetică a blocurilor locative. 

Pentru servicii publice mai bune


Mai multe servicii ale Agenției Servicii Publice (ASP) s-au ieftinit de la 1 noiembrie 2021, cum ar fi: înregistrarea căsătoriei, înregistrarea divorțului, schimbarea numelui sau prenumelui, modificarea sau corectarea unui act de stare civilă, declararea pierderii actului de identitate, eliberarea plăcuțelor de înmatriculare pentru automobile, înregistrarea unui teren și altele.În acest fel, aproximativ 25 de milioane de lei anual nu vor mai fi plătite anual de cetățeni pentru aceste servicii publice. Detalii aici.


Cinci dintre cele mai solicitate extrase vor putea fi obținute online și gratuit, începând cu 1 ianuarie 2023, cu ajutorul semnăturii mobile/electronice:

 • Certificatul privind lipsa sau existența datoriilor la bugetul de stat;
 • Extrasul din Registrul bunurilor imobile;
 • Informația privind stagiul de cotizare;
 • Cazierul judiciar;
 • Informația din Registrul de stat și din actele de constituire ale persoane juridice.

Șoferii nu vor mai fi sancționați dacă nu dețin fizic permisul de conducere sau certificatul de înmatriculare. Șoferii pot deține doar un act de identitate, copia acestuia sau să cunoască IDNP-ul, pentru a putea fi identificați. Poliția rutieră va verifica în Registrul de stat dacă șoferul deține dreptul de a conduce vehiculul.


Companiile private de pază nu vor mai putea presta servicii de pază la obiectivele de importanță strategică ale statului. Astfel, instituțiile de stat nu vor mai fi păzite de companii dubioase, iar banii din bugetul de stat pentru pază nu vor ajunge în buzunarele unor oligarhi.

Pentru sănătatea oamenilor


Servicii medicale mai accesibile:

A fost crescut cu 40% numărul de medicamente oferite gratuit, precum insulina și testele de glicemie. Acest lucru a fost posibil pentru că, prima dată în ultimii 10 ani, a fost actualizată Lista Medicamentelor Esențiale și a fost simplificată substanțial metodologia de compensare a medicamentelor. Detalii aici.


Pentru prima dată în ultimii 40 de ani, a fost reparată capital Secția Obstetrică nr.1 a Institutului Mamei și Copilului (IMC).


CNAM va oferi gratuit 2000 de investigații de înaltă performanță, precum tomografie și imagistică prin rezonanță magnetică, pentru inițierea cât mai urgentă a tratamentelor împotriva cancerului.


Tarife mai mici pentru efectuarea testelor COVID-19 în laboratoarele de stat – 300 de lei, în loc de 755 lei.


Sunt acoperite cheltuielile pentru protezele individuale și consumabilele necesare pentru reabilitarea chirurgicală și protetică a pacienților cu tumori maligne ale capului, gâtului și ale aparatului locomotor și a pacienților cu probleme oculare.


Personalul medical vaccinat, implicat în lupta cu COVID-19, beneficiază în continuare de indemnizația unică în sumă de 16000 lei în cazul contractării virusului (și în anul 2022).
Totodată, Guvernul a stabilit o indemnizație unică în mărime de 100 de mii de lei pentru personalul implicat în desfășurarea activităților medicale de combatere a pandemiei și vaccinat împotriva COVID-19 care a decedat în lupta cu virusul.

Pentru persoanele nevoiașe


Reforma Programului de Ajutor Social. Am dublat numărul de familii cu copii incluse în programul de ajutor social, astfel încât și mai multe familii cu venituri mici vor primi ajutor. Oamenii care lucrează cu ziua în agricultură vor primi și ajutor social, pe lângă venitul obținut din munca lor. Ajutăm în primul rând oamenii care nu pot lucra sau nu-și găsesc de lucru, iar cei care pot lucra vor fi încurajați să se angajeze.


Datornici nu vor putea fi evacuați din casă, dacă aceasta este unica locuință și nici nu vor putea fi dați afară în perioada rece a anului sau dacă au o datorie mică care nu depășește 12 salarii medii pe economie (118.800 lei).


A fost majorat de la 450 la 700 lei/lună ajutorul pentru perioada rece (APRA). De asemenea, au fost majorate pragurile de venit sub care persoana a devenit eligibilă pentru APRA, după cum urmează:

 • 3100 lei (o persoană singură);
 • 5270 lei (0 familie din 2 adulți);
 • 7595 lei (o familie din 2 adulți și 1 copil);
 • 9920 lei (o familie din 2 adulți și 2 copii).

