VIDEO! Preotul Maxim Melinti împreună cu Parohia Bisericii de la Ghidighici au trecut la Biserica Ortodoxă Română de la cea Rusă

VIDEO! Preotul Maxim Melinti împreună cu Parohia Bisericii de la Ghidighici au trecut la  Biserica Ortodoxă Română de la cea Rusă

Ghidighici, 10 decembrie 2023 – Comunitatea ortodoxă din satul Ghidighici, municipiulChișinău, a fost primită sub omoforul Mitropoliei Basarabiei, devenind astfel parte a Bisericii Ortodoxe Române.

Decizia a fost luată în urma demersurilor și solicitărilor enoriașilor, care și-au exprimat dorința fermă de a reveni la Biserica Mamă.

Preotul Maxim Melinti: Iubiți frați și surori, urmare a demersurilor și al solicitărilor dumneavoastră, comunitatea noastră ortodoxă din satul Ghidighici a fost primită sub omoforul Mitropoliei Basarabiei. De acum încolo sumtem parte a familiei mari Biserica Ortodoxă Română. (Enoriașii au întâmpinat cu aplauzea decizia luată și exprimată de Părintele Constantin Melinti)

Admiterea comunității din Ghidighici la Biserica Ortodoxă Română a fost aprobată de Înalt Preasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei.

Cu voia și binecuvantarea lui Dumnezeu și grija arhipăstoreacă a Înalt Preasfințitului Petru, Mitropolitul Basarabiei, comunitatea noastră acum are statut canonic și juritic ca parohie ortodoxă din cadrul Bisericii Ortodoxe Române. (Enoriașii aplaudă)

Prin actele canonice arfirmative pe care le-a oferit Mitropolia și documente juridice care au fost oferite de Agenția Servicii Publice.

Menționez că aderarea noastră nu este un moft persoanl, nu este un act politic, economic sau social. Aderarea de-a lungul ultimilot ani au fost solicitate de către creștinii și enoriașii satului Ghidighici care și-au exprimat în acești ani dorință ferme de a reveni la Biserica Mamă, de a reveni la Origini culturale, spirituale și la Origini radăcini istorice.

Preotul Maxim Melinti, parohul comunității, a declarat că aderarea nu este un moft personal, ci un act de recunoștință în fața înaintașilor și un semn de respect pentru tradițiile și valorile românești.

Este întâi de toate un act de recunoștință în fața înaintașilor noștri, strămoșilor, în deosebi ale sfinților părinți Dosoftei, Varlam, Gurie Grosu, Dionisie Răducan, Alexei Mateevici, ALexandru Baltaga, Valeriu Gafenco, Antonie Plămădeală, Nistor Vornicescu, al marilor compatrioților noștri Ion și Doinea Aldea-Teodorovici, Nicolaie Dabija, Grigore Vieru, Leonida Lari, Adrian Păunescu și bineînțeles al Băștinașului nostru Ion Timofei Costin, care a făcut parte din Sfatul Țării (1918) și a devenir primar de Chișinău în anii patruzeci ai secolului trecut.

Iubiții mei, fii și fiice duhobnicești să fiți foarte atenți, nu aderăm la nici o grupare schismatică, la nici un fel de cult sectant sau eretic. Revenim la Biserica Ortodoxă Aotoceafală, Biserica Ortodoxă Română care are comuniune cu toate bisericile locale, Grecia, Constantinopol, Alexandria, Iersualim, Antiohiia, Serbia, Bulgaria și altele…

În continuare rămânem cu același calendar, stil vechi, prăznuim (sărbătorim) sărbătorile domnești și cinstim pe sfinți așa cum le-am făcut până la momentul de față.
În continuare mărturisim același crez și același simbol de credință fără nici o schimbare.
În continuare vom oficia aceeași sfântă liturghie ne vom împărtăși de la același trup și sânge al mântuitorului nostru ISUS HRISTOS și vom săvârși aceleași sfinte taine, boteze cunununie și erugii ca mormântare ca sfințirea de casă, etc.

În continuare vom desfășura activitatea școlii duminicale pentru copii, vom organiza în continuare lecții de cadivizare pentru tineri înainte de cununie și botez, vom tipări cărți, manuale, revizte, vom predica, învăța, organiza conferințe culturale istorice și teologice. Vom sprijini pături vulnerabile ale societății noastre, orfani, deținuți, persoane în etate, persoane solitare, persoane cu nevoi speciale, acrodându-le suport material, social și moral – spiritual.

În continuare ne vom ruga pentru pacea și bunăstarea Sfintei noastre Biserici a poprul nostru român binecredincios de pretutindeni și a țării noastre.

Psalmistul David spune: Iată acum ce este bun și ce este frumos de cât numai a locui frații împreună așa să ne ajute Bunul Dumnezeu!

Doamne ajută iubiți frați, surori!

Vă mulțumi pentru tot sprijinul, pentru toată încredera, pentru toată încrederea, pentru bunăvoința vostră! Să fim demni, să fim responsabili, să fim credincioși în continuare strămoșilor noștri, credinței noastre și culturii noastre!

Cu Doamne Ajută!

Aderarea nu este privită ca un moft personal, politic sau social, ci ca un act de recunoaștere a valorilor și tradițiilor autentice. Comunitatea din Ghidighici subliniază faptul că nu se alătură niciunei grupări schismatice sau sectante, ci revine la Biserica Ortodoxă Autocefală, în comuniune cu celelalte biserici ortodoxe locale.

Această mișcare este salutată ca un pas semnificativ în consolidarea legăturilor spirituale și culturale dintre comunitatea din Ghidighici și Biserica Ortodoxă Română. Așteptăm cu entuziasm dezvoltările ulterioare și contribuția acestei comunități la viața religioasă și culturală a țării.

Urmărește-ne pe Facebook! Susţinene cu „Like” şi „Share„!

Partajează acest conținut:

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *