Ziua a CINCEA! Kievul rezistă, avioane din Belarus ataca Ucraina, Germania trimite armament, 5000 de militari ruși au decedat

  • Elveția urmează exemplul Uniunii Europene și va adopta sancțiuni împotriva rușilor implicați în invazia Ucrainei de către armata lui Vladimir Putin
  • În ciuda faptului că trupele ruse au ocupat poziții la doar 30 km (19 mile) distanță de capitală, Kievul rămâne în mâinile ucrainenei și a fost ridicată interdicția de două zile în oraș.
  • Orașul Cernihiv din nord-est s-a confruntat cu bombardamente puternice din partea trupelor ruse peste noapte, dar rămâne în mâinile ucrainene.
  • Ministerul rus al Apărării a recunoscut că forțele sale au suferit pierderi în timpul invaziei Ucrainei, susținând zile întregi că nu a suferit victime.
  • Negociatorii pentru Kiev și Moscova sosesc în Belarus pentru discuții de pace, deși președintele Volodymyr Zelensky a avertizat că nu se așteaptă ca discuțiile să dea rezultate.
  • Între timp, rapoartele de peste noapte sugerează că dictatorul bielorus Alexandru Lukașenko se pregătește să trimită unii dintre soldații săi pentru a se alătura invaziei ruse.
  • În altă parte, banca centrală a Moscovei se grăbește să limiteze impactul sancțiunilor occidentale asupra economiei ruse prin creșterea ratelor dobânzilor și interzicerea brokerilor să vândă titluri deținute de străini.
  • Și cancelarul Marii Britanii Rishi Sunak a interzis instituțiilor financiare britanice să efectueze tranzacții cu banca centrală rusă, ministerul de externe și fondul suveran al țării.

Rușii ar pregăti un asalt asupra orașului Mikolaev

ACTUALIZARE 28 FEBRUARIE, ORA 21.00 Primarul orașului Mikolaev, din sudul Ucrainei, i-a îndemnat pe civili să iasă și să opună rezistență în condițiile în care ar urma un asalt puternic al trupelor ruse în următoarele ore.

Conform CNN, sirenele au început să se audă în orașul ucrainean și un număr mare de blindate rusești se îndreaptă spre oraș.

Mikolaev e port fluvio-maritim între Odesa și Herson.

Negocieri ruso-ucrainene de mai bine de patru ore. Delegațiile au luat mai multe pauze

ACTUALIZARE 28 FEBRUARIE, ORA 17:00 Negocierile dintre ruși și ucraineni durează de mai bine de patru ore. Cele două delegații au luat mai multe pauze de la discuții, potrivit agenției oficiale de presă a Belarus.

Elveția a decis să blocheze banii rușilor 

ACTUALIZARE 28 FEBRUARIE, ORA 15:55 Elveția, un stat neutru recunoscut ca fiind un centru financiar și comercial major, a anunțat că urmează exemplul Uniunii Europene și va adopta sancțiuni împotriva rușilor implicați în invazia Ucrainei de către armata lui Vladimir Putin, notează Reuters.

O pensionară a fost rănită în urma unui atac cu rachetă

Apar imagini cu discuțiile dintre Rusia și Ucraina

Actualizare, 28 Ferbruaire, 14:00 Imaginile au început să apară în timp ce oficialii ruși și ucraineni se întâlnesc pentru a discuta despre conflictul de la granița dintre Ucraina și Belarus.

Înaintea întâlnirii, președintele Ucrainei a spus că țara sa dorește o încetare imediată a focului și retragerea trupelor ruse. Între timp, Rusia vrea să ajungă la un acord care să beneficieze ambele părți.

Actualizare, 28 Ferbruaire, 13:3313:57 Armata rusă a bombardat masiv, cu rachete Grad, orașul Harkov. În urma bombardamentelor, zeci de persoane au fost ucise și alte sute au fost rănite, susține consilierul ministrului afacerilor interne al Ucrainei, Anton Gerașcenko, scrie novosti.dn.ua.

„Harkov tocmai a fost bombardat masiv. Sunt zeci de morți și sute de răniți! Această groază trebuie văzută de întreaga lume! Moarte invadatorilor!”, a scris Gerașcenko .

Pe 26 februarie, trupele ruse au tras din artilerie într-o clădire cu nouă etaje din Harkov.

UE convoacă miniștrii apărării pentru a discuta despre criză

Actualizare, 28 Ferbruaire, 13:33 Reprezentantul UE pentru afaceri externe și politica de securitate convoacă o întâlnire cu miniștrii apărării din bloc pentru a discuta despre conflictul din Ucraina.

Agenda se va concentra pe „nevoi urgente” și coordonarea asistenței blocului către ucraineni, potrivit unui tweet postat de Josep Borrell Fontelles.

Anterior, președintele Ucrainei Zelensky a cerut aderarea imediată a țării la UE.

Președintele Consiliului European Charles Michel a răspuns de atunci, spunând că există „opinii și sensibilități diferite în cadrul UE cu privire la extindere”, potrivit agenției de presă AFP.

Kremlinul spune că Rusia va „înlătura” sancțiunile

Actualizare, 28 Ferbruaire, 12:30 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a vorbit cu jurnaliştii într-o conferinţă telefonică, în timpul căreia a spus că Rusia intenţionează să elimine sancţiunile impuse de ţările occidentale care au făcut ca rubla să scadă.

„Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei sunt dure, dar țara noastră are potențialul necesar pentru a compensa [pentru] daune”, a spus domnul Peskov luni.

El a adăugat că „azi Putin va lucra la chestiuni economice” și se va întâlni cu miniștri cheie, inclusiv ministrul de finanțe și guvernatorul băncii centrale.

Vine după ce Marea Britanie, împreună cu SUA și UE, au tăiat băncile Rusiei de pe piețele financiare din Occident, oprind tranzacțiile cu banca centrală, fondurile de investiții de stat și ministerul de finanțe.

Drept urmare, banca centrală a Rusiei și-a dublat rata dobânzii cheie la 20% de la 9,5%.

Acesta marchează o încercare de a opri scăderea rapidă a valorii monedei Rusiei, rubla, față de dolarul american, care amenință să-și distrugă puterea de cumpărare și să distrugă economiile rușilor obișnuiți.

Zelensky face apel la aderarea imediată la UE

Actualizare, 28 Ferbruaire, 12:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere Uniunii Europene să acorde țării sale aderarea „imediată”.

„Scopul nostru este să fim împreună cu toți europenii și, cel mai important, să fim pe picior de egalitate. Sunt sigur că este corect. Sunt sigur că este posibil”, a spus el.

Într-o declarație video, Zelensky a cerut și soldaților ruși să depună armele.

„Abandonați-vă echipamentul. Pleacă de aici. Nu-ți crede comandanții. Nu-ți crede propagandiștii. Salvează-ți viețile”, a spus el.

Liderul ucrainean a mai spus că autoritățile vor elibera condamnații cu experiență de luptă, pentru a putea ajuta la apărarea țării.

„Am luat o decizie care nu este ușoară din punct de vedere moral, dar care este utilă din punct de vedere al apărării noastre”, a spus el.Instrumente de distribuire a articolelor

Avioanele rusești parcurg rute lungi pentru a evita spațiul aerian al UE

Actualizare, 28 Ferbruaire, 11:35 Companiile aeriene ruse sunt forțate să ia o rută giratorie către și dinspre enclava Kaliningrad de la Marea Baltică, în timp ce țările Uniunii Europene își închid spațiul aerian pentru aeronavele Rusiei.

Kaliningrad, o bucată de pământ de 15.000 km pătrați (9.320 mile pătrate) care aparține Rusiei, este situat la 300 km vest de continent și este cuprins între statele baltice și statele membre ale UE, Lituania și Polonia.

În loc să zboare direct peste Letonia și Lituania, avioanele rusești sunt acum forțate să zboare spre nord, spre Sankt Petersburg, apoi în jurul coastei baltice.

Canada a devenit cea mai recentă țară, alături de țările UE și Marea Britanie, care a interzis avioanele rusești din spațiul său aerian.

Aproximativ 422.000 de oameni fug din Ucraina – ONU

Actualizare, 28 Ferbruaire, 11:35 Agenția Națiunilor Unite pentru refugiați spune că primește rapoarte despre persoane care nu au acces la trenuri în Ucraina.

Ucraina susține că au fost uciși peste 5.000 de soldați ruși

Actualizare, 28 Ferbruaire, 11:00 Ministerul Apărării de la Kiev susține că peste 5.000 de soldați ruși au fost uciși în primele patru zile de lupte din Ucraina.

Într-o declarație postată pe Facebook, oficialii ucraineni au declarat că aproximativ 5.300 de soldați ruși au fost uciși și au susținut că 191 de tancuri, 29 de avioane de luptă, 29 de elicoptere și 816 vehicule blindate de transport de trupe au fost distruse de forțele ucrainene.

BBC nu a reușit să verifice în mod independent aceste afirmații, deși Ministerul Apărării din Marea Britanie consideră că Rusia a suferit victime „grele” în primele etape ale conflictului.

Afirmațiile vin după recunoașterea duminică de către Ministerul rus al Apărării că forțele sale au suferit pierderi, deși oficialii nu au furnizat o cifră exactă.

Între timp, observatorii independenți au spus că au confirmat cel puțin 94 de decese de civili în primele zile de luptă.

Acesta a spus că invazia a declanșat „consecințe umanitare grave” și că victimele ar putea fi considerabil mai mari.

Oficialii ucraineni sosesc pentru negocierile de pace cu Rusia

Actualizare, 28 Ferbruaire, 11:00 Autoritățile ucrainene au anunțat că delegația lor a sosit la granița dintre Ucraina și Belarus pentru a începe negocierile de pace cu delegația rusă.

Principala problemă de pe agenda lor, spun ei, este încetarea focului și retragerea trupelor de pe teritoriul ucrainean.

Anterior s-a raportat că discuțiile au continuat să fie amânate din cauza problemelor logistice și de siguranță.

În discursul său de duminică, președintele ucrainean Zelensky a spus că nu se aștepta la un progres de la aceste discuții.

Dar, a adăugat el, ar trebui să încerce să folosească această șansă chiar dacă este mică, astfel încât nimeni să nu poată învinovăți Ucraina că nu a încercat să oprească războiul.

Ucraina neagă că Rusia a confiscat cea mai mare centrală nucleară din Europa

Actualizare, 28 Ferbruaire, 10:40 Oficialii ucraineni au negat afirmațiile rusești că forțele sale au capturat centrala nucleară Zaporizhzhia – cea mai mare din Europa.

Energoatom, compania nucleară de stat a Ucrainei, a declarat agenției de presă Interfax că astfel de afirmații ale Moscovei sunt „o minciună absolută, un fals”.

Luni mai devreme, Rusia a declarat că trupele sale au confiscat uzina și că operațiunile continuă în mod normal.

Generalul major Igor Konașenkov de la Ministerul rus al Apărării a declarat într-o declarație: „Miliștii ruși păzesc și controlează pe deplin zona din jurul centralei nucleare Zaporizhzhia”.

El a adăugat: „Personalul continuă să lucreze la întreținerea instalațiilor și la controlul situației radioactive în modul normal. Fondul radioactiv este normal”.

Regatul Unit va interzice tranzacțiile cu Banca Centrală Rusă

Actualizare, 28 Ferbruaire, 10:00 Marea Britanie a anunțat interzicerea tranzacțiilor care implică Banca Centrală a Rusiei , în cea mai recentă mișcare de a separa instituțiile financiare din Moscova de pe piețele occidentale.

Măsurile vor interzice, de asemenea, instituțiilor financiare britanice să tranzacționeze cu Ministerul de Finanțe al Moscovei și cu fondul său suveran de avere, iar oficialii au spus că va împiedica companiile rusești să emită valori mobiliare și instrumente ale pieței monetare în Marea Britanie.

Locul discuțiilor de pace este gata, spune Belarus

Actualizare, 28 Ferbruaire, 9:20 Belarus spune că a pregătit un loc pentru a găzdui discuțiile dintre delegațiile ucrainene și ruse, deoarece invazia Moscovei asupra vecinului său de vest intră în a cincea zi.

Ucraina a fost de acord să trimită diplomați într-o locație din apropierea graniței ucrainene-bieloruse, în ciuda informațiilor potrivit cărora dictatorul țării, Alexandru Lukașenko, este gata să trimită trupe pentru a se alătura invaziei.

„Locul discuțiilor dintre Rusia și Ucraina în Belarus a fost pregătit, este așteptată sosirea delegațiilor”, a declarat Ministerul de Externe al Belarus pe rețelele de socializare, publicând o imagine a unei mese lungi cu steaguri rusești și ucrainene.

Kievul a ieșit din interdicția de noapte pe măsură ce luptele continuă

Actualizare, 28 Ferbruaire, 8:30 La Kiev a trecut abia de ora 8 dimineața, iar locuitorii capitalei ucrainene sunt acum liberi să părăsească adăposturile subterane în care au stat, pe măsură ce este ridicată interdicția de acces pentru weekend.

Magazinele alimentare vor avea voie să se deschidă, iar transportul public va începe să circule, deși trenurile de metrou vor circula mult mai rar decât de obicei.

Rusia interzice vânzarea de acțiuni în străinătate

Actualizare, 28 Ferbruaire, 7:40! Banca centrală a Rusiei spune că a ordonat brokerilor să suspende executarea tuturor ordinelor de către entitățile juridice străine și persoanele care doresc să-și vândă investițiile rusești, cum ar fi acțiunile și acțiunile.

Banca Rusiei a mai spus că încă nu a decis dacă va deschide Bursa din Moscova, în afară de piața valutară și monetară, luni. Ora de deschidere a fost deja amânată de câteva ori în ultimele ore.

Aceasta vine în momentul în care rubla a scăzut la un nou record după ce națiunile occidentale au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei în urma invaziei sale în Ucraina.

Sirene de aer și explozii înainte de zori în Ucraina

Actualizare, 28 Ferbruaire, 6:30! Acum a trecut de 6.30 dimineața în Ucraina, iar soarele răsare în timp ce sirenele de aer sună la Kiev, în ziua a cincea a invaziei. Mulți dintre locuitorii orașului au continuat să se adăpostească în subteran.

Mai multe explozii au fost raportate peste noapte în capitala Ucrainei și în alte orașe din țară.

Ucraina susține că trupele sale au reușit să respingă mai multe atacuri ale trupelor ruse care încercau să asalteze la periferia capitalei. „Am arătat că ne putem proteja casa de oaspeții neinvitați”, a declarat comandantul forțelor armate, generalul colonel Alexander Syrsky, într-o declarație publicată în urmă cu aproximativ o oră.

Criza din Ucraina îl determină pe fostul premier al Japoniei să facă sugestii nucleare

Actualizare, 28 Ferbruaire, 6:20! Fostul premier al Japoniei Shinzo Abe a sugerat în mod controversat că țara sa ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a permite SUA să bazeze arme nucleare în țara sa, după invazia Rusiei în Ucraina.

Actualizare, 28 Ferbruaire, 4:50! Există rapoarte că Belarus – care a acționat ca o rampă de lansare pentru trupele ruse – se pregătește acum să-și trimită propriii soldați în Ucraina pentru a ajuta la invazia rusă.

Clădire de locuințe „lovită de rachetă” din Cernihiv

O rachetă rusă a lovit o clădire rezidențială din Cernihiv, potrivit Agenției Naționale de Știri a Ucrainei (Ukrinform).

Un raport spune că cele două etaje inferioare ale clădirii sunt în flăcări. Încă nu au fost raportate victime.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*