Peste 200.000 de familii au beneficiat de acest ajutor în ultimul sezon rece.


Publicitatea jocurilor de noroc – interzisă! Legea interzice publicitatea tuturor categoriilor de jocuri de noroc, cum ar fi: loteria, pariurile la competiții și evenimente sportive. Oameni vor fi protejați și nu vor mai fi ademeniți să-și cheltuie ultimii bani la jocuri de noroc.


Persoanele din categoriile social-vulnerabile se vor putea angaja mai ușor. 
Se acordă subvenții lunare în valoare de 80% din salariul angajatului pe o perioadă de 6 luni pentru agentul economic care angajează pe o perioadă de cel puțin 12 luni șomeri din următoarele categorii:

 • tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani: din familii defavorizate, orfani, rămaşi fără îngrijirea părinţilor, aflaţi sub tutelă sau curatelă; 
 • persoanele cu dizabilități;
 • persoanele cu vârsta de 50 de ani și peste; precum și alte categorii supuse riscului de excluziune socială.

A fost instituit Inspectoratul Social de Stat (în prezent, Inspecția socială) – instituție care va face regulă în domeniul ajutoarelor și serviciilor sociale.
Foarte mulți bani destinați pentru ajutor social erau oferiți ilegal. Instituția va opri aceste furturi. Inspectoratul Social de Stat va avea noi împuterniciri: de a constata contravenții, de a întocmi procese-verbale și de a aplica sancțiuni contravenționale. În anul 2020, din totalul ajutoarelor investigate, valoarea plăților acordate ilegal beneficiarilor de Ajutor Social și Ajutor pentru perioada rece a anului a constituit 25%.


Banii confiscați de la Luca Filat au ajuns în țară. Acești bani – 458 068 lire sterline (aproximativ 11 milioane lei), au fost alocați pentru angajarea a 566 de asistenți personali.


Majorarea indemnizațiilor zilnice, de la 1 aprilie 2022
Au fost majorate cu 15% indemnizațiile zilnice acordate pentru copiii plasați în serviciile de asistență parentală profesionistă, casă de copii de tip familial, tutelă/curatelă, casă comunitară pentru copii în situație de risc și centrul de plasament pentru copii separați de părinți.

Pentru pensionari


Am majorat pensia minimă de la 1188 la 2000 de lei, adică cu peste 800 de lei. Pentru pensionarii cu stagiu complet de cotizare pensia s-a mărit de la 1633 la 2000 de lei, iar pentru cei cu stagiu incomplet – de la 1163 la 1562 de lei. Vârstnicii fără pensie primesc acum 1000 de lei (o creștere de la 594 de lei). Astfel, am mărit pensiile în câteva luni mai mult decât guvernările anterioare în câțiva ani. Totodată, am crescut pensia minimă pentru dizabilitate și pensia și alocațiile pentru dizabilitate.


Am indexat pensiile cu 13,94% de la 1 aprilie 2022. Astfel, toate pensiile au crescut în medie cu 300 de lei. Pe lângă indexare, sute de mii de pensionari au beneficiat și de o majorare a pensiei, de aproximativ 170 lei/lună. Pensia va continua să crească în funcție de creșterea economică și de salariul mediu.
PAS a făcut 3 majorări – majorarea pensiei minime, majorarea pensiei printr-o indexare mai mare, majorarea pentru cei cu o creștere mai modestă a pensiei.


Am oferit pensie pentru carieră lungă. Pentru prima dată în Republica Moldova, persoanele cu stagiu complet de muncă pot ieși mai devreme la pensie, la orice vârstă (se iau în calcul doar anii lucrați). Această posibilitate nu schimbă condițiile pentru pensionarea obișnuită, care ia în calcul și anii petrecuți pentru studii, maternitate, îngrijirea copilului etc.


Medicamente oferite gratuit. Acest lucru a fost posibil pentru că, prima dată în ultimii 10 ani, a fost actualizată Lista Medicamentelor Esențiale. Detalii aici.

Pentru justiție independentă


A fost votată legea care permite condamnarea în absență a fugarilor care au părăsit țara. Hoții și oligarhii care au fugit din țară nu vor mai putea scăpa de justiție. După ce vor fi condamnați, autoritățile vor putea să le confiște averile.


A fost votată legea inițiată de Președinta Maia Sandu, care va permite confiscarea extinsă a averilor celor care au furat din banii publici, inclusiv a averilor ascunse la rude.


A fost numit un nou procuror-șef anticorupție, o persoană integră, neimplicată în schemele din sistem, care a venit din Statele Unite ale Americii unde lucra ca procuror.


Sancțiuni mai dure pentru corupție electorală. Finanțarea ilegală a partidelor va fi pedepsită cu amendă de până la 650.000 lei, transportarea organizată a alegătorilor – cu până la 15.000 lei, agitația electorală în ziua alegerilor – cu până la 20.000 lei.


A început evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor. Integritatea tuturor candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va fi verificată de o comisie de evaluare independentă, înainte ca dosarele lor să fie transmise spre concurs/alegeri (procedura de pre-evaluare/pre-vetting). Doar candidații care vor primi aviz pozitiv din partea Comisiei de evaluare vor fi considerați eligibili pentru funcțiile respective.


Funcționarii publici și demnitarii vor trebui să declare nu doar veniturile, dar și cheltuielile substanțiale suportate de acesta (cum ar fi vacanțe, cadouri scumpe etc.), împreună cu membrii familiei, concubinul/concubina, în țară și în străinătate.


Autoritățile noastre îi vor putea identifica pe cetățenii moldoveni care fac evaziune fiscală și nu plătesc impozitele, prin transferul banilor în conturile din străinătate, și vor putea întoarce banii la buget. Acest lucru va fi posibil datorită unui acord de schimb de informații între Republica Moldova și statele membre OECD.


Persoanele cu venituri din surse dubioase nu vor putea investi în sectoarele importante pentru securitatea statului.
Interdicția se referă la:

 • persoanele fizice și juridice, inclusiv cele străine, care sunt controlate direct sau indirect de guvernul unui alt stat;
 • persoanele care au fost implicate în activități de spălare a banilor sau finanțarea terorismului;
 • persoane asupra cărora există un risc justificat că ar putea desfășura activități ilegale;
 • persoane care au fost condamnate pentru acte de corupție sau sunt sub urmărire penală.

A fost votată legea privind combaterea dezinformării. Instituțiile media pot fi sancționate în cazul în care dezinformează cu o amendă de la 70.000 de lei la 100.000 de lei până la suspendarea licenței de emisie, pe o perioadă de până la 7 zile.


Contrabanda cu produse din tutun din Republica Moldova în România a scăzut cu 71,5% în 2022 comparativ cu anul trecut.

Pentru familii


Egalitate salarială între femei și bărbați
Am adoptat legea care să încurajeze salariile egale pentru femei și bărbați. Orice angajat va putea cere de la companie informații despre salariile oferite în funcție de gen pentru aceeași muncă, iar companiile vor trebui să ofere aceste informații angajaților, cel puțin o dată în 2 ani.


Dublarea scutirii personale –  2000 lei în plus vor ajunge în bugetul familiei, și nu la stat.

 • A crescut cuantumul scutirii personale (+7,14%) de la 25.200 de lei la 27.000 de lei.
 • Cu 5% a fost majorată și scutirea personală majoră,  de la 30.000 de lei la 31.500 de lei.
 • A fost dublată scutirea pentru persoanele întreținute de la 4.500 de lei la 9.000 de lei.
 • Cuantumul scutirii majore pentru soț/soție a crescut cu +4,76%, de la 18.900 de lei la 19.800 de lei.

Agenții economici au primit dreptul să amenajeze spații de îngrijire a copiilor în cadrul companiei.


Măsuri de sprijin a salariaților în perioada pandemiei:

 • Acordarea a două zile libere pentru angajații care se vaccinează.
 • Acordarea de zile libere unuia dintre părinți sau tutorelui pentru supravegherea copiilor până la vârsta de 12 ani, pe durata lecțiilor online, cu achitarea unei indemnizații egale cu cel puțin 50% din salariul de bază.
 • Pe timpul stării de urgență legate de COVID-19, statul a plătit 75% din salariul angajaților la întreprinderile care aveau un program redus de activitate.

Salariul minim în sectorul real a fost majorat la 3500 de lei, începând cu 1 aprilie 2022. Salariul minim în sectorul public a fost majorat cu 60%, la 3500 lei.


A fost majorat salariul mediu pe economie de la 8 716 de lei, la 9 900 de lei (+13.5%).


Începând cu 1 octombrie 2022, salariul angajaților din domeniul construcțiilor a fost majorat la aproape 11.000 lei. Anterior salariul mediu era de 8.902 lei.


Salariile angajaților Căii Ferate din Moldova au fost majorate cu 89% (de la 4050 de lei la 8469 de lei).


Au fost majorate salariile personalului tehnic din sistemul medical cu 57%. Salariul muncitorilor necalificați s-a majorat de la 2.470 de lei la 3.840 de lei. Salariul muncitorilor calificați – de la 3.240 de lei la 5.040 de lei. Salariul inginerilor, economiștilor, laboranților – de la 5.850 de lei la 9.900 de lei.

Pentru diasporă


Cetățenii din diasporă vor beneficia de servicii mai ieftine pentru perfectarea actelor de identitate. Costurile vor fi reduse cu 60% – pentru perfectarea pașaportului de la 92 de euro la 61 de euro, iar pentru minori – la 41 de euro; a buletinului de identitate de la 45 de euro la 21 de euro, iar a titlului de călătorie de la 21 de euro la 10 euro.


Recunoașterea permiselor de conducere
Republica Moldova a semnat cu Italia şi Turcia acord de recunoaștere a permiselor de conducere moldovenești. Germania a simplificat procedura de recunoaștere, iar acum cetățenii noștri pot obține permisul după susținerea practică a examenului auto.


Actele de studii obținute în Republica Moldova sunt recunoscute deja în România. Tinerii se vor putea angaja în România și cu actele noastre de studii.

Pentru dezvoltare locală


Am lansat Programul național de Dezvoltare Locală „Satul European”, prin care vor fi sprijinite proiectele de infrastructură pentru localitățile din țară.
Au fost selectate 487 proiecte în valoare de 2.009.153.813 de lei, depuse de primării pentru infrastructură socială (școli, grădinițe, case de cultură, terenuri sportive etc), măsuri de eficiență energetică, construcția și renovarea apeductelor, susținerea afacerilor și crearea locurilor de muncă. Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), creat de Guvern, este principala sursă de finanțare. Toate primăriile din țară au avut posibilitatea să ceară finanțare pentru proiecte mari în localitățile lor. Au fost foarte multe dosare, ceea ce arată că există o dorință mare din partea tuturor să dezvoltăm satele noastre. Toate proiectele depuse au fost analizate atent, iar banii au fost oferiți pentru a îndeplini nevoile locuitorilor și a îmbunătăți viața de zi cu zi a moldovenilor.


Am trecut la televiziune digitală, oferind cetățenilor azi 10 canale TV gratuite!
Republica Moldova a trecut definitiv la televiziunea digitală terestră, transmisia analogică fiind sistată complet. Până la final de an, vor fi incluse alte 8 canale gratuite. Familiile defavorizate vor primi gratuit convertoare pentru conectare.


Se reduce substanțial riscul de prejudiciere a bugetului statului în ceea ce privește utilizarea terenurilor și spațiilor.

 • Pentru prima dată în ultimii 10 ani, se actualizează prețul inițial de vânzare a terenurilor care aparțin statului: acesta se majorează de la 19 mii la 34 mii lei per hectar.
 • Va fi obligatorie vânzarea imobilului cu tot cu teren (în cazul imobilelor deținute de stat sau APL).
 • Va fi obligatoriu ca toate spațiile care aparțin statului să fie oferite în chirie prin licitație, iar prețul să nu fie la discreția unor funcționari sau consilieri locali.
 • Se interzic construcțiile pe terenurile închiriate care aparțin statului sau administrației publice locale. Astfel se pune capăt unei mari scheme prin care se acaparau terenuri ale statului la prețuri de nimic și se construia ilegal.

Vom primi un grant de 15 milioane de euro din partea Japoniei pentru susținerea pompierilor locali, din care vor fi cumpărate echipamente necesare pentru stingerea incendiilor și vor fi instruiți pompierii și salvatorii moldoveni.

Pentru antreprenori


A fost majorat de aproape trei ori a fondului de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii (de la 115 milioane la 338 milioane lei). Acești bani vor fi alocați pentru investiții în tehnologie, identificarea surselor alternative de export, transformarea digitală, reducerea costurilor autorizațiilor de transport etc. De asemenea, s-au alocat fonduri pentru garantarea creditelor în valoare de peste 1 miliard lei pentru sute de companii.


A fost adoptat pachetul de digitalizare a economiei.
Principalele prevederi: 

 • Antreprenorii nu vor fi obligați să se prezinte fizic la Agenția Servicii Publice (ASP). Astfel, înregistrarea și modificarea documentelor va fi posibilă cu utilizarea semnăturii electronice avansate calificate.
 • Contractele de muncă vor putea fi semnate electronic, nu doar în cazul muncii la distanță, dar și în celelalte cazuri.
 • Vor fi recunoscute doar semnăturile electronice avansate calificate de Uniunea Europeană, care ar permite investitorilor existenți să semneze documente în Republica Moldova și să prezinte documente din statele UE. 
 • Se exclude obligația de notificare și autorizare a actelor la Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP). Adițional, se introduce o gamă largă de posibilități de manifestare a consimțământului persoanelor pentru prelucrarea datelor, care la fel sunt în corespundere cu legislația UE.      

Transportatorii moldoveni pot efectua operațiuni prin țările UE pentru exporturile moldovenești fără autorizații de transport rutier. Transportatorii au cale liberă în UE! Mai multă libertate și costuri mai mici.


Cinci din cele mai solicitate extrase vor putea fi obținute online și gratuit, începând cu 1 ianuarie 2023, cu ajutorul semnăturii mobile/electronice:

 • Certificatul privind lipsa sau existența datoriilor la bugetul de stat;
 • Extrasul din Registrul bunurilor imobile;
 • Informația privind stagiul de cotizare;
 • Cazierul judiciar;
 • Informația din Registrul de stat și din actele de constituire ale persoane juridice.

Facturile fiscale nu vor mai fi necesare la deducerea cheltuielilor atunci când se plătește cu cardul bancar. Bonul de casă eliberat va fi suficient în calitate de document contabil.


Antreprenorii și cetățenii care au admis încălcări fiscale minore nu vor mai fi amendați, ci doar avertizați.
Astfel, încălcările fiscale de până la 5000 lei, admise de către antreprenori, și cele de până la 500 lei – de către cetățeni vor fi considerate încălcări nesemnificative și nu vor fi mai sancționate cu amenzi. Organele fiscale se vor concentra pe depistarea încălcărilor fiscale majore.    


Grad mai înalt de protecție a consumatorilor care iau credite de la organizații de microfinanțare:

 • Dobânda la credit nu poate fi mai mare de 50%.
 • Toate celelalte cheltuieli (comisioane, taxe, penalități, dobânzi de întârziere și orice alt tip de plată), cu excepția dobânzii, pe o zi de credit, nu pot fi mai mari decât 0,04% din suma totală a creditului.
 • Costul total al creditului (inclusiv dobânzi, comisioane, penalități, dobânzi de întârziere și orice alt tip de plată), nu poate fi mai mare decât valoarea totală a acestuia.
 • Instituția care acordă credite va fi obligată să evalueze și veniturile beneficiarului, nu doar valoarea activelor pe care le deține, atunci când va lua decizia de acordare a împrumutului.                              

Un nou mecanism de finanțare a agenților economici – garanțiile de portofoliu pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii: 

 • Se simplifică semnificativ modul de acordare a acestor credite.
 • Se elimină procedura de preaprobare de către ODIMM a garanției (nu va mai fi nevoie de un acord scris de la ODIMM).
 • Se reduce timpul de așteptare cu 5 zile.
 • Se eficientizează utilizarea resurselor din partea garantului pentru administrarea unui portofoliu de garanții.
 • Prin asemenea simplificări, se reduce riscul de corupție.

A fost simplificat substanțial accesul la Fondul de garantare a creditelor. Aproape 700 agenți economici au beneficiat de garanții ale creditelor în valoare de peste 1 miliard lei.


Tinerii care vor să inițieze sau să dezvolte o afacere pot beneficia de finanțare nerambursabilă sau credit cu porțiune de grant, prin programul „Start pentru Tineri: o afacere durabilă la tine acasă”.


A fost simplificată procedura de obținere a permisului de ședere provizorie pentru cei care deschid afaceri. Principalele prevederi:

 • Se reduce numărul minim de locuri de muncă create de un investitor străin, de la 4 la un loc de muncă.
 • Investiția minimă se stabilește la 30 salarii medii lunare prognozate, fiind redusă de de două ori.

Secretul offshore – anulat
Va fi publicată lista beneficiarilor efectivi ai tuturor companiilor cu fondatori în jurisdicții care nu asigură transparența. Accesul cetățenilor la informația din Registrul de stat cu privire la beneficiarii efectivi va fi asigurată de Agenția Servicii Publice (ASP).


