VIDEO! Ziua ȘASE! Militarii ruși bombardează casele cu rachete. Economia rusă se prăbușește. Oamenii opresc cu mâinele goale ocupanții

  • Lukaşenko anunţă că Belarusul trimite mai multe trupe la graniţa cu Ucraina
  • Volodemyr Zelinsky va ține un discurs prin teleconferință în Parlamentul European
  • Convoi rusesc se apropie de Kiev: noi imagini din satelit arată că o coloană militară rusă masivă, lungă de peste 40 de mile, a ajuns la periferia capitalei Ucrainei. Locuitorii se pregătesc pentru un atac intens asupra orașului.
  • Harkov atacat: Forțele ruse au bombardat al doilea oraș ca mărime al Ucrainei  cu rachete, iar o explozie mare a redus o clădire guvernamentală la dărâmături. Mai multe persoane au fost ucise, au declarat serviciile de urgență ucrainene.
  • Temeri pentru rezistența ucraineană: oficialii americani le-au declarat luni parlamentarilor în cadrul unor briefing-uri clasificate că un al doilea val de trupe ruse va consolida probabil pozițiile țării în Ucraina și, prin număr mare, ar putea depăși rezistența ucraineană, potrivit a două persoane familiare cu briefing-urile. .
  • Rusia acuzată de crime de război: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de crime de război pentru  bombardarea orașului Harkov.  El a spus că în cinci zile, 56 de lovituri cu rachete și 113 rachete de croazieră au fost lansate în Ucraina de către forțele ruse. Luni, el a spus că forțele ruse „au tras brutal asupra Harkivului din artileria cu reacție. În mod clar, a fost o crimă de război”. Rusia susține că nu vizează infrastructura civilă din Ucraina și că nu există nicio dovadă a morților civile cauzate de armata rusă.
  • Incertitudine asupra discuțiilor: Zelensky a spus că analizează rezultatele  discuțiilor de luni dintre delegațiile ruse și ucrainene la granița cu Belarus, care au durat cinci ore. Zelensky a spus: „Pot exista negocieri corecte dacă o parte nu lovește cealaltă parte cu artileria cu rachete în momentul negocierilor”.
  • Economia Rusiei se revoltă: Bursa de Valori din Moscova va rămâne închisă marți, după ce valoarea rublei a scăzut. Sancțiunile occidentale au paralizat economia Rusiei și s-au format cozi lungi la bănci, în timp ce oamenii încearcă cu disperare să-și acceseze banii.

Belarusul desfăşoară mai multe trupe la graniţa sa cu Ucraina, a relatat agenţia de stat Belta, care a citat declaraţii făcute marţi de preşedintele ţării, Aleksandr Lukaşenko.

ACTUALIZARE, 1 MARTIE, ORA 14:08 „Acestea sunt grupuri bine antrenate de reacţie rapidă care sunt gata să stopeze orice provocare şi orice acţiune armată împotriva Belarusului”, a anunţat Lukaşenko.

Pe internet apar imagini video:

Civilii din regiunea Cernihiv blochează calea vehicolelor militare rusești. Invadatorii sunt întâmpinați cu imnul Ucrainei.

Militari ruși luați prizonieri

Două elecoptere rusești doborâte

Locuitorii din Kupyansk sau repezit spre o mașina cu invadatori și au încercat să nu o lase să treacă.

Boris Johnson spune că invazia Ucrainei este „mai rea decât previziunile noastre”, deoarece Europa se confruntă cu „dezastru în curs de desfășurare”

ACTUALIZARE, 1 MARTIE, ORA 13:33 Prim-ministrul Marii Britanii Boris Johnson a declarat marți că invazia Ucrainei de către Rusia este mai gravă decât se aștepta el, adăugând că Europa este acum martora unui „dezastru care se desfășoară”.

„Mi-e teamă să spun că tragedia pe care am prezis-o s-a întâmplat și, dacă este ceva, este mai rău decât previziunile noastre. Asistăm la un dezastru care se desfășoară pe continentul european”, a spus Johnson. „Este clar că Vladimir Putin este pregătit să folosească tactici barbare și fără discriminare împotriva civililor nevinovați pentru a bombarda blocurile turn, pentru a trimite rachete în blocuri, pentru a ucide copii, așa cum vedem în număr tot mai mare”, a adăugat el. 

Vorbind alături de omologul său polonez de la Varșovia, prim-ministrul britanic a adus un omagiu pentru „conducerea și curajul” de care a dat dovadă președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, despre care a spus că a „inspirat și mobilizat” lumea. 

