Volodymir Zelenski: Noi știm cine ne ucide, cine împușcă în civili, cine ne-a atacat. Nu știu ce vrea Rusia, de asta propun să avem o întâlnire

Peste 30 de șefi de stat și de guvern au participat la MSC, inclusiv cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, și președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy. Apariția acestuia din urmă a fost așteptată cu nerăbdare din cauza escaladării crizei Rusia-Ucraina. Guvernul rus a decis să nu trimită un reprezentant la MSC din acest an.
Volodymir Zelenski, președintele Ucrainei

Noi știm cine ne ucide, cine împușcă în civili, cine ne-a atacat. Nu știu ce vrea Rusia, de asta propun să avem o întâlnire.

Noi nu avem nevoie de sancțiuni după ce țara noastră va fi atacată, distrusă, oamenii omorâți, granița demolată și economia distrusă. 

Nu este vorba despre un război în Ucraina, este un război în Europa. Este nevoie de mai mult decât twitturi și discursuri, este nevoie de acțiune. Ucraina vrea pace, Europa vrea pace, iar Rusia spune că nu vrea să atace, cine minte?! Cum am ajuns să moară oamenii în Europa? 

Sistemul de securitate este foarte lent, este distrus la acest moment, este timpul pentru construirea unui nou sistem de securitate. Cine este următorul? Avem dreptul să cerem garanții de pace/securitate. 

Am încredere că art 5 al Tratatului NATO, asigură că membri NATO se vor apăra reciproc. Tratatul NATO e mai puternic decât Memorandumul de la Budapesta (n.b. privind garanții de securitate pentru Ucraina) care a fost semnat și de Rusia, dar dacă nu reușim în cadrul acestui memorandum să obținem pacea, va trebui să-l considerăm nul.

Cerem în următoarele săptămâni convocarea unui summit al țărilor membre ale Consiliului de Securitate, cu participarea UE, Germaniei, Turciei pentru a rezolva provocările de securitate în Europa și elabora noi garanții de securitate pentru Ucraina. 

Apreciem suportul, dar trebuie să înțelegeți că nu sunt donații, este contribuția voastră în securitatea europeană și globală. Oare Ucraina, după toate sacrificiile pe care le-a avut de-a lungul secolului, nu merită un răspuns franc legat de aderarea la UE și NATO

Ucraina cere deblocarea procesului de negocieri, cerem stoparea războiului pe oricare format cu participarea Ucrainei și Rusiei. 

Acum 15 ani Putin a amenințat întreaga lume la această conferință. Cum a reacționat comunitatea internațională? Nu a putut preveni anexarea Crimeii în 2014. ONU, unul din fondatorii ei a anexat teritoriul altei țări, iar ONU nu recunoaște Platforma Crimeea.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*