Companiile petroliere nu mai pot să construiască stații la nesfîrșit. S-a aplicat temporar interdicția asupra construcțiilor stațiilor petroliere. De asemenea, se încurajează concurența pe piață, prin  reducerea taxei de licență pentru importul şi comercializarea cu ridicata a carburanților, de la 260 mii lei la 3.2 mii  lei anual. 


Au fost majorate de 10 ori amenzile pentru companiile petroliere care încalcă legislația și au fost obligate să folosească e-facturi la procurarea angro a produselor petroliere, pentru a reduce riscul de vânzare la negru, care afectează bugetul de stat și libera concurență.


În Republica Moldova vor putea fi importate piesele şi accesoriile auto uzate, cu excepția sistemelor de direcție, frânelor și pieselor care pot avea impact negativ pentru mediu, ex. acumulatoare etc.


A fost aprobată limita de 10 000 de lei pentru tranzacțiile în numerar la achiziția deșeurilor de metale. În așa fel, se reduce riscul de evaziune fiscală.

Pentru agricultori


În acest an, au fost alocați 1,75 miliarde de lei pentru Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, cu peste 60% mai mult față de anul trecut. Producătorii agricoli vor putea accesa mai ușor sursele Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, după cum urmează:

 • A fost introdusă noțiunea de microproducător (care deține până la 2 hectare de teren). Astfel, mii de întreprinzători mici din domeniul agricol vor putea fi obține subvenții în avans.
 • Agricultorii vor putea beneficia atât de un grant accesat în mod independent, cât și de subvenții de la stat. Până acum, aceștia trebuiau să aleagă între grant sau subvenții.
 • Se va permite subvenționarea materialului săditor și semințelor de orice tip de copac performant.
 • Se majorează subvenția de la 25% la 75% din suma totală a investiției, pentru cooperative de producție.
 • Se majorează subvenția de la 25% la 45% din suma totală a investiției, pentru întreprinderi zootehnice.
 • Peste 300 milioane de lei au fost alocate pentru a compensa integral accizele la motorina utilizată de producătorii agricoli în anul 2022.      
 • S-a obținut dublarea cantităților de prune, struguri de masă, mere, roșii, usturoi, cireșe și suc de struguri moldovenești, care vor fi exportate fără taxe în Uniunea Europeană.

Am redus controalele și birocrația pentru crescători casnici de animale. Crescătorii casnici își vor putea comercializa mai ușor produsele în piețele agricole, târguri și iarmaroace.


Medicii veterinari vor beneficia de compensarea cheltuielilor pentru chirie, căldură, precum și de indemnizații unice în mărime de 15 salarii medii pe economie.


Gospodăriile țărănești inactive vor fi radiate din registrele autorităților publice locale, iar zeci de mii de deținători ai acestora vor scăpa de datorii mari la stat.
Cetățenii care dețin gospodării țărănești inactive vor fi scutiți de declararea și plata contribuțiilor de asigurări sociale de stat. Vor fi considerate inactive gospodăriile țărănești care nu au înregistrat nicio activitate economică în perioada 1 ianuarie 2019 – 1 ianuarie 2022.


În premieră pentru Moldova, a fost aprobat primul lot de export al produselor lactate autohtone (înghețată) în Uniunea Europeană.


A fost permisă construcția panourilor solare și centralelor electrice eoliene pe terenuri agricole (acolo unde sunt cele mai propice zone pentru generarea de energie eoliană și solară), fără a fi necesară schimbarea destinației acestora în terenuri pentru construcții. 


Am organizat coridor verde pentru fermierii și agenții economici care au terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol. Aceștia vor beneficia de coridor verde prin posturile vamale interne și nu vor mai întâmpina dificultăți la transportarea recoltei. Agricultorii nu vor mai plăti taxa de 3000 de lei pentru certificatele eliberate de Camera de Comerț, care confirmă originea autohtonă a mărfii.


A fost votată noua lege a zootehniei, conformă cu standarde UE, care va spori calitatea și competitivitatea produselor de origine animală și promovarea acestora pe piața internă și externă.


Pe terenurile agricole va fi permise amenajarea lacurilor de acumulare fără autorizație, pentru a îmbunătăți irigarea.


Angajarea zilierilor, mai simplă. Se extinde de la 90 la 120 de zile termenul pentru care zilierii pot exercita activități pentru același beneficiar. Se exclude obligația zilierului de a se încadra în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală și asistență socială. Cei care muncesc cu ziua nu își mai pierd statutul de șomer; munca zilierilor va fi luată în calcul la plata pensiei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*