Preotul Maxim Melinti: DE CE TINERII DIVORȚEAZĂ? Mulți tineri nu avut repere în propria lor familie, modele vii de soț/soție, tată/mamă. Câți din cei născuți după 90 a crescut fără un părinte sau ambii părinți? De unde să știe ei de compasiune,

Preotul Maxim Melinti a venit cu o atenționare asupra problemei care persistă în societatea noastră, este vorba de spre Divorț. Cea mai mare problemă a cuplurilor este că multe nu ajung să țină căsnicia până la adânci bătrânețe.
Preotul atenționează că primul de ajuns înainte de căstorie este lipsa unei lecții de religie înainte de creearea propriu zisă a familiei, accesul oarecum limitat la povața preotului, prea puține îndrumări și explicații despre ce bucuruii și greutăți întâmpină o familie de-a lungul căsniciei.

În ziua de astăzi, omul își ține mândria prea sus și nu cedează în față partenerului sau partenerei de viață, nu ascultă nu aude nevoile celuilalt, se concentrează mai mult pe tehnologie, dar tot mai puțin știe să comunice cu consoarta sa.

Tinerii care sunt născuți începând cu anii 90 divorțează tot mai mult, din cauza lipsei unui model de familie, la mulți tineri un părinte sau ambii au plecat de acasa la muncă peste hotare, iar aceasta a cauzat o ruptură de compasiune, dăruire și comuniune.

Preotul Maxim Melinti: DE CE TINERII DIVORȚEAZĂ?

1. Lipsa unei cateheze înainte de căsătorie/cununie. Tinerii nu au posibilitate să comunice cu preotul, decât cu persoana care vinde lumânări, care oferă detalii despre cele necesare pentru cununie, nu însă despre cele necesare pentru o căsnicie fericită și binecuvântată;

2. Idealizarea căsniciei, nimeni nu le vorbește tinerilor că în cadrul căsniciei pot apărea greutăți, lipsuri, încercări;

3. Nu știu să cedeze. A ceda nu înseamnă a pierde, ci a câștiga, înseamnă a ierta și a reabilita situaţia;

4. Nu știu sa comunice: să asculte și să aude unul pe celalalt. Tehnologiile informaționale ne permit să comunicăm cu cei peste ocean, ne-a atrofiat capacitate de a comunica cu cei aflați din preajma noastră;

5. Mulți tineri nu avut repere în propria lor familie, modele vii de soț/soție, tată/mamă. Câți din cei născuți după 90 a crescut fără un părinte sau ambii părinți? De unde să știe ei de compasiune, dăruire și comuniune?

6. Dorința de a trai bine, luxos acum, imediat fac pe mulți să plece departe de casă pentru un câștig mai bun. Dar vorba poporului zice că ochii care nu se văd, se uită!

7. Înclinarea spre diferite forme de perversiuni sexuale, duc la traume psihologice și adulter;

8. Lipsa unei trăiri spirituale, fără post, rugăciune, participarea întregii familii la viața liturgică;

9. Lipsa unor angajamente și responsabilități;

10. Lipsa răbdării și a smereniei.

„Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată. Şi acum rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea.” (Epistola I către Corinteni 13, 4-8, 13).