Johnson a mai spus că președintele rus Putin a subestimat „dorința pasională a poporului ucrainean de a-și apăra și proteja propria țară”. 

„Sunt absolut convins – sunt mai convins ca niciodată – pe măsură ce acest conflict hidos progresează, că Putin va eșua. Cred că Putin trebuie să eșueze și că vom reuși să protejăm și să păstrăm o Ucraine suverană, independentă și democratică”, a adăugat el. 

Pe tema sancțiunilor economice impuse Rusiei de către Europa, Johnson a spus că acesta marchează „unul dintre cele mai puternice pachete de sancțiuni avansate vreodată împotriva oricărei țări în ultimele decenii”. 

„Este clar că are deja un efect dramatic. Suntem gata să ne intensificăm și să continuăm atât timp cât este nevoie”, a adăugat el. 

Apărarea Kievului este „prioritatea cheie”, spune liderul ucrainean

ACTUALIZARE, 1 MARTIE, ORA 13:28 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că protecția capitalei țării, Kiev, este „prioritatea cheie” pentru stat. 

„Harkiv și Kiev sunt în prezent cele mai importante ținte pentru Rusia. Teroarea este menită să ne spargă. Pentru a ne sparge rezistența. Ei se îndreaptă spre capitala noastră, precum și spre Harkov”, a spus el într-un mesaj pe Facebook marți.

„Prin urmare, astăzi apărarea capitalei este prioritatea cheie pentru stat”, a spus Zelensky.Kievul este special. Dacă protejăm Kievul, vom proteja statul. Aceasta este inima țării noastre. Și trebuie să bată în continuare. Și va continua să bată, astfel încât viața să triumfe.”

În mesajul său către ucraineni, Zelensky a descris și atacul de marți asupra pieței centrale din Harkov drept un act de teroare.„Aceasta este teroarea împotriva orașului, aceasta este teroarea împotriva Harkovului, teroarea împotriva Ucrainei. Nu a existat nicio țintă militară în piață”, a spus Zelensky.”Racheta către piața centrală este o teroare de-a dreptul, nedisimulata. Nimeni nu va ierta. Nimeni nu va uita. Această lovitură de la Harkov este o crimă de război”.

„Facem apel la toate țările lumii să răspundă imediat și eficient la această tactică criminală a agresorului și să declare că Rusia comite terorism de stat. Cerem responsabilitatea deplină pentru teroriști în instanțele internaționale”, a spus Zelensky.

Forțele separatiste încercuiesc orașul Mariupolul

ACTUALIZARE, 1 MARTIE, ORA 13:17 Un lider separatist din estul Ucrainei a declarat marți că forțele sale au ca scop încercuirea portului ucrainean Mariupol, a potrivit agenției de presă RIA, preluată de The Guardian.

„Sarcina pentru astăzi este să încercuim direct Mariupol”, a declarat liderul separatist din Donețk, Denis Pușilin, într-un interviu televizat.

Anterior, primarul din localitate a spus că orașul-port se află sub bombardamente constante, care au ucis civili și au deteriorat infrastructura.

Peste 20 de persoane au fost rănite în explozia din Harkov

ACTUALIZARE, 1 MARTIE, ORA 13:15 Peste 20 de persoane au fost rănite într-o explozie în al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, a anunțat Serviciul de Urgență al Ucrainei într-un videoclip postat marți pe contul său oficial de Facebook.

„În urma bombardamentelor de artilerie, o clădire a administrației de stat și o clădire adiacentă au fost avariate. Oamenii sunt prinși sub dărâmături. Șeful operațiunilor de salvare spune că peste 20 de persoane au fost rănite”, a transmis un membru al serviciului în videoclip.

„La fața locului lucrează opt echipe de salvare de urgență, cu 80 de angajați și voluntari care îndepărtează resturile, le trag pentru a găsi răniții și morții. Operațiunea continuă”, a spus el, potrivit CNN.

Lavrov: Rusia nu vrea baze militare ale Occidentului în fostele țări sovietice

ACTUALIZARE, 1 MARTIE, ORA 12.32 Occidentul nu trebuie să construiască baze militare în nicio ţară din fosta Uniune Sovietică, a spus ministrul rus de externe Serghei Lavrov, relatează Reuters.

Lavrov a mai spus pentru de agențiile ruse de presă RIA și TASS că Moscova consideră „inacceptabil” faptul că unele țări europene găzduiesc „arme nucleare ale SUA” și că ia măsuri pentru a împiedica Ucraina să achiziționeze arme similare.

Blocuri de locuințe lovite de tiruri rusești în Herson

ACTUALIZARE, 1 MARTIE, ORA 11.30 Apar noi imagini pe rețelele sociale cu atacuri rusești asupra unor cartiere rezidențiale. Rachetele trase de ruși au lovit clădiri rezidențiale, în orașul Herson. Mai devreme, clădirea Consiliului Local din Harkov a fost distrusă de o rachetă.

Liderul cecen recunoaşte primele pierderi în Ucraina

ACTUALIZARE, 1 MARTIE, ORA 11.00 Liderul cecen Ramzan Kadîrov, aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi care sâmbătă a confirmat trimiterea de combatanţi în Ucraina, a recunoscut marţi că doi luptători ceceni au fost ucişi în invazia lansată de Rusia acum şase zile împotriva ţării vecine.

Google blochează canalele YouTube ale RT și Sputnik în toată Europa

ACTUALIZARE, 1 MARTIE, ORA 10.54 Google Europe a anunțat că blochează canalele YouTube conectate la Russia today și Sputnik în toată Europa, cu efect imediat.

„Va dura timp pentru ca sistemele noastre să se intensifice complet. Echipele noastre continuă să monitorizeze situația non-stop pentru a lua măsuri rapide”, anunță compania.

Analist militar britanic: 75% din forțele rusești sunt în Ucraina

ACTUALIZARE, 1 MARTIE, ORA 10.45 75% din forțele armate ruse au intrat în Ucraina, spune Jack Watling, cercetător în domeniul războiului și al științelor militare la Royal United Services Institute.

Cifra de 75% a fost avansată și de un înalt oficial american din domeniul apărării.

Watling a spus că un corp mare de trupe rusești înaintează spre sud, din Belarus, și începe să stabilească condițiile pentru a putea efectua un asalt asupra Kievului.

Analist militar britanic: 75% din forțele rusești sunt în Ucraina

ACTUALIZARE, 1 MARTIE, ORA 10.45 75% din forțele armate ruse au intrat în Ucraina, spune Jack Watling, cercetător în domeniul războiului și al științelor militare la Royal United Services Institute.

Cifra de 75% a fost avansată și de un înalt oficial american din domeniul apărării.

Watling a spus că un corp mare de trupe rusești înaintează spre sud, din Belarus, și începe să stabilească condițiile pentru a putea efectua un asalt asupra Kievului.

70 de militari ucraineni au fost uciși la Ohtîrca

ACTUALIZARE, 1 MARTIE, ORA 08.15 70 de militari ucraineni au fost uciși la Ohtîrca, după un atac de artilerie asupra bazei lor.

Noi atacuri ale armatei ruse asupra capitalei Kiev şi a oraşului Harkov

ACTUALIZARE, 1 MARTIE, ORA 07:15 Atacurile armatei ruse asupra capitalei Kiev şi a oraşului Harkov au continuat peste noapte, scrie Agerpres.

La Harkov, forţele ruseşti au aruncat în aer substaţii, a declarat primarul oraşului Ihor Terekhov, citat de agenţia de presă Ukrinform. Se pare că aceste atacuri au cauzat probleme în alimentarea cu energie electrică şi apă.

FIFA și UEFA interzic echipele și cluburile naționale de fotbal din Rusia de la competiție

De la Kevin Dotson și Wayne Sterling de la CNN

ACTUALIZARE, 1 MARTIE, ORA 06.30 Echipele naționale de fotbal și echipele de club ale Rusiei au fost suspendate de la competiție până la o nouă notificare de către organismul de conducere mondial al fotbalului FIFA și organismul de conducere al fotbalului european UEFA. 

Cum se desfășoară strategia Rusiei de-a lungul coastei strategice a Mării Negre a Ucrainei

Lovită de bombardamente intense, piperată cu focuri de armă și apoi… totul se liniștește.

De-a lungul coastei strategice a Mării Negre a Ucrainei, forțele ruse joacă un joc ciudat, testează apărarea, vărsă sânge și provoacă tensiuni, dar nu reușesc să conducă acasă niciun câștig semnificativ.

Micul oraș Mykolaiv, situat pe o intrare care ar fi un punct de acces util pentru ruși pentru a aduce trupe și provizii

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*