×

VIDEO! Fermierii au adus saci cu Bălegar și Paie la Președinție și Parlament. Protestul a blocat centrul Chișinăului

VIDEO! Fermierii au adus saci cu Bălegar și Paie la Președinție și Parlament. Protestul a blocat centrul Chișinăului

Fermierii din Moldova protestează în fața președinției, cerând amnistie fiscală și suspendarea plății creditelor

Chișinău, 5 decembrie 2023 – Mai mulți fermieri din Moldova protestează în fața președinției, cerând amnistie fiscală și suspendarea timp de un an la plata creditelor. Fermierii sunt nemulțumiți de programul de susținere a guvernului, ei întâmpină probleme în achitarea creditelor la bănci pe care le au accesat pentru a investi în agricultură.

La protest au participat fermieri din mai multe raioane ale țării, care au venit cu tractoarele, lăzi cu fructe, saci cu paie și bălegar. Fermierii susțin că din cauza secetei și a prețurilor mici la produsele agricole, nu își pot achita creditele. Fermierii au lăsat sacul cu Bălegar la Guvern. Se pare ca Fermierii se inspiră de lancolegii lor de Franța.

„Nu putem să plătim creditele, pentru că nu avem roadă. Seceta ne-a distrus culturile, iar prețurile sunt prea mici pentru a ne acoperi cheltuielile. Băncile vor să ne execute silit, dar noi nu avem de unde să le plătim”, a declarat un fermier participant la protest.

Ministrul agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat că statul nu le poate satisface dorința de a nu achita creditele, din cauza că nu are instrumentele necesare.

„Problema fermierilor trebuie despicată în două, prima fiind fermierii care nu au roadă din cauza secetei, a doua fiind prețurile mici la produsele agricole. Astfel trebuie de luat fiecare categorie separat și de lucrat împreună pentru a găsi o soluție. Nu este echitabil să fie toți incluși în aceeași categorie”, a declarat Bolea.

Protestul fermierilor continuă și astăzi. Fermierii au anunțat că vor reveni în fața președinției și zilele următoare, dacă nu vor primi o soluție de la autorități.

Reacții

Reacțiile la protestul fermierilor au fost împărțite. Unii susțin că fermierii au dreptate să ceară sprijin de la stat, în timp ce alții consideră că protestul este nejustificat.

„Fermierii au dreptate să ceară ajutor de la stat. Seceta și prețurile mici la produsele agricole sunt o problemă serioasă pentru ei”, a declarat un economist.

„Protestul fermierilor este nejustificat. Guvernul a alocat deja 2 miliarde de lei pentru susținerea agriculturii”, a declarat un politician.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul