VIDEO! Onor la veteran! În sunete de motoare turate, generalul maior Radu Theodoru a primit onorul în cadrul ceremonialului militar organizat la Mânăstirea Comana

Onor la veteran!

În sunete de motoare turate, generalul maior (rtr.) Radu Theodoru a primit onorul în cadrul ceremonialului militar organizat la Mânăstirea Comana. Motocicliștii au dorit să-și arate astfel recunoștința față de eroii României.

„Eram elev sergent, comandant de grupă. Noi toţi din școală am făcut vreo 300-350 de prizonieri germani din toate armele. Am avut şansa ca un lunetist din SS să nu îşi pună mintea cu noi, deci am avut şansa să nu luptăm cu trupe specializate germane, ci cu formaţiuni de spate.

La 23 august, noi, elevii, ofiţeri de aviaţie, am făcut campania pe jos, ca infanterişti. Am acţionat pe comunicaţiile Sebeş – Alba Iulia, Alba Iulia – Deva. Am rezistat eroic și fără să fiu rănit.

Fiecare centimetru pătrat din uniforma asta este pătat cu sânge. De sângele camarazilor mei, de la Aurel Vlaicu până la noi, până la băieţii care cad acum cu elicoptere. Astea nu sunt poveşti. Astea sunt trăiri interioare răscolitoare. Atunci când ai pus mâna pe drapel şi ai jurat, nu mai poţi să dai înapoi sub nici un motiv. Iar războiul este o calamitate cumplită.

Numai cine n-a văzut un soldat sfârtecat de o grenadă, cine n-a văzut un camarad rămas fără cap, cine nu şi-a strâns un camarad în paraşută – care înseamnă o masă de carne şi de oase rupte, pe care le aduni şi le pui într-o paraşută sau într-un sac, poate afirma altceva.

Deci ăsta e războiul, nu e cu steagul înainte şi cu trompeta. E crâncen. Cu atât mai mult te întăreşti în tine cu cât şocul ăsta exterior este mai puternic şi te afectează până în străfunduri”, ne povestea, plin de emoție, anul trecut, domnul Theodoru.

Veteranul s-a născut pe 17 ianuarie 1924, în localitatea Ineu din județul Arad. A urmat cursurile Liceului C. Diaconovici-Loga din Timişoara. După ce a obținut, la Petroșani, brevetul de pilotaj fără motor, s-a înscris la cursurile Școlii Superioare de Aviație Militară București – Secția Naviganți, aflată în Cotroceni (1943-1945) și ale Școlii Speciale de Aviație (1945-1946).

Venerabilul veteran a participat pe front după 23 August 1944, pe când era elev la Şcoala de Ofiţeri de Aviaţie Bucureşti.

Să vă avem cât mai mulți ani alături de noi.

Cinste și onoare veteranilor de război!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*