Un nou caz de gripă aviară a fost confirmat în Republica Moldova

Pe data de 13/05/2022, în laboratorul național I.P. „Centrul Republican de Diagnostic Veterinar”, a fost confirmată prezența virusului gripei aviare, în probele recoltate de la păsările domestice din mai multe gospodării din s. Rezina, r. Ungheni.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a început toate procedurile de notificare a structurilor abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor, precum și a altor parteneri externi, despre apariția focarului de gripă aviară pe teritoriul Republicii Moldova. Ancheta epidemiologică este demarată de către o echipă de inspectori în domeniul securității alimentelor din raionul Ungheni, care colaborează cu alte instituții ale statului.

Acesta este al doilea caz de gripă aviară depistat anul acesta în R. Moldova, după cel din localitatea Hirișeni, r. Telenești.

Pe parcursul anului 2022, în mai multe țări au fost înregistrate peste 1578 de focare de gripă aviară la păsări: Anglia, Belgia, Germania, Italia, Portugalia, Franța, Ungaria, România.

Astfel, proprietarii de păsări sunt rugați să nu scoată păsările la imașuri, lacuri sau râuri, să le țină închise în propriile gospodării și să limiteze, la maximum, posibile contacte cu păsările sălbatice sau din alte gospodării